Subota, 23 rujna, 2023

Turisti žele ići na put. Namjera putovanja u EU

Turisti žele putovati, ali gdje? Različiti uvjeti u kojima trenutno žive diktiraju razloge za i protiv putovanja. Analiza pokazuje da su zemlje koje su najviše pogođene koronavirusom omiljena odredišta, a prednjače Španjolska, Francuska i Italija.

Turisti Europe žele ponovno putovati. Više od polovine, ili više od 1 od 2 namjerava otići na izlet u sljedećih šest mjeseci. Većina (80%) plan za putovanjem u Europi. Tjeskoba izazvana izbijanjem koronavirusa u članicama EU, nekoliko njegovih glavnih turističkih odredišta, sa strogim ograničenjima mobilnosti dovodi do obustavljanja putovanja. Zdravlje i sigurnost (21%) i mir (14%) čimbenici su koje Europljani najviše uzimaju u obzir.

Europska putnička komisija

Nadalje, potreban usklađen pristup oporavku turizma u Europi , pri čemu su karantenske mjere glavna prepreka za kratka putovanja.
To su glavni nalazi nove studije koju je ovog petka predstavila Europska putnička komisija (ETC) u okviru projekta koji sufinancira Europska unija.
To je prvo od šest mjesečnih izvještaja koji mjere kratkoročne putničke namjere europskih putnika s deset velikih tržišta izvora – Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, Italije, Belgije, Švicarske, Španjolske, Poljske i Austrije. Cilj je razumjeti i odgovoriti na utjecaj pandemije COVID-19 na putovanja u Europi i njezinim domaćim tržištima.

Izvješće također pruža informacije o preferencijama putovanja ljudi. Uključuje vrste odredišta i iskustva, razdoblja odmora i zabrinutosti vezane za putovanja u sljedećim mjesecima.

Optimizam unatoč pandemiji

Većina ispitanika (54%) navodi da namjerava putovati u sljedećih šest mjeseci, dok je 26% izjavilo da planira putovati u studenom 2020. godine .
Putovanje unutar Europe jedna je od prvih mogućnosti, a 41% namjerava krenuti na putovanje u svojoj zemlji, a 39% želi odletjeti do drugih europskih odredišta.
Konkretno, zemlje teško pogođene COVID-19 i dalje su najpopularnije destinacije u Europi. Vode Španjolska, Francusku i Italija.

Turisti imaju svoju ljestvicu destinacija

Konkretno, kada ispitanicima postavljate pitanja o preferiranim zemljama za unutareuropska putovanja i koje zemlje namjeravaju uskoro posjetiti, slijedeće zemlje zauzimaju prvih 10 mjesta:

: Španjolska (7,8%), Francuska (7,3%), Italija (7 , 3%), Grčka (6,2%), Njemačka (6%), Portugal (4,6%), Ujedinjeno Kraljevstvo (4,2%), Hrvatska (4,1%), Austrija (3,4%) i Nizozemska (3,3%).

Ispitanici i dalje sanjaju o svom ljetnom odmoru s naglaskom na sunce i pijesak za svoje sljedeće putovanje.
Konkretno, preferirane vrste slobodnih putovanja za one koji su anketirani i koji će najvjerojatnije putovati u sljedećih 6 mjeseci su putovanja na odredišta s ponudom sunce i plaže (25,3%), city break (19,2%), priroda na otvorenom (15,6%) i kultura i baština (14,7%).

Turisti traže odredišta za gradske odmore

Najpopularnija odredišta za odmor uz sunce i plažu su Španjolska, Italija i Francuska. Najtraženija odredišta za gradske odmore su Njemačka, Francuska i Italija. Turisti za favorite za odmor u prirodi i na otvorenom biraju Francusku, Italiju i Njemačku.

Europljani na svojim putovanjima daju prednost zdravlju i sigurnosti (21%). No, uzimaju u obzir mir i opuštenost (14%), kao i dostupnost (13%) . Što se tiče zdravlja, 20% smatra da je putovanje zrakoplovom najsigurniji dio putovanja.
Izvješće ETC-a utvrdilo je da su glavna briga onima koji namjeravaju putovati u kratkom roku mjere karantene tijekom putovanja (15%). Isto tako povećanje broja slučajeva COVID-19 (12%), mogućnost razboljeti se na odredištu (11%) i promijeniti/nepredvidiva ograničenja putovanja (10%).

Koordinacija hitno

Prvo izvješće pokazuje da karantene, promjene graničnih propisa, nejasne politike rezervacija i otkazivanja stvaraju prepreke ispitanicima s kratkoročnim planovima putovanja. Također ističu potrebu europskih vlada za usklađivanjem pravila i propisa.
Izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander naglasio je da je ” usklađeni pristup i usmjeravanje putničkih propisa na europskoj razini jedino rješenje za vraćanje povjerenja potrošača i oporavka putovanja.”
Izvještaj ETC- a anketirao je gotovo 6000 ispitanika.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno