Petak, 9 lipnja, 2023

Turistički inspektori podnijeli 43 optužna prijedloga nadležnim sudovima

TURISTIČKI inspektori Državnog inspektorata (DIRH) su od 1. do 25. ožujka obavili 813 nadzora pridržavanja odredbi Stožera civilne zaštite RH o nužnim epidemiološkim mjerama, pri čemu su u 66 nadzora utvrdili povrede odredbi i naplatili 12 kazni na mjestu u iznosu od 31.500 kuna, ističu u petak na upit Hine iz DIRH-a.

Od 1. ožujka ugostiteljskim objektima je omogućeno da nakon gotovo tri mjeseca zatvorenosti ponovo rade, ali samo na otvorenom, na terasama i sl., uz razne mjere ograničenja za ulazak gostiju u zatvoreni dio objekta (zbog toaleta) i druge.

U svih 813 inspekcijskih nadzora tijekom tog razdoblja provodili su, kako kažu iz DIRH-a, nadzor pridržavanja odredbi odluke Stožera civilne zaštite RH o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti covid-19 putem okupljanja.

U 747 inspekcijskih nadzora nisu utvrđene povrede odredbi te odluke, dok su u 66 inspekcijskih nadzora utvrđene povrede, a za utvrđene prekršaje turistički inspektori su podnijeli 43 optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka mjesno nadležnim sudovima.

Također su izdali i šest prekršajnih naloga te su naplatiti 12 kazni na mjestu izvršenja prekršaja u iznosu od 31.500 kuna, dok će za pet utvrđenih povreda biti poduzete prekršajne mjere.

iz DIRH-a ističu i da su uz to turistički inspektori donijeli 27 usmenih rješenja na zapisnik o zabrani pružanja ugostiteljskih usluga unutar ugostiteljskog objekta, odnosno rad u prostoru za usluživanje na otvorenom izvan radnog vremena.

Sanitarna inspekcija u istom je razdoblju provela 664 inspekcijska nadzora provedbe odluka Stožera, od čega 547 nad ugostiteljskim objektima te su zbog utvrđenih nedostataka donijeli 121 usmeno rješenje o otklanjanju nedostataka, a od toga 116 za ugostiteljske objekte.

Zaključno s 24. ožujka kontrolom izvršenja rješenja u samo dva slučaja utvrđeno je da stranka nije izvršila rješenje te će biti donesena rješenja o izvršenju uz naplatu novčane kazne, zaključuju iz DIRH-a.

NUU: U redu je nadzirati provođenje mjera, ali svih, a ne samo ugostitelja

U povodu tih rezultata, ali i raznih komentara zadnjih dana na račun rada ugostitelja, koji još uvijek rade samo na otvorenim prostorima, terasama i slično, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja (NUU) Jelena Tabak za Hinu u petak ističe da je prije svega “individualna svijest jedino oružje koje imamo u borbi protiv pandemije, pa je u redu kontrolirati pridržavanje mjera svih, a ne samo ugostitelja”.

“Mjere pomoći se oduzimaju ako se u poduzetnika ustanovi fiskalni prekršaj. To je u redu i opravdano. Kako i kršenje protuepidemijskih mjera podliježe istim sankcijama, jako je bitno da se minorne nepravilnosti usmenom opomenom ne poistovjećuju s kategorijom oduzimanja mjera pomoći za radna mjesta i fiksnih troškova jer to rezultira otkazima i stečajevima”, komentira Tabak. Vjeruje da nitko od poduzetnika ne želi riskirati takvo što te pozivaju tijela nadzora na raščlanjivanje situacije na terenu.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Sourceindex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno