Subota, 25 ožujka, 2023

Tranzicijski put za turizam trebao biti prilagođen različitim razinama trenutnog razvoja, poručila je ministrica Brnjac

U sklopu slovenskog predsjedanja Vijećem Europske unije, jučer je održan online neformalni sastanak ministara država članica Europske unije zaduženih za turizam, na kojem se raspravljalo o Tranzicijskom putu za turizam odnosno predviđenim aktivnostima i procesu donošenja europske Agende za turizam 2030. – 2050., na kojem je sudjelovala i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Tranzicijski put za turizam smatramo važnim korakom u usmjeravanju turističke industrije u skladu s vrijednostima koje dijelimo, kao što su održivost, otpornost i uključivost. S obzirom na kompatibilnost s ciljevima koje smo si postavili na nacionalnoj razini, sa zadovoljstvom pozdravljamo opće ciljeve Tranzicijskog puta za turizam, kao i napore doprinosu klimatskim ciljevima i digitalnoj tranziciji. Kada razmatramo dodatna područja koja će biti obuhvaćena Tranzicijskim putem za turizam, potrebno je usmjeriti pažnju i na temu sigurnog i nesmetanog putovanja ne samo tijekom, nego i nakon krize COVID-a“, istaknula je ministrica Brnjac te dodala kako bi Tranzicijski put za turizam trebao biti prilagođen različitim razinama trenutnog razvoja, kao i budućim potrebama za izgradnju održivog turizma u državama članicama.

Na sastanku ministrica je izvijestila kolege i o novom projektu pošumljavanja, koje pokreće Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvom poljoprivrede, piše Turizmoteka.

U skladu s ciljevima Pariškog sporazuma, Europska unija obvezala se na postizanje klimatske neutralnosti do 2050., a od niza projekata koje će pokrenuti Vlada RH jedan od prvih vezan je upravo za turizam. Projektom pošumljavanja se do 2030. godine u Hrvatskoj planira posaditi oko 1,3 milijuna stabala odnosno otprilike milijun stabala svake godine kako bi se kompenzirao dio emisija stakleničkih plinova nastalih uslijed dolaska stranih turista vozilima“, poručila je Brnjac.

Na kraju izlaganja, ministrica Brnjac je naglasila kako izradu zajedničkog dugoročnog plana rada EU mora pratiti i dostupnost namjenskih i kontinuiranih sredstava za održivi razvoj turizma iz fondova i programa EU.

Sastanak ministara dao je snažnu političku potporu iterativnom procesu i ohrabrio rasprave o budućoj zajedničkoj Europskoj politici u turizmu.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno