Petak, 22 rujna, 2023

Turistički jug Hrvatske uvelike ovisi o kretanjima Britanaca

Pandemija je lani prepolovila turističke rezultate iz 2019., a u najvećem zaostatku bile su dvije najjužnije županije. Dok su sjevernije od Šibenika domaćini bilježili pedesetak i više posto noćenja od rezultata rekordne 2019., Splitsko-dalmatinska županija morala se zadovoljiti s 45 posto prometa, a Dubrovačko-neretvanska sa samo 31 posto.

Najava 180 novih avionskih linija iz Europe ovoga ljeta podigla je ambicije domaćina na jugu, koji uvelike ovise baš o aviogostima, a prve brojke podgrijavaju optimizam. Na splitskom su području od početka godine upisali nešto više od 700.000 noćenja, dok je lani taj broj iznosio skromnih 386.000. No i dalje vlada neizvjesnost vezana za nastavak sezone. Što će reći Boris Johnson Pogotovo što su brojne aviolinije iz Velike Britanije na čekanju do 24. lipnja, kada bi britanska vlada trebala objaviti hoće li (napokon) svojim građanima liberalizirati putovanja u inozemstvo.

– Da, puno toga ovisi o Britancima. Iako, mi smo već 25 godina orijentirani na Nijemce, Poljake, Čehe, Austrijance i Slovence, a oni su pretežno autogosti i stižu. To je naša prednost u odnosu na dubrovačko područje, koje jako ovisi o Britancima i Amerikancima – kaže direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella i otkriva da je posljednja dva tjedna rezervacija za ljeto u nekim hotelima više nego i rekordne 2019.

Do kraja godine u toj županiji, u kojoj su prije pandemije knjižili po 18 milijuna noćenja, računaju s bar dva milijuna noćenja više od lanjskih osam. Iako se izostanak Britanaca, koji su prije korone u Dubrovniku bili broj jedan, jako osjeća, brojke pomalo rastu i na samom jugu naše obale.

– U prvom tjednu lipnja imali smo trostruko više rezervacija u odnosu na prvi tjedan svibnja – kaže Petar Krvarić, direktor marketinga u dubrovačkoj kompaniji Royal Hotels and Resort.

– Očekujemo i puno last minute rezervacija, a najviše gostiju od 15. srpnja do 15. kolovoza. U ta dva mjeseca očekujemo između 70 i 90 posto prometa iz 2019. Najveći je skok rezervacija iz SAD-a, a ugodno iznenađuju i Rusi. Dubrovačka zračna luka, koja je 2019. imala gotovo 2,9 milijuna putnika, trenutačno je povezana s 35 destinacija, dok ih je lani u ovo vrijeme bilo samo deset. U srpnju očekuju 50 posto više prometa nego lani u tom mjesecu, a do kraja godine plan je 650.000 putnika i gotovo dvostruko više nego 2020., piše Večernji list.

No treba reći da svi sugovornici razgovaraju uz istu opasku koja glasi “ako epidemiološka situacija bude dobra”. Tome u prilog ne idu informacije o usporavanju cijepljenja, a da za turizam Dalmacije sve bude složenije, među pet županija s najmanje cijepljenih stanovnika čak su tri dalmatinske. Broj cijepljenih u Šibenskoj, Splitskoj i Zadarskoj županiji tek je na 26 do 28 posto stanovnika, dok je dubrovačko područje nešto malo bolje.

Cijepljenje je najbolji alat da se poboljša epidemiološka situacija, a odlična je vijest da se u nekim županijama cijepilo više od 70 posto turističkih radnika.

Time su pokazali ne samo brigu za svoje zdravlje nego i za zdravlje gostiju, ali i za sezonu i očuvanje radnih mjesta. Još jedna loša godina i sektor bi bio u velikim problemima – kaže direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić. Turistički radnici složni su da bi takvu svijest rado vidjeli kod svih u zemlji.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno