Subota, 10 lipnja, 2023

Turistički sektor mogao bi u 2022., ako se nastavi ovakav tempo cijepljenja, stvoriti 58 milijuna radnih mjesta

Novo veliko istraživanje Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) otkrilo je da bi doprinos globalnog sektora putovanja i turizma globalnom gospodarstvu mogao ove godine doseći 8,6 bilijuna dolara, samo 6,4% ispod razine prije izbijanja pandemije.

U 2019., prije nego što je pandemija zaustavila putovanja, sektor putovanja i turizma generirao je gotovo 9,2 bilijuna dolara globalnom gospodarstvu. Međutim, 2020. godine pandemija je gotovo potpuno zaustavila sektor, uzrokujući ogroman pad od 49,1% i gubitak od gotovo 4,5 bilijuna dolara.

Najnovije istraživanje je pokazalo da bi turistički sektor u 2022., ako se ove godine nastavi tempo cijepljenja i docjepljivanja booster dozom, a ograničenja za međunarodna putovanja ublaže diljem svijeta, mogao stvoriti 58 milijuna radnih mjesta te tako dostići više od 330 milijuna zaposlenih, što je samo 1% ispod razine prije pandemije i više od 21,5% u odnosu na 2020.

Da bi se ove godine mogli približiti razinama turističkog prometa prije izbijanja pandemije, iz WTTC-a ističu da se vlade diljem svijeta moraju nastaviti fokusirati na uvođenje cjepiva i dopunskog lijeka – dopuštajući potpuno cijepljenim putnicima da se slobodno kreću bez potrebe za testiranjem. Također, pozivaju vlade da se odreknu ograničenja i omoguće međunarodna putovanja korištenjem digitalnih rješenja koja omogućuju putnicima da dokažu svoj status na brz, jednostavan i siguran način.

“Tijekom protekle dvije godine, globalni sektor putovanja i turizma pretrpio je ogromne gubitke. 2022. je spremna za snažan oporavak ako se vlade nastave otvarati i ukloniti ograničenja za putovanja. Naš bi sektor mogao obnoviti više od 58 milijuna radnih mjesta i generirati 8,6 bilijuna dolara što bi potaknulo gospodarski oporavak diljem svijeta.“, rekla je Julia Simpson, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a, te dodaje: “Kako ljudi ponovno počinju putovati, vlade moraju provoditi pojednostavljena pravila, uključujući korištenje digitalnih rješenja. Putovanja u budućnost trebaju biti beskontaktna, a istovremeno jamčiti sigurnost.”

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceUHPA

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno