Četvrtak, 2 veljače, 2023

Turistički sektor prednjači u korištenju aktivnih mjera HZZ-a. Do kraja mjeseca imate šansu predati Zahtjev

Korištenje mjerama HZZ-a: Pazite da ne napravite krivi korak!

U vrijeme pandemije poslovanje nikome nije jednostavno jer je većina poduzetnika suočena s neizvjesnošću te je teško imati bilo kakve dugoročne planove. U takvoj neizvjesnoj situaciji našli su se i oni koji tek pokreću vlastito poslovanje, i to uz pomoć mjera za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U redakciju Privrednog javila se čitateljica (podaci poznati redakciji) s upitom može li zbog situacije s pandemijom i pogoršanjem epidemiološke slike odustati od mjera za samozapošljavanje, odnosno od potpisa ugovara s HZZ-om. Kako nam je objasnila, tvrtku je već otvorila, dokumentaciju je predala u roku od 30 dana i sada čeka potpis ugovora. Također, zanimalo ju je je li se moguće, nakon nekog vremena, ponovno prijaviti za mjeru samozapošljavanja.

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odgovorili su kako podnositeljica može odustati od potpisa ugovora, ali s obzirom na to da već ima otvorenu tvrtku, novi se zahtjev za samozapošljavanje, koji bi ponovno podnijela, ne može odobriti. 

“Kod dodjele potpore za samozapošljavanje bitno je da stranka prvo preda zahtjev HZZ-u te nakon predaje zahtjeva može otvoriti tvrtku”, istaknuli su iz HZZ-a.

Kreiranje uvjeta za nove mjere 

Zahtjevi za potporu za samozapošljavanje primali su se do posljednjeg dana listopada i u ovoj se godini više ne zaprimaju. No do kraja ovog mjeseca, odnosno do 30. studenoga, još uvijek se mogu predati zahtjevi za ostale mjere aktivne politike zapošljavanja. Iz HZZ-a ističu kako se to ne odnosi na potpore za očuvanje radnih mjesta.

“Trenutno je u procesu stvaranje uvjeta za mjere aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu, između ostaloga i za dodjelu potpore za samozapošljavanje, te će se prilikom ocjene zahtjeva voditi računa o djelatnostima koje su najpogođenije i za koje je dodijeljena potpora za očuvanje radnih mjesta COVID”, kažu u Zavodu.

Mjerama se koristilo 42.020 osoba

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, od siječnja do listopada ove godine u Hrvatskoj se aktivnim mjerama zapošljavanja koristilo 42.020 osoba, a najviše zahtjeva dolazilo je za djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, prerađivačke industrije te trgovine na veliko i na malo.

Kad je riječ o samim mjerama, čak 30 posto od ukupnog broja uključenih osoba koristilo se mjerom Stalni sezonac i Stalni sezonac COVID. Riječ je o mjeri financijske podrške radnicima koji su zaposleni samo tijekom sezone, a drugi dio godine nisu zaposleni. Mjera je dostupna poslodavcima iz svih djelatnosti koji tijekom godine imaju razdoblja smanjenog obujma posla zbog sezonskog obilježja poslovanja.

Potporama za zapošljavanje, koje se dodjeljuju radi poticanja zapošljavanja nezaposlenih te su dostupne poduzetnicima koji djeluju profitno, koristilo se 19 posto uključenih u mjere samozapošljavanja, dok 15 posto čine potpore za samozapošljavanje koje se dodjeljuju nezaposlenim osobama koje se odluče na pokretanje vlastita posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda. 

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno