Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Turistička sezona 2019. neće se ponoviti još dvije godine

Turistička sezona 2020., rezultati će ovisiti o zaduženosti i profitabilnosti koje su hoteljeri ostvarili prethodnih godina

Struktura turističke ponude u Hrvatskoj se nije puno izmijenila unatoč korona krizi, tako da u najatraktivnijim destinacijama i dalje imamo jedan do dva dominantna hotelska lanca. Najveći broj takvih hotela nalaze se u Istri, a prvo mjesto drže Valamar, Maistra i Plava laguna. Valamar Riviera je svoje poslovanje posljednjih godina proširila i na Dalmaciju, te su zadovoljni poslovnim rezultatima ostvarenim u toj županiji. Turistički stručnjaci smatraju da se turistička sezona poput one 2019. neće zadugo ponoviti, te smatraju da se što prije mora ostvariti reforma u hotelskim strukturama. Reforme pod hitno moraju preoblikovat hotelski aspekt i povećati konkurentnost hrvatskog turizma.

Valamar Rivijera povećala prihode za 10% u 2019.

Valamar je svojim radom u 2019. potvrdio da je najbolji u sektoru hotelijerstva. Pravilnim poslovanjem, ulaganjem u zaposlenike i proizvode istaknuli su se na tržištu. Lani je Valamar zapošljavao preko 7000 djelatnika u svojim hotelima i kamping ljetovalištima, uz to su počeli raditi na svom najvećem projektu gradnji resorta u Poreču. Pinea Collection Resort je projekt vrijedan 790 milijuna kuna. Kao rezultat dobit ćemo najveći hotelski event centar u Istri, koji može primiti i do 1200 gostiju. Na taj način porečki turizam bio dobio na kvaliteti i produžio svoju sezonu na cijelu godinu.

Budući da je turistička sezona 2020. uništila mnoge projekte Valamar je morao uspotiti sa svojim radom na resortu. Baš zbog toga hotelijeri pregovaraju s Vladom oko mogućih potpora koje bi mogućile nastavak ovakvih velikih ulaganja. 2019. godine Valamar je sudjelovao u dodatnoj kapitalizaciji Imperial Riviere, ta investicija je početak petogodišnjeg poslovnog plana. Poslovni plan je vrijedan 1.5 milijardi kuna te mu je cilj obnoviti objekte, te na taj način povećati Hrvatsku konkurentnostr na tržistu.

Turistička sezona 2020. donijela i neke nove projekte

Plava Laguna kao jedan od vodećih hotelskih lanaca, unatoč krizi je uspjela završiti projekt vrijedan 62 milijuna kuna. Investirali su u Kamp park Umag, koliko su gostiju imali i koju dobit su ostvarili saznat ćemo krajem godine. Turistička sezona 2019. za Plavu lagunu nije bila idealna, jer su već tada bilježili pad nizozemskih turista koji su obično ljetovala u kampovima, no ipak je ostvarila povećanje prihoda za 2.5%.

Maistra jer prošle godine dovršila Hotel Grand Park u Rovinju, te je uspjela ostvariti odličnu popunjenost u ovoj kriznoj sezoni bez rezanja cijena. Turistička sezona 2019. im je donijela povećanje od 6%, budući da su otvorili nove hotelske objekte i oblikovali novu ponudu za kampove. Zbog pandemije koronavirusa u Maistri su odlučili smanjiti poslovne aktivnosti i redefinirati investicijske planove. No započete projekte će dovršiti, uključujući i formalni završetak postupka povezan s Hotel Marjanom u splitu.

Bluesun hoteli ostvarili porast prihoda za 5.6% u 2019.

Sunce hoteli koji posluju pod imenom Bluesun najviše objekata imaju na području Dalmacije, srećom nisu imali investicija pa je i njihov mogući financijski gubitak manji. Nedavno se pojavila informacija da se grupacija Sunce prodaje, no predstavnici Bluesuna su tu informaciju opovrgli.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno