Nedjelja, 29 siječnja, 2023

Top kamp u Istri za 10% bolji mediteranskog prosjeka

Top kamp – svi najviše kvalitete: Glamping, Ekskluziv i Superior.

Top kamp kaže da izvorni kampisti bukiraju kampove s 3-4 zvjezdice i imaju svoje prijevozno i smještajno sredstvo, šator ili karavan. Donose najsigurnije prihode i najlojalniji su gosti. Za unaprjeđenje kvalitete, Hrvatskoj treba i relevantan kulturni turizam kao osnovna atrakcija kampista novih profila. Međutim, kulturni turizam uglavnom se svodi na lošije imitacije starih artefakata koji se temelje na scenarijima folklornih običaja podneblja. Top Camping, tržišna marka za unapređenje prodaje i prepoznatljivosti najboljih kampova, publicirala je selekciju 48 kampova Hrvatske svih pet kategorija. Od toga je deset u vrhu kvalitete pod nazivom glamping (glamorous camping). Sedam ih je ekskluzivne kvalitete, 17 ih je u superior klasi,14 kampova comfort kvalitete koji su u biti bazični primjeri.

U Istri su ove godine izdvojili 21 Top kamp, što je gotovo 50% svih hrvatskih kampova. Svi su glamping, ekskluziv i superior kampovi, i svi su bili otvoreni i u funkciji.

Zlatna 1988.

Istra je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježila 518 tisuća turističkih dolazaka i 3,820 milijuna noćenja. To je 45 posto lanjskog rezultata.

Projekcija je da ćemo do kraja godine ostvariti oko 7,5-8 milijuna noćenja, odnosno 40% ostvarenja iz 2019. godine. Rezultati Top kampova u Istri su za 10% bolji od hrvatskog, talijanskog i mediteranskog prosjeka.

Jerko Sladoljev, prokurist Top Camping udruge istaknuo je da je Top kamp model kvalitetnih kampova iniciran upravo u Istri. Zašto? Istra je oduvijek bila turistička predvodnica u okruženju, posebno u kamping segmentu.

Zlatne turističke 1988. Hrvatska se svrstala u red turistički najrazvijenijih zemalja Mediterana, držeći četvrtu poziciju među 12 zemalja. Kako god okrenemo brojke i rezultate, Istra je bila tada i danas kamping meritum i perjanica hrvatskog i europskog turizma. 

Lanterna, u koju se zadnjih godina ulagalo, i ove korona sezone bila je među najbolje popunjenim kampovima

Prema podacima Top campinga, ove su godine Top kampovi u zemlji ostvarili 1,6 milijuna noćenja ili 51 posto lanjskih rezultata. Nacionalna struktura posjetitelja ove je godine bila doslovno – Njemačka i Slovenija. One su ostvarile oko 70% svih brojki i spasile kamping sezonu. Najlošije smo prošli sa Nizozemcima, Dancima i Austrijancima.  Među najhrabrijima bili su Poljaci i Česi.

Istra bi kao selektivna free covid destinacija postigla najmanje 60% prošlogodišnjih rezultata u kampovima da je bilo jačeg lobiranja.

Uspoređujući kvalitetu Top kamp Istre i Hrvatske, Sladoljev razvoj kamping kvalitete u Istri u zadnjih deset godina naziva tektonskim promjenama.

– Naime, 2010. godine imali smo samo jednu europsku Super nagradu, Superplatz njemačkog ADAC-a, i šest preporuka, tada tzv. Žutih ploča, a danas u Istri imamo šest europskih Super nagrada i 18 preporuka. Dakle, najveća kvaliteta je povećana za 60%, a preporuke za 30%. Više od 50% istarskih kampova ima nagrade ADAC-a, globalno utjecajnoj autokluba iz našeg najvećeg kamping tržišta, Njemačke. To govori o povećanju svijesti za razvojem kvalitete i približavanju kvalitete potrebama i profilu korisnika usluga. Po kvaliteti stojimo uz bok talijanskoj najkvalitetnijoj regiji Veneto, koja ima sličnu priču u razvoju kvalitete, tumači Sladoljev.

Spomenute nagrade potvrđuju i rezultati za osam mjeseci ove godine o popunjenosti Top kampova u Istri. Istra Premium Funtana 59 posto, Amines Mareda 56 posto, Lanterna 54%. Dobar je trend u naturističkim kampovima. Oni su za 10% bolji od tekstilnih: Kanegra 51%, Valalta iznad 50%, Ulika 48% popunjenosti kapaciteta.

Top kamp: Cijene prate kvalitetu

Što se tiče rasta cijena, Sladoljev kaže da vrlo korektno prate razvoj kvalitete u Istri. Podastire i brojke. Prosječna cijena za tri osobe, auto i mjesto u kampu u Istri 2010. godine kretala od 36 do 41 euro. Deset godina kasnije cijene su iznosile između 53 i 114 eura po obitelji.

Na što treba obratiti pozornost u budućem razvoju?

Porastom broja mobilnih kućica u kampovima, porastao je broj organiziranih dolazaka u kampove, sa 17% u 2011.na 26% u 2018. U skladu s tim, u kampovima je bilo sve više aviogostiju, ali ne i ove godine. Kako su napomenuli neki analitičari kamping ponude, to je šansa za otvaranje novih tržišta.

Ali, istovremeno to je i bijeg od klasičnog i tzv. cool kampiranja koje je sazdano na izvornim kampistima. Po rezultatima istraživanja njemačkih kamping analitičara, najsigurniji prihodi i najveću lojalnost bilježe upravo izvorni kampisti. Imaju svoje prijevozno i smještajno sredstvo za boravak, šator ili karavan. Futuristički gledano, još je važnija činjenica da će taj profil potrošača i u budućnosti biti najvjerniji.

Top kamp: Hrvatskoj treba i relevantan kulturni turizam kao osnova atrakcija kampista novih profila.

U Hrvatskoj se kulturni turizam uglavnom svodi na lošije imitacije starih artefakata koji se temelje na scenarijima folklornih običaja podneblja.

Da bi se hrvatski kamping mogao preorijentirati na viši rang trebalo bi razviti i svjetski relevantnu restoransku scenu. Hoće li to država učiniti s obzirom na rupu koju je u budžetu napravila pandemija, ostaje nam vidjeti.

ITALIJA: Pad prihoda u kampingu 35-40%, svako peto radno mjesto izgubljeno

Kako je radila nama najizrazitija konkurencija u okruženju – Italija?

Italija bilježi u normalnim godinama 70-ak milijuna noćenja i devet milijuna dolazaka u kampovima. Ove godine imat će oko 3,8 milijuna dolazaka manje, dakle 35 posto manje, i gubitak od 23 milijuna noćenja. Assocamping Confesercenti, predviđa da će do kraja godine imati 6,5 milijuna dolazaka. To je oko 44 milijuna noćenja.

Za razliku od Italije, Hrvatska bilježi u normalnim godinama 20 milijuna kamping noćenja. Ove godine pasti će na 7,5 milijuna noćenja. To je pad 55-60%, čime se vraćamo u ostvarenja iz sedamdesetih godina. Ovaj sektor u ovoj godini pad prihoda mogao bi iznositi 35-40%.

INICIJATIVA: Kamper-odmorišta na hotelskim parkiralištima!?

U Italiji su zanimljivu inicijativu pokrenule Talijanska konfederacija kampista (Confedercampeggio) i Udruga hotelijera (Federalberghi) nakon ozbiljnih problema u sezoni koronavirusa. Ideja je da se u sljedećoj godini olakša dolazak kamperima u razne destinacije u Italiji koristeći velike centre hotelskih resorata. Prijedlog je da se ti prostori zajednički obogate novom opremom i dodatnim uslugama.

Odlučeno je da se hotelijerima iz udruženja Federalberghi distribuiraju sve informacije kako bi sljedeće godine mogli opremiti “hosting odmorišta”. Među prvim hotelijerima Italije koji su prihvatili ovaj koncept je grupa Hotusa Hotels.

– Udica je bačena, a mogućnost masovnije posjete hotelima izgledna. Nadamo se da će se naša Udruga kampista Hrvatske zajedno s MINT-om i Udrugom hotelijera Hrvatske pozabaviti ovom temom i nešto mijenjati u konceptu približavanja novom profilu turista. Na ovaj način bi povećali iskorištenost hotelskih usluga koje su ove godine bile najmanje korištene u povijesti turizma.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno