Četvrtak, 21 rujna, 2023

Turisti žele mogućnost otkazivanja u posljednji trenutak

Turističko tržište posljednjih dana donekle je živnulo, pa u agencijama za najam apartmana i kuća za odmor bilježe nešto više upita gostiju, ali prvenstveno se odnose na srpanj i kolovoz, piše Slobodna Dalmacija.

Neki gosti poručuju da su cijepljeni, a neki pitaju jesu li domaćini primili cjepivo, čak ima i zahtjeva da su svi s kojima će eventualno stupiti u kontakt prilikom dolaska i boravka cijepljeni, što se pretežno odnosi na pansione. Kako doznajemo iz razgovora s nekoliko agencija za najam, naročiti interes vlada za objekte izvan grada, a najviše za one koji su, logično, koliko-toliko izolirani.

“Buking u lipnju je zasad više nego loš, bolje rečeno nikakav. Gosti, međutim, mahom traže veću mogućnost otkazivanja, čak i kada im se na avansno plaćanje ponude razni popusti”, potvrđuje nam Nataša Ljubičić iz agencije “Top Season”.

“Najviše ih se raspituje o mogućnostima otkazivanja i mahom traže kompletni povrat novca. To je vrlo nezgodno za vlasnike koji žele pristati na otkazivanje, ali barem tri dana prije dolaska, no gosti žele da to bude i samo dan uoči termina”, kaže Nataša. Potvrđuje nam da je interes za apartmane u gradovima zbilja mali, ali očekuje da će najviše gostiju ove sezone bukirati u posljednji trenutak, što je i razumljivo s obzirom na varljive prilike s epidemijom.

“Ove godine je kompliciraniji ulazak u zemlju s obzirom da se traže negativni PCR testovi ili potvrde o cijepljenju, odnosno o preboljenom koronavirusu, a to je, primjerice, za četveročlanu obitelj dodatni nemali izdatak. Po posljednjim informacijama koje imamo, takva obaveza odnosi se i na djecu stariju od sedam godina, a hoće li tako ostati ne znamo jer svako malo se nešto mijenja”, kaže Maja Čupić, vlasnica agencije koja se od izbijanja epidemije više posvetila bližim tržištima i auto-gostima. Čupić očekuje također da će ove sezone najviše bukinga biti u posljednji trenutak.

U splitskoj agenciji, koja pruža usluge visokoplatežnim gostima Vip Holiday Booker, kažu da su im sve rezervacije za lipanj otkazane. Vlasnik Darijo Šarić i nadalje je prilično kritičan na postupanje odgovornih s koronakrizom s obzirom da smo, kako kaže, za razliku od nekih drugih mediteranskih zemalja još uvijek na tzv. “amber” listi.

“Velika Britanija svojim građanima još uvijek ne preporučuje putovanje u Hrvatsku, a Englezi su vrijedna klijentela koja troši mnogo na godišnji odmor, smještaj i sve prateće usluge, pa će to najviše osjetiti hotelijeri, turistički djelatnici i vlasnici privatnog smještaja u južnim krajevima Hrvatske, koje tradicionalno posjećuju gosti s Otoka. Činjenica je da je Hrvatska trenutno apsolutno nezamjetna kroz promotivne aktivnosti na našim emitivnim tržištima. Dovoljno je prošetati se europskim metropolama i primijetiti da Turska, Grčka te Italija iskaču iz paštete kroz sve marketinške kanale. Hrvatska ima klasičan “modus operandi” turizma koji će se ”dogoditi”, naučen iz prijašnjih sezona”, govori Šarić.

“Čitamo naslove ovih dana da je vijest kako krećemo s cijepljenjem turističkih djelatnika jako pozitivno odjeknula na našim emitivnim tržištima. Moje pitanje je koja su to naša emitivna tržišta gdje je navedena vijest odjeknula? Nitko u Europi, a naročito u trećim zemljama, ne zna za tu inicijativu, a još manje za program ”Stay safe”, kojim se naša Turistička zajednica toliko hvali”, dodaje Šarić i tvrdi da goste najviše zanima hoće li nakon povratka u svoje zemlje morati u izolaciju.

U Dubrovniku se pak nadaju uplovljavanjima nekoliko kruzera, ali i s tim gostima je situacija do zadnjeg dana neizvjesna s obzirom na to da je otkazivanje moguće do zadnjeg dana.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno