Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Tradicija pretvorena u biznis obitelji Kaštelanac treba biti primjer kako razvijati održivi turistički proizvod

Maslinici su živa povijest naših predaka – drveće koje je generacijama davalo masline i ulje za hranu, drvo za grijanje i ulje za rasvjetu. Maslinici Olynthia obitelji Kaštelanac zasađeni su izvornim hrvatskim sortama, šoltankom i oblicom, koje se mogu pronaći samo u ovom dijelu svijeta. Tradicija pretvorena u biznis Obitelj Kaštelanac, koja je na otok Šoltu došla prije 400 godina, maslinarstvom se bavi četiri generacije, a cilj im je uvijek bio očuvati tradicionalni način sadnje, uzgoja i berbe maslina uz primjenu novih tehnika, tehnologija i znanja u prešavanju i skladištenju maslinovog ulja.

Olynthia Nature, priča koja je započela prije 13 godina

– Priča Olynthia Nature počela je 2007., kada smo otvorili novu uljaru. Do tada takve uljare na otoku nije bilo  te smo to vidjeli kao poslovnu priliku. U početku smo nudili isključivo uslužnu preradu otočkim maslinarima i bavili se vlastitim maslinicima, ali ubrzo smo shvatili da tako ne možemo ni vraćati kredit, a kamoli osigurati minimalnu plaću tijekom cijele godine. Zaključili smo da moramo početi s plasmanom ulja na tržište  te proizvodnjom ostalih proizvoda s dodanom vrijednošću.

Okupili smo nekoliko kooperanata maslinara, osmislili brand Olynthia i plasirali na tržište dva monosortna maslinova ulja – Oblica i Šoltanka. Nakon toga smo asortiman proizvoda proširili na aromatizirana maslinova ulja, džemove, namaze i likere. Proizvodimo u malim količinama, ali jamčimo superiornu kvalitetu jer su sve sirovine s našeg otoka.

Kušaonica, gastro ture i biciklizam

Otvorili smo i vlastitu kušaonicu, a ljeti nudimo i privatne kulturno-gastronomske i biciklističke ture, priča svoju poslovnu priču Marko Kaštelanac. Zapošljavali i u pandemiji Ipak, 2019. godine obitelj Kaštelanac željela je povećati kapacitete proizvodnje i uvesti nove proizvode pa su počeli razmišljati o zajmu za obrtna sredstva.

Nisu otpuštali, već zapošljavali u vrijeme pandemije

– Sa zajmom smo, između ostalog, planirali kupiti ambalažu za cijeli proizvodni ciklus. Zbog sporosti i kompliciranih procedura, od ponude naše komercijalne banke ubrzo smo odustali. Odlučili smo se za ESIF mikro zajam za obrtna sredstva u iznosu od 185 tisuća kuna, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Realizacija ESIF zajma bila je jednostavna i brza i smatram ga odličnim financijskim proizvodom, objašnjava novo ulaganje Marko Kaštelanac. Iako im je pandemija smanjila prihode, dala im je mogućnost da bolje preslože unutarnje resurse i naprave daljnju diversifikaciju djelatnosti pa je trenutačno sve usmjereno na dovršenje prethodno započetih investicija.

Nisu otpuštali, ističe Marko, već su zaposlili još jednog djelatnika. Osim podizanja diversificiranih nasada u primarnoj proizvodnji, u Olynthia Naturi u skoroj budućnosti planiraju smanjiti troškove koristeći zelenu energiju te razviti inovativne turističke usluge i nove proizvode.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno