Petak, 22 rujna, 2023

Toplice Hotel danas 1. listopada ide u stečaj

Toplice Hotel u Krapinskim Toplicama od danas više ne radi

Vlasnici i Uprava tvrtke Krass Hotel odlučili su zatvoriti hotel Toplice Hotel. Nisu više u financijskoj mogućnosti držati ga otvorenim. Otkazali su sve rezervacije, te danas 1.listopada u 22 sata, nakon što posluže zadnjeg gosta u hotelskoj Kavani, će staviti ključ u bravu.

Toplice Hotel danas podnose zahtjev za stečaj

Stečajni postupak je dugotrajan proces. Kada i ako se odobri stečajni postupak, prvo treba doći stečajni upravitelj i preuzeti poslovanje. Ponekad taj postupak primopredaje traje i više mjeseci. Dugotrajnost tog procesa je najveći problem za 28 preostalih zaposlenih. Budući da nakon što prima plaću za rujan ostaju bez primanja dok se ne dovrši stečajni postupak.

Toplice Hotel nije otpustio radnike

Tvrtka nije otpustila radnike zbog nemogućnosti poslovanja i poslala ih na biro. Iako bi otpušteni radnici imali pravo na novčanu naknadu za nezaposlene. Uprava je postupila po pravnom savjetu te odlučila zadržati radnike do dolaska stečajnog upravitelja.

Direktorica Kristina Marušić Piškor će tako svakodnevno morati dolaziti na posao, dok preostali djelatnici mogu ostati kući.

Tko je novi vlasnik?

Hotel se prodao Kinezima još prije dvije godine. Kupio ga je Yongdong Wu u ima kineskog investitora. Poslovna asocijacija koja povezuje Kinu sa zemljama jugoistočne Europe CSEBA, je i dovela kineske investitore u Toplice Hotel. CSEBA i Yongdong Wu su osnovali tvrtku Spring spa Hotel, te su još prije dvije godine sklopili ugovor kojim se obvezuju da će obnoviti postojeći hotel u Krapinskim toplicama. Prema ugovoru su trebali postojeći hotel obnoviti i nadograditi te ga pretvoriti u hotel s četiri zvjezdice, no ništa nije još ni započeto, a prošle su dvije godine. Predsjednik asocijacije CSEBA Mario Randulić je potvrdio da su posljednje dvije godine pomagali hotelu, te da su im dali više milijuna kuna pozajmice ali nije bilo pomaka naprijed.

Zašto se nije započelo s radovima nakon kupnje?

Dvije godine nakon kupnje nekretnine Kinezi nisu započeli s rekonstrukcijom, nitko ne zna razlog tome. Prema riječima predsjednika asocijacije dio projektne dokumentacije je gotov, a izvođač radova je tvrtka Tehnika iz Zagreba. Realno može se započeti s renovacijom, ali se čeka dolazak Yongdong Wu iz Kine. Budući da je korona svima poremetila planove, pa i Kinezima koji ne mogu letjeti u Hrvatsku, očito će ovaj projekt morati čekati bolje dane. A do tada tridesetak ljudi će ostati bez posla.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno