Subota, 10 lipnja, 2023

TUI preuzima udio Karisma Hotels Adriatic (KHA)

TUI turistička grupacija i Fortenova grupa dogovorile su da TUI preuzme 33,3% udjela Fortenove u holding kompaniji Karisma Hotels Adriatic.

TUI je preuzeo Karismu koja u Hrvatskoj upravlja s hotelskim kućama Koločep i Živogošće te tvrtkom Adriasense Zagreb. Nije navedena vrijednost transakcije.

Ukupni kapacitet KHA je 589 soba u tri moderna, uređena hotela sa četiri zvjezdice. Prošle godine u objektima KHA ostvareno je gotovo 350 tisuća noćenja. To je većinom turista iz Velike Britanije, Njemačke, Skandinavije i Francuske, kaže se u priopćenju iz Fortenove.

– Kao što smo već isticali, Fortenova grupa ima jasnu strategiju fokusiranja na osnovno poslovanje u maloprodaji, prehrani i poljoprivredi i sveukupno manje kompleksnu grupaciju. To će nam omogućiti ostvarivanje boljeg povrata u budućnosti. Stoga smo bili u potrazi za pravim partnerima koji će preuzeti i unaprijediti naše poslove u sektoru turizma. Kao jedan od naših partnera u vlasničkoj strukturi KHA-e, TUI je bio prirodan izbor za realizaciju ove transakcije. Osim što je međunarodna touroperatorska djelatnost ove grupacije dovodila najveći broj gostiju u hotele i kampove, ujedno poznaje poslovne operacije KHA-e. Još važnije, ima razrađenu viziju budućnosti za taj biznis, a to nam je iznimno važno. Ovo je poručio tim povodom glavni financijski direktor Fortenova grupe James Pearson.

Svjetska integrirana turistička grupacija

TUI je ‘vodeća svjetska integrirana turistička grupacija i jedan od dosadašnjih partnera u vlasništvu KHA’. Tako se navodi u priopćenju Fortenove. Dodaje se da će ta transakcija formalno biti zaključena nakon što Agencija za tržišno natjecanje TUI-ju odobri koncentraciju KHA. Pritom se ne iznosi vrijednost transakcije niti poslovni pokazatelji KHA.

KHA su 2013. zajedno osnovali bivši koncern Agrokor i meksički lanac hotela Karisma Resort International. Njima se u svibnju te godine pridružio i najveći svjetski organizator putovanja TUI. 

Podsjetimo; odobrenom koncentracijom, Fortenova grupa stječe kontrolu nad Poslovnim sistemima Mercator. Njome se zapravo Mercator ponovno uključuje u istu grupu društava kojoj je pripadao od 2014. kada je Agrokor stekao kontrolu nad Mercatorom. To je sve do travnja 2019. kada je na Fortenovu prenesena sva ostala imovina Agrokora, osim Mercatora.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno