Subota, 25 ožujka, 2023

Turistički kompleks vrijedan 90-ak milijuna eura na području Velike stancije u Savudriji financirat će se švicarskim kapitalom

Projekt na području Savudrije vodi isti menadžment koji je uspješno realizirao izgradnju Hotela Kempinski i golf igrališta u Savudriji (Crveni Vrh), koji su danas u vlasništvu srpske MK Grupe.

Projekt se vrti oko Vile Cesare koja stoji usamljeno na brežuljku iznad savudrijske luke, a dodijeljena joj je uloga objekta javne namjene s vrhunskom ugostiteljskom ponudom i manjim smještajnim kapacitetom. Nešto podalje, izgradit će se i urediti ekskluzivan hotel s minimalno pet zvjezdica, odnosno značajno više, što u službenoj kategorizaciji još ni ne postoji. Hotel će imati 200 ležajeva, a predviđen je i golf teren u punom profilu, dakle s 18 rupa.

– Bit će to super luksuzna destinacija za aktivni odmor gostiju i provođenje različitih programa postizanja zdravlja i blagostanja kroz wellness, gastronomiju, sportove, a otpočeli smo pregovore za upravljanje s lancem “Four Season” za koji smo već više puta čuli da ulazi u Hrvatsku, no još nije, i nadam se, da ćemo ih mi uspjeti pridobiti za svoj projekt, optimistična je Ljubica Marfan, članica uprave trgovačkog društva Golf Stancija d.o.o.

Između Velike stancije i hotela, oko dva kilometra od morske obale, prostirat će se jedno od najljepših golf igrališta u Europi, tako da će igračima tu biti pravi užitak zaigrati. Marfan u razgovoru voli naglasiti da je riječ prvenstveno o zavidnom greenfield projektu jer je obuhvat planirane realizacije gradnje neopterećen velikom količinom novogradnje i betonizacije i kao takav je ekološki vrlo prihvatljiv, piše Glas Istre.

– Čitav projekt planiramo razvijati na principima održivog razvoja i najsuvremenije tehnologije, što na golf terenima uključuje, primjerice, desalinizaciju morske vode za potrebe održavanja golf igrališta, korištenje sunčeve energije za proizvodnju električne energije, kao i to da ugrađujemo staklene fasade s integriranim uređajima za akumulaciju, odnosno pretvaranje sunčeve energije. Također planiramo integrirati, gdje god to bude izvedivo, a poradi uštede vode, toalete koji pročišćavaju vodu obrtimice. Inače se radi o hrvatskom patentu jedne naše suradnice u projektu iz vremena izrade studije o procjeni utjecaja na okoliš, opisuje Marfan pa nas upoznaje s autorovom vizijom jedinstvenog golf igrališta.

– Samo će golf igralište, kako se izrazio njegov planer Diethard Fahrenleitner iz Ureda za projektiranje golf igrališta, krajobrazno uređenje i ekologiju iz St. Johana u Tirolu, a koji nam je projektirao i golf igralište kompleksa Kempinski, biti jedno od najljepših u Europi. Osim prirodnih prednosti, blizine morske obale, između polja za igru podići ćemo maslinike i vinograde jer je sama Velika stancija nekoć i bila idealan spoj poljoprivrednog imanja na kome je radilo lokalno stanovništvo i ladanja koje je koristio vlasnik, odnosno njegovi gosti, dodaje Marfan.

– Sveobuhvatan projekt, odnosno ukupnu pripremu za njegovu realizaciju obavljenu putem društva Pelagius, Miro Oblak je jesenas prodao Konradu Ackermannu iz Švicarske. Hrvatska je u posljednje dvije godine postala vrlo privlačna i atraktivna odmorišna destinacija u Švicarskoj, a samim time zanimljiva i tamošnjim ulagačima. Istra prednjači zbog geostrateškog položaja, odnosno blizine, ali i njezina razvijenost, gostoljubivost te prirodne ljepote opravdavaju povjerenje gostiju da se u sve većem broju odlučuju za odmor na Poluotoku. Prirasla je srcu i Akermannu koji se odlučio za ovo poslovno partnerstvo. Pa će tako osim vlastitog kapitala, pošto surađuju s dvije najveće švicarske banke UBS-om i Credit Suisse, ulagati i kreditna sredstva. Direktori tih banaka zaduženi za investicije već su bili u posjetu i zadovoljni su viđenim, odnosno, predstavljenim planovima. Moram to istaknuti i stoga vjerujemo u našu viziju, rezolutno izjavljuje Marfan, svjesna da neće biti lako izdržati na putu do cilja. U tom se kontekstu osvrće na neke peripetije iz prošlosti vezane za vrijeme izgradnje hotela Kempinski pred nekih 14 godina, kada je ondašnja vlast bila vrlo skeptična oko projekta.

– Taj resort sada radi, ostvaruje dobre cijene smještaja i usluga, golf igralište je vrlo traženo tijekom cijele godine, a cijene nekretnina koje se postižu u prodaji održale su se, u odnosu na okruženje, vrlo visokima. Stoga smo uvjereni da će ovoga puta biti lakše jer je poduzetnička klima u gradu znatno bolja, optimistična je Marfan.

– Trenutačno je u tijeku usporedno projektiranje svih objekata, odnosno postupci ishođenja lokacijskih dozvola s ciljem uštede na vremenu. Inicirali smo prema Gradu Umagu i RH postupke stjecanja nekretnina bitnih za realizaciju projekta. Važno je napomenuti da će i tu, kao u slučaju golf igrališta na Crvenom Vrhu, ono biti uređeno na zemljištu u vlasništvu RH i manjim dijelom Grada Umaga, za što ćemo također zatražiti pravo građenja. Nadamo se dobroj suradnji i razumijevanju na svim razinama vlasti, kao i prihvatljivim cijenama. Riješimo li imovinsko – pravne poslove u realnim rokovima, ponavljam, gradnja bi mogla otpočeti pred kraj godine rekonstrukcijom Velike stancije, a ne bude li nepredviđenih zastoja, dovršenje cijelog projekta se planira u roku od tri godine. Zatim slijedi otvaranje oko 150 radnih mjesta, navodi na kraju Marfan.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno