Subota, 1 travnja, 2023

Trendovi nisu dobri; Hrvatskoj nedostaju projekti koji bi privukli američki kapital

Mogućnosti jačanja suradnje u energetici i turizmu

Osim nastavka korištenja “etno-kanala” u prodaji domaćih proizvoda i daljnjeg jačanja prisutnosti hrvatskih IT tvrtki na američkom tržištu, ekonomisti brojne prilike jačanja hrvatsko-američkih odnosa vide prije svega u energetici i turizmu. Jasno, nakon što završi pandemija koronavirusa. Uz to, upozorava Jurčić, Hrvatskoj nedostaju projekti koji bi privukli američki kapital.

S obzirom na to da je trgovinska politika u rukama EU, puno će toga ovisiti i o odnosima Bruxellesa i Washingtona. Naime, jačanje američko-europskih odnosa otvorit će prilike i za hrvatske tvrtke. Što se same Hrvatske tiče, tu je i najavljeno skoro potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i sada već izgledno ukidanje viza za putovanja hrvatskih državljana u SAD. 

Sve su to dobre vijesti za jačanje hrvatsko-američkih gospodarskih odnosa. Okvir je tu i nastavlja se proširivati, a kako će ga iskoristiti hrvatske i američke tvrtke, ponajprije je na samim poduzetnicima. 

Hrvatske tvrtke nisu dovoljno uključene u svjetske proizvođačke lance 

“Hrvatski bi poslovni ljudi trebali ući u strukturu američkog gospodarstva i tamošnju poslovnu filozofiju. Trebali bi se više uključiti i u proizvodne lance, što bi im onda pomoglo da privuku američke poslove”, kaže Jurčić. 

Ipak, sve to ne znači da hrvatsko-američki gospodarski odnosi nemaju potencijala za rast. Između Hrvatske i SAD-a ogromna je zemljopisna udaljenost, no ona postoji i između SAD-a i drugih zemalja s kojima Amerikanci imaju jaku gospodarsku suradnju. Isto tako, hrvatsko je tržište za američke pojmove vrlo malo, ali mala su i brojna druga tržišta na kojima su Amerikanci prisutni. 

Veća prisutnost hrvatskih tvrtki iz IT sektora

Osim toga, hrvatski su izvozni proizvodi u SAD-u često prisutni samo u dućanima u kojima kupuje uglavnom dijaspora s ovih područja, pa nisu dostupni široj populaciji jer ona u tim trgovinama baš i ne kupuje. Tu je mahom riječ o prehrambenim proizvodima. Ipak, posljednjih je godina primjetna veća prisutnost hrvatskih tvrtki iz IT sektora na američkom tržištu. No sve je to premalo da bi promijenilo opću, prilično sivu sliku hrvatsko-američkih gospodarskih odnosa danas.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Sourceindex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno