Srijeda, 7 prosinca, 2022

Tko će u Hrvatskoj izraditi aplikaciju Covid putovnica?

Nakon što je Europska komisija u ožujku predložila uredbu o uvođenju te potvrde, koja bi trebala sadržavati QR kod s podacima da je neka osoba cijepljena, da je preboljela ili ima negativan test na COVID-19, ovaj je tjedan Europski parlament s 540 glasova za i 119 protiv postigao dogovor oko zakonskog okvira za COVID putovnice, piše slobodnadalmacija.hr.

Zakonodavni okvir za digitalne zelene “propusnice”, ili po novom “potvrde EU-a za COVID-19”, trebao bi biti na snazi 12 mjeseci.

Iz Europske komisije, podsjetimo, već su bili izvijestili kako će takve potvrde, koje će izdavati liječnik ili zdravstvena ustanova, sadržavati QR kod s navedenim informacijama te da će se moći isprintati ili spremiti na aplikaciju na pametnom telefonu.

S obzirom na posljednje afere Ministarstva zdravstva vezane za digitalne platforme, pitanje je i tko će u Hrvatskoj biti zadužen za izradu aplikacije?

– Odlukom Vlade od 8. travnja, zadužuje se Ministarstvo unutarnjih poslova da sukladno Zakonu o javnoj nabavi sklopi ugovor s AKD d.o.o. (Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o.), kao trgovačkim društvom od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku radi uspostave tehničkog rješenja, a u cilju izrade nacionalnog sustava digitalnih zelenih potvrda s uspostavom njihove prekogranične interoperabilnosti – odgovorili su iz Ministarstva zdravstva.

AKD d.o.o., a tako stoji i u Odluci, ispunjava potrebne uvjete iz Zakona o javnoj nabavi s obzirom na to da je osnovano za potrebe obavljanja poslova izrade osobne iskaznice, putovnice, vize, vozačke i druge zaštićene tiskovine, razvoj naprednih IT rješenja u području identiteta i sigurnost, obavlja više od 80 posto svojih djelatnosti u izvršavanju zadataka jednoga ili više javnih naručitelja koji nad njime provode kontrolu – da nabrojimo samo neke od poslova Agencije.

Koliko je dosad poznato, COVID putovnice, odnosno sustav digitalne zelene potvrde, prema prijedlogu Europske komisije, trebao bi obuhvatiti spomenute tri vrste potvrda u vezi bolesti COVID-19: potvrdu o cijepljenju (cjepivo i proizvođač, broj doza, datum cijepljenja), potvrdu o testiranju, to jest da je rezultat testa negativan (vrsta testa, datum i vrijeme testiranja, centar za testiranje i rezultat), te potvrdu o preboljenju (datum pozitivnog rezultata testa, izdavatelj potvrde, datum izdavanja, datum valjanosti).

Potvrde će se izdavati u digitalnom obliku kako bi se mogle prikazati na pametnom telefonu ili na papiru, ovisno o želji nositelja. Sadržavat će interoperabilan, strojno čitljiv QR kod koji sadržava nužne osnovne podatke te digitalni potpis. Kako bi se poboljšalo prekogranično prihvaćanje, informacije na potvrdi trebale bi biti napisane na jeziku države članice izdavateljice i engleskom jeziku.

PROCEDURA DO LIPNJA

Potvrde bi za građane trebale biti besplatne, a podaci se ne bi mogli zloupotrebljavati.

– Za potrebe provjere kontrolira se samo valjanost i vjerodostojnost potvrde tako što se provjerava tko ju je izdao i digitalno potpisao, a ne podaci na temelju kojih je generirana. Svi podaci na temelju kojih je izdana potvrda ostaju isključivo u državi članici koja je potvrdu izdala – napominju u Ministarstvu zdravstva.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno