Srijeda, 4 listopada, 2023

Turistička očekivanja u prosincu nisu velika. Mogu li i biti s obzirom na lockdown ugostitelja?

U Hrvatskoj boravi oko deset tisuća turista, a s obzirom na okolnosti i ograničenja u međunarodnim putovanjima u prosincu se za sada ne očekuje značajniji turistički promet, iako će neki hoteli, kampovi i objekti u domaćinstvu raditi, rekao je za Hinu direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Od ukupno oko deset tisuća turista u zemlji, približno šest tisuća je stranih, a najviše ih boravi u objektima u domaćinstvu i hotelima, kaže Staničić, napominjući da je najviše turista trenutno u Zagrebu, na Viru, u Splitu, Rijeci, Dubrovniku i Puli.

S obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji, ali i cijeloj Europi i šire, turistička očekivanja od prosinca nisu velika, odnosno ne očekuje se neki veći promet. Osvrćući se na rezultate fizičkog turističkog prometa za 11 mjeseci ove godine Staničić kaže da su također u skladu s očekivanjima. Prema podacima iz sustava eVisitor od početka ove godine do kraja studenoga u Hrvatskoj je registrirano boravilo 7,7 milijuna turista, koji su ostvarili nešto više od 54 milijuna noćenja, što je 50 posto od rezultata u istom razdoblju 2019. godine.

Domaćih turista bilo je 1,6 milijuna, a njihovih noćenja 11,2 milijuna, čime su na drugom mjestu među svim nacijama, iza prvih Nijemaca. Nakon Nijemaca, među stranim turistima po ostvarenim noćenjima slijede Slovenci, Poljaci, Česi i Austrijanci.

Po vrstama smještajnih objekata, najviše noćenja bilo je u 11 mjeseci u objektima u domaćinstvu, oko 22 milijuna, zatim u kampovima oko 8,8 milijuna, a u hotelima oko sedam milijuna.

Po županijama, najviše je noćenja ostvareno u Istarskoj te Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, dok je top destinacije po ostvarenim noćenjima Vir, kojeg slijede Rovinj, Medulin, Poreč, Mali Lošinj, Crikvenica i Umag.

Samo u studenom u Hrvatskoj je bilo 94 tisuće turista i 470 tisuća noćenja, što je 46 posto iz istog lanjskog mjeseca. Domaćih 59 tisuća turista ostvarilo je u studenom 229 tisuća noćenja, a ostalo stranci, dok je među objektima najviše noćenja ostvareno u domaćinstvima, oko 150 tisuća te u hotelima oko 120 tisuća.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno