Srijeda, 4 listopada, 2023

Tko su oni koji će gotovo sigurno uspjeti preživjeti ekonomsku krizu u Hrvata?

Negativnim utjecajem pandemije covida-19 najviše su zahvaćeni poduzetnici u turizmu i ugostiteljstvu, a najmanje u prerađivačkoj industriji i trgovini, objavila je u utorak Fina, čija je analiza pokazala da u Hrvatskoj 1.251 poduzetnik posluje s minimalnim rizikom od nastupanja statusa neispunjavana obveza. 

Analiza kreditnog rejtinga poduzetnika prema metodologiji Fine pokazala je da na području Republike Hrvatske 1.251 poduzetnik posluje s minimalnim rizikom od nastupanja statusa neispunjavanja obveza. Od tog broja, njih 1.085 nije apliciralo na vladine mjere za potporu poduzetnicima zbog negativnih učinaka pandemije, “čime su potvrdili kvalitetu poslovanja te se dokazali kao pouzdan partner čak i u najtežim uvjetima”, navodi se u analizi Financijske agencije (Fina).

Metodologija Fine za izračun kreditnog rejtinga poduzetnika temelji se na procjeni vjerojatnosti nastupanja statusa neispunjavanja obveza (eng. Probability of Default, PD) kao osnovnog faktora rizika i usklađena je s Basel III smjernicama, objašnjavaju iz Fine. Pritom napominju da se ocjena kreditnog rejtinga izračunava na temelju predanih godišnjih financijskih izvještaja, podataka o stanju blokade te statusu stečaja, predstečaja i likvidacije, a rejting skala je jedinstvena za sve veličine poduzetnika i podložna je promjenama (model izračuna rejtinga se svake godine testira, validira i kalibrira).

Stabilnih najviše u prerađivačkoj industriji i trgovini

Od 1.085 najstabilnijih poduzetnika koji posluju u okolnostima pandemije bolesti covida-19, najviše njih nominalno posluje u prerađivačkoj industriji – 263, te u trgovini na veliko i malo – 259 poduzetnika, pokazuje analiza Fine. 

Slijede poduzetnici iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (133), potom građevinarstva (87), opskrbe vodom; uklanjanja otpadnih voda (63), itd.

Među njima najviše je onih sa sjedištem u Gradu Zagrebu (487), a slijede Zagrebačka županija s 81, Istarska sa 65 poduzetnika, Splitsko-dalmatinska sa 64 i Primorsko-goranska županija sa 63 poduzetnika. 

Struktura prema veličini pokazuje da od najstabilnijih poduzetnika u skupinu mikro poduzetnika ulazi 181, malih je šest, srednjih poduzetnika 715, a velikih 183.

Najveći pad prometa u turizmu i ugostiteljstvu

Fina je izradila i analizu poduzetnika koji su u prvih devet mjeseci prošle godine imali pad ili rast prihoda u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, i to na temelju agregiranih podataka o ukupnim oporezivim transakcijama iz PDV obrazaca kao i podataka o prometu odnosno poslovnoj aktivnosti poduzetnika/obveznika PDV-a, koje prikuplja i obrađuje Porezna uprava.

Pritom iz Fine napominju da je korišten pregled podataka iz obrađenih kumulativnih PDV obrazaca za razdoblje siječanj – rujan 2019./2020. godine prema području glavne djelatnosti poreznog obveznika i prema županiji sjedišta poreznog obveznika, kao i da se podaci u pregledima ne mogu interpretirati kao podaci svih poreznih obveznika, jer je riječ o podacima samo za obveznika koji su podnijeli PDV obrazac.

Ta Finina usporedba iznosa porezne osnovice po djelatnosima pokazuje ukupni pad od 8,7 posto, odnosno sa 628,97 milijardi kuna u prvih devet mjeseci 2019. godine na 574,49 milijardi kuna u razdoblju siječanj-rujan 2020. godine.

Promatrano po područjima djelatnosti koja su 2020. godine u uvjetima pandemije covida-19 imala pad prometa u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, kod poduzetnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (turizam i ugostiteljstvo) taj je pad bio najveći, 45,1 posto.

Druga dva najpogođenija područja bila su umjetnost, zabava i rekreacija s padom od 30,2 posto te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, s padom prometa od 26,5 posto.

Poduzetnicima iz opskrbe vodom i uklanjanja otpadnih voda promet je, pak, porastao za 23,5 posto, zamjećuju iz Fine.

Prema županijama, promet je najviše pao u Dubrovačko-neretvanskoj (46,2), Istarskoj (25,2) i Šibensko-kninskoj županiji (21,9 posto). Dvoznamenkaste padove prometa bilježe još dvije jadranske županije – Zadarska (16,3 posto) i Primorsko-goranska (13 posto).

U dvije županije poduzetnici su ostvarili rast prometa i to u Koprivničko-križevačkoj (2,1 posto) i Osječko-baranjskoj (0,4 posto), navode iz Fine.

Najstabilniji poduzetnici

Fina je u svojoj analizi objavila i popis najstabilnijih poduzetnika u Republici Hrvatskoj, s najmanjom vjerojatnosti nastupanja statusa neispunjavanja obveza (poduzetnici koji su prema metodologiji Fine svrstani u A razred kreditnog rejtinga). 

Redoslijed tvrtki je definiran prema ukupnim prihodima 2019. godine, od većih ostvarenih prihoda prema manjim.

Fininu listu 1.085 najstabilnijih poduzetnika u Hrvatskoj predvodi Ina, a slijede HEP d.d., HT, Lidl Hrvatska, Petrol, HEP proizvodnja, Kaufland Hrvatska, HEP ODS, Porsche Croatia, Philip Morris Zagreb, Atlantic Trade itd.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno