Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Tourism Task Force – plan za 6 milijuna radnika

Tourism Task Force

Tourism Task Force sporim tempom svojih glomaznih institucija radi na planu oporavka turizma. Dio od 22 milijarde eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju mogu značajno pomoći našem turističkom sektoru. ”Moramo izbjeći svako daljnje selektivno i diskriminatorno tumačenje istih brojki na različite načine. To si Europska unija više ne smije dozvoliti!”, poručio je europarlamentarac Valter Flego.

Koronavirus je Europu i svijet uveo u novu gospodarsku krizu. Posljedice još ne možemo ni pretpostaviti, međutim turizam je bez pogovora jedan od najpogođenijih sektora.

Održan je Tourism Task Force meetingu u Bruxellesu. Radi se o radnoj skupini Odbora za promet i turizam Europskog parlamenta (TRAN). Tom prilikom je predstavnica UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Alessandra Priante iznijela je poražavajuće brojke:

Međunarodni dolasci u Europu pali su za čak 92 posto. zbog koronakrize radno bi mjesto moglo izgubiti do 6 milijuna turističkih djelatnika u EU.


„Europa je globalni turistički lider i što god da Europa čini, drugi to slijede. Sve su oči danas uprte u Europu“, poručila je Priante. Raspravi o krizi europskog turističkog sektora prisustvovali su europarlamentarci te predstavnici ključnih putničkih i turističkih krovnih organizacija:

  • Europska putnička komisija (ETC) – predstavnik Eduard Santander
  • potpredsjednica Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) Lola Una Cardenas
  • predstavnica Europske mreže regija održivog turizma (NECSTouR) Cristina Nunez Cuesta
  • potpredsjednik Regionalne vlade Andaluzije Juan Marin
  • već spomenuta Svjetske turističke organizacija (UNWTO) i Alessandra Priante

Plan oporavka – Next Generation EU

Osvrnuli su se između ostalog na europski plan oporavka. Opsežan program Next Generation EU može direktno pomoći turizmu, ali uz uvjet da nacionalni i regionalni operativni planovi država članica sadrže stavku turizma.

Hrvatska turizam treba uvrstit u operativni plan. Dio od 22 milijarde eura koje su nam na raspolaganju mogu značajno pomoći našem turističkom sektoru.

IDS-ov zastupnik jedini je hrvatski član Odbora za turizam. Valter Flego sudjelovao je u raspravi te naglasio važnost što hitnijeg europskog koordiniranog pristupa kao odgovora na COVID-19.

„Zabrinuti građani mi se obraćaju. Što zbog zdravlja, što zbog kaosa oko ograničenja slobodnog kretanja u Europskoj uniji. Pravila i boje mijenjaju se preko noći i mnogi se građani više ne usude putovati. Ne znaju hoće li im let biti otkazan ni hoće li njihova zemlja za 3 dana završiti na crvenoj listi“, pojasnio je Flego kaotičnu situaciju koja vlada u putničkom i turističkom sektoru.

Dodaje kako je Europskoj uniji hitno potreban koordinirani europski pristup kao odgovor na COVID-19. „Moramo izbjeći svako daljnje selektivno i diskriminatorno tumačenje istih brojki na različite načine. To si Europska unija više ne smije dozvoliti!“, poručio je.

Regija, a ne država

Flego smatra da zajednički europski pristup svakako mora isticati regionalni pristup. „Destinacija je regija, a ne država, i jedino je regionalni pristup fer pristup“.

„Gospodo, nemojmo dozvoliti da se oni koji se ponašaju odgovorno kažnjavaju, zbog onih koji situaciju ne shvaćaju ozbiljno“. Flego je upitao prisutne znaju li koliko su različite restrikcije diljem Unije utjecale na putovanja, posebice s obzirom na nepravedan pristup bojanja čitavih država, a ne regija. Predstavnici putničkih i turističkih organizacija složili su se oko veće koordinacija na razini Unije i jedinstven pristup krizi europskog turističkog sektora.


Flego je na kraju zaključio da „moramo čim prije riješiti taj problem, kako bismo se posvetili oporavku turističkog sektora i novim potrebnim ulaganjima u podizanje kvalitete našeg turizma. Vjerujem da je to najbolji način za povratak pretkorona turističkih brojki potrošnje.“

Rasprava je bila uvertira u sastanak Vijeća EU. Možda odlučujuću sastanak će se održati u Bruxellesu sljedeći četvrtak i petak, 1. i 2. listopada.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno