Subota, 23 rujna, 2023

Turisti su požurili s rezervacijama za sljedeću sezonu. Priprema sljedeće turističke godine je započela, poručio je Veljko Ostojić

Iako se čini kako je sve vezano uz turizam u Hrvatskoj za ovu godinu završilo i svode se računi o učinjenom, turistički profesionalci ne spavaju. Ova zima, srećom, za razliku od one prethodne, puna je posla. Rezervacije su, saznajemo u turističkom sektoru, za neke dijelove sezone bolje i za 20 posto od ranijih godina u ovo doba, a najviše se traže kuće za odmor i hoteli sa pet zvjezdica. Mailovi stižu, telefoni zvone, gosti se raspituju već sada… Poučeni velikom potražnjom proteklog ljeta, turisti su za iduću godinu ipak ubrzali svoju odluku o putovanjima i već rezerviraju svoj termin na Jadranu kako bi bili sigurni da neće ostati bez kreveta. Zato optimizma, ali i opreza među turističkim profesionalcima ne nedostaje.

Jer, i usred „mrtvih“ jesenskih mjeseci, rezervacije polako stižu za 2022. godinu, kalendari zauzetosti objekata se lagano popunjavaju, a svi koji se bave prodajom moraju naći odgovor na pitanje: kako postaviti strategiju prodaje, cijena i rezervacija za 2022. godinu, a ne pogriješiti? Znamo koliko je bilo cjenovnog lutanja proteklog ljeta, naglog spuštanja pa odmah potom bezobraznog podizanja cijena, što nije prošlo nezapaženo kod gostiju, piše Slobodna Dalmacija. No, nitko ne zna što ga u pandemijskim vremenima čeka na proljeće, a sve što se tiče prodaje mora biti definirano već sada. Jer, međunarodni partneri su sa velikim hotelskim sustavima već utanačili kapacitete i cijene na Jadranu, dok velike internetske platforme i agencije putem kojih rade privatni iznajmljivači također već znaju sa kojim cijenama idu na tržište. I eto muke za sve one koji, na krilima odličnih kolovoza, rujna pa i dijela listopada, sada moraju formirati svoju cjenovnu ponudu za iduću godinu.

-U planiranju turističke 2022. godine mora se biti razborit i pametan u cjenovnoj politici, ne treba se zanositi ovogodišnjom potražnjom jer svaka iduća godina je nova priča koja kreće od početka. Ono što smo napraviti u turističkoj 2021. godini je jedna stvar, u nekom trenutku smo bili praktično jedini na Mediteranu gdje se moglo putovati, dok je ono što nas čeka u 2022. godini puno upitnika i nepoznanica. A mi smo skloni poletjeti i uvjeriti sami sebe kako smo najbolji i najtraženiji, pa prema tome krojiti i cijene. Ali, to ne prolazi, gosti su ove godine kod nekih vidjeli i naše slabosti, manjak radne snage, improvizacije, lošiju uslugu… Vrhunska usluga u najvišim kategorijama smještaja je i sada najtraženija i najbrže se rezervira, ali ona ne čini niti 10 posto naših kapaciteta, dok je najveća većina hotelskog i obiteljskog smještaja u osrednjoj kategoriji, a žele imati visoke cijene. To neće ići u 2022. – procjenjuje trenutnu situaciju u turističkom sektoru dugogodišnji hotelijerski profesionalac.

Prema najnovijoj studiji Europske komisije za putovanja (ETC), 66 posto Europljana planira putovati do ožujka 2022., a prvi put u godinu dana planovi putovanja ravnomjerno su raspoređeni u sljedećih šest mjeseci. Posljednja istraživanja pokazuju da nakon što su dugo žrtvovali druženja, putovanja i zabavu, putnici žele nadoknaditi vrijeme koje nisu mogli provesti na odmoru protekle dvije godine. Ukoliko se zbog pandemije nešto ne promijeni, poslovni planovi kažu da se planira otvaranje hotela na Jadranu u travnju 2022. godine, za kada su najavljene i prve brojnije rotacije u avio-prijevozu iz Europe.

Trenutno zanimanje za Hrvatsku na tržištima putovanja, potvrdilo se i na nedavno održanom najvećem Svjetskom sajmu turizma WTM u Londonu, gdje su avio-prijevoznici najavili nove i brojnije linije prema Hrvatskoj u idućoj godini. Kako oni u financijski rizik podizanja aviona prema nekoj zemlji ne ulaze bez jasnih tržišnih signala o prodaji, sve to je razlog za optimizam.

-Odlične najave za iduću godinu dobili smo od predstavnika Jet2.com-a, naših najvažnijih partnera na britanskom tržištu, koji nam uz TUI dovodi najveći broj britanskih turista. Partneri za iduću godinu najavljuju rast potražnje za Hrvatskom i veći broj aviolinija, no pred svima nama je važan zadatak jer će osnovni preduvjet uspješne turističke sezone biti stabilna epidemiološka situacija – naglašava direktor HTZ-a Kristjan Staničić, najavivši daljnje promotivne aktivnosti i projekte koji će za cilj imati pozicioniranje Hrvatske kao kvalitetne i sigurne turističke destinacije bogate ponude.

Njegove riječi potvrđuju i partneri pa tako Richard Owens, razvojni menadžer u easyJetu kaže kako su u Hrvatskoj u ovoj godini ostvarili vrlo dobre rezultate te gotovo u potpunosti vratili na trendove iz 2019. godine. Za Hrvatsku u idućoj godini planiraju povećanje kapaciteta i uvođenje novih letova, dok Frank Broersen iz TUI-ja izražava zadovoljstvo iskazanom potražnjom za Hrvatskom, očekujući nastavak pozitivnih trendova i daljnji oporavak turističkog tržišta u narednoj godini.

Ta trenutno dobra pozicija Hrvatske na turističkom tržištu tražit će u 2022. svoju potvrdu, ali mnoge okolnosti će sigurno za Hrvatsku biti nepovoljnije. Trenutno se Španjolska, Francuska, Italija i Grčka koje su proteklog ljeta bilježile ogroman pad turističkog prometa, ubrzano oporavljaju, a uz sve veći broj cijepljenih Europljana i obavezne Covid putovnice koje će u 2022. godini biti gotovo sveprisutne u industriji putovanja, velika su njihova očekivanja za povratak na stare staze turističke slave, a time i „preotimanje“ dijela putnika koji su ove godine otkrili Hrvatsku kao zamjenu za te turističke velesile.

-Priprema slijedeće turističke godine je započela. Iz današnje je perspektive sasvim jasno da će i u 2022. sigurnost biti jedan od ključnih uvjeta prilikom odabira destinacije za putovanje, dok će realizaciju sezone u velikoj mjeri uvjetovati osiguravanje dovoljnog broja kvalitetne radne snage. U ovim smo kriznim godinama vidjeli da bolje rezultate ostvaruju objekti više razine kvalitete, no ljudi su ključni za zadržavanje statusa Hrvatske kao visokokvalitetne destinacije na Mediteranu- kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Prema podacima sustava eVisitor, u listopadu je zabilježeno 683 tisuće dolazaka gostiju koji su ostvarili 2,2 milijuna noćenja. S obzirom da je prošle godine posezona prekinuta zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, ovogodišnje brojke u listopadu višestruko premašuju prošlogodišnje. U odnosu na rekordnu 2019. godinu, broj turističkih dolazaka u listopadu ove godine je na 61 posto rezultata iz listopada 2019. godine, dok je broj noćenja na 70 posto iz listopada 2019. U prvom tjednu studenog u Hrvatskoj je boravilo 31.649 stranih turista, uz domaće goste, njih najviše iz Austrije (4.980) i Njemačke (4.004), koji su ostvarili ukupno 122.656 noćenja.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno