Subota, 25 ožujka, 2023

Terme Sveti Martin – Prvi Healthness resort u Europi čiji je fokus zdravlje i ekološki koncept

Terme Sveti Martin kao „Prvi Healthness resort u Europi“ u centar svog poslovanja stavljaju zdravlje svojih gostiju i posjetitelja. Sama strategija i koncept vrti se oko Healthnessa, koji jednom riječi obuhvaća kombinaciju aktivnog odmora, hrane proizvedene prema najstrožim ekološkim pravilima, wellness doživljaja s lokalnim ekološkim proizvodima kućne radinosti i podizanja svijesti s ciljem vraćanja u tijela, uma i duha u ravnotežu.

Koncept resorta nastao je u skladu s filozofijom u kojoj su um, duša i tijelo u harmoniji radi održavanja zdravlja i kvalitetnog života. Ova filozofija je poznata u svijetu kao antropozofija Dr. Rudolfa Steinera, rođenog u Međimurju. Ova se filozofija provlači kroz cijeli resort, počevši od biodinamičkog vrta punog zdravih plodova, prateći načela organske arhitekture i valovite linije brežuljkastog Međimurja koje se s lakoćom protežu duž unutarnjeg bazenskog kompleksa, pa sve do jedne od najljekovitijih i najstarijih termalnih voda Europe. Danas se ta filozofija uz pomoć medicine temeljene na dokazima, naturopatije (fitoterapije) i suvremene znanosti na području frekvencijske (informacijske) medicine u Termama Sveti Martin stavlja u realnost s ciljem da se svakom gostu pomogne pri promjeni loših navika, te vođenju aktivnog i zdravog života.

”Zelena” vizija

Kao resort koji je već prije nekoliko godina usmjerio svoj pogled prema novoj viziji i stekao razne certifikate kao i usvojio određene standarde kako bi svoje poslovanje pretvorio u „zeleno“, a s obzirom na velik utjecaj hotelske industrije i turizma na okoliš, jedan od strateških ciljeva tvrtke je da se ono svede na minimum. Redovitom edukacijom osoblja, pa i gostiju, Terme Sveti Martin pokušavaju svima otvoriti vidike koliko je važno očuvanje okoliša.

Provođenjem projekata energetske učinkovitosti s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova, instaliranjem pet pročistača otpadnih voda koji su razmješteni po cijelom resortu, selekcijom i razvrstavanjem otpada, izbacivanjem opasnih kemikalija kao što je sumporna kiselina, postavljanjem solarne pametne klupe, te punionica za električne bicikle i automobile stvoren je sustav zelenog poslovanja koji se primjenjuje u svim odjelima Terma Sveti Martin.

Uz zaposlenike, resort ulaže velike napore u edukaciji i svojih gostiju o malim stvarima koje oni mogu učiniti kako bi svojim djelovanjem zaštitili okoliš u kojem borave, pa se tako na svim katovima hotela mogu pronaći kante za razvrstavanje otpada, na stolovima QR cjenici, u sobama prirodna kozmetika…

Radionica svijeća od otpadnih ulja

Kako bi svojim gostima ponudili nešto potpuno drugačije, u termama postoji mogućnost sudjelovanja na radionici izrade svijeća od otpadnih ulja. Kao resort koji ima nekoliko kuhinja u kojima se svakodnevno koriste ulja za pripremu hrane, zaposlenici terma dosjetili su se kako na najbolji način iskoristiti i otpadna ulja iz svojih kuhinja. Ona se sačuvaju, filtriraju, i uz dodatak sojinog voska i mirisnih eteričnih ulja pretvaraju u mirisne svijeće kao uspomena na vrijeme provedeno u ovim „zelenim termama“.

Ulaganje u energetsku učinkovitost

Glavni ciljevi resorta su edukacija zaposlenika, gostiju, ali i lokalnog stanovništva, te kontinuirano investiranje u energetsku učinkovitost tvrtke. Naravno, uz korištenje prirodnih sredstava u održavanju zelenih površina, smanjivanje neselektivnog otpada, maksimiziranje korištenja lokalno uzgojenih namirnica, suradnje s lokalnim dobavljačima, te maksimalni razvoj lokalne zajednice kao turističke destinacije, a pritom i uključivanje lokalne zajednice u pozitivan razvoj resorta.

Na temelju navedenih aktivnosti, ali i zadovoljavanjem mnogih drugih kriterija, tvrtka je nedavno primila jedno od najvažnijih priznanja, koje je ponovo stavlja među pokretače i inovatore u turizmu.

EU Ecolabel

Osnovana 1992. godine i priznata kako u Europi, tako i u cijelom svijetu, EU Ecolabel je oznaka izvrsnosti u zaštiti okoliša koja se dodjeljuje proizvodima, uslugama, te tvrtkama koje udovoljavaju visokim ekološkim standardima. Ova oznaka označuje da tvrtka stvara manje otpada, te pažljivo pristupa očuvanju okoliša.

Terme Sveti Martin, prvi je hotel ovog tipa u Hrvatskoj koji je dobio oznaku EU Ecolabel na temelju svojih napora za smanjenje utjecaja na okoliš, u čemu je pomogla i tvrtka CROTEH (Centar za razvoj održivih tehnologija) kao razvojno-projektantska tvrtka na području projektiranja, inženjeringa i razvoja tehnologija za obradu i energetsko iskorištavanje biorazgradivih materijala i otpada, te komunalnih i industrijskih voda, s kojom su Terme Sveti Martin odradile certificiranje.

EuEcolabel projekt je projekt na kojem se u Termama Svetim Martin radilo nekoliko godina. Kako bi se dobila ova oznaka, hotel je morao zadovoljiti niz standarda i kriterija koji su ključni za očuvanje okoliša i zeleno poslovanje, a Terme Sveti Martin već dugi niz godina upravo takvo poslovanje potiču i uspostavljaju. U pripremu same dokumentacije za ovaj projekt su bili uključeni gotovo svi odjeli ključni za poslovanje hotela.

U hotelske sobe stavljeni su perlatori kako bi smanjili prekomjerno trošenje vode. Svaka hotelska soba je opremljena senzorima za optimalnu potrošnju električne energije i sl.

Svjesni su i problema vezanih uz otpad te su se odlučili na razvrstavanje otpada, a gostima su isto tako na svakom katu i na strateškim mjestima postavili kante za razvrstavanje otpada. U potpunosti je ukinuta upotreba jednokratnih plastičnih predmeta te tako u Termama Sveti Martin nećete pronaći plastične žlice za kavu, jednokratne plastične čaše i sl.. Terme potiču lokalnu proizvodnju, educiraju svoje zaposlenike i znanje prenose na goste.

Mi smo održivi hotel

Generalni direktor Terma Sveti Martin, g. Igor Nekić, istaknuo je koliko je Hotelu Terme Sveti Martin važno primiti ovaj certifikat kao prvom hotelu u Hrvatskoj koji se time može pohvaliti:  „Mi smo održivi hotel, te se držimo zaista od male potrošnje električne energije, zaokruženog lanca od ulaska hrane do reciklaže i smanjenog otpada, štednje vode i sve do brojnih drugih detalja koji su ključni kako bi zaslužili ovaj certifikat. Ono što je bitno i što želim naglasiti je da Terme Sveti Martin zaista žive ovaj održivi način i provodimo ga već godinama, a ovo je samo jedna kruna i dokaz da je to prepoznato i od strane Ministarstva turizma i sporta, te Ministarstva gospodarstva, ali i Europske unije jer ovo certifikat priznat na međunarodnoj razini.“.

Terme Sveti Martin ponosni su nositelj i drugih certifikata kao što je  Certifikat ISO 50001:2011 (koji se odnosi na povećanje energetske djelotvornosti, smanjenje troškova i poboljšanje energetskih performanci), oznaka „ZelEn“ (garancija kako struja koja se koristi dolazi iz obnovljivih izvora energije čime se daje doprinos smanjenju emisije CO2), Sustainable Hotel Certificate by UPUHH, Certifikata sustava upravljanja kvalitetom (ISO 9001), okolišem (ISO 14001), i informacijskom sigurnosti (ISO 27001) kao i Halal Certifikat (koji jamči da proizvodi i usluge namijenjene gostima islamske vjeroispovijesti udovoljavaju zahtjevima Islamske vjere).

Ispred samog hotela nalazi se punionica za električne automobile. A u svojoj ponudi imaju i električne bicikle. Za održavanje vanjskih travnatih površina, vrta i cvjetnjaka ne koriste nikakve pesticide.

Upravljanje otpadom – Terme Sveti Martin i Interseroh

Najnovije ekološki održivo ulaganje tvrtke je kupnja kompostera i balirke u suradnji s tvrtkom Interseroh d.o.o., koji će značajno pridonijeti učinkovitosti i efikasnosti upravljanja otpadom sukladno ekološkim propisima. Skraćivanjem vremena potrošenog na rukovanje otpadom, otvara se više vremena za druge poslovne aktivnosti osoblja, a samo baliranje dovodi i do produktivnije upotrebe skladišnog te proizvodnog prostora. Balirani otpad omogućava smanjenje učestalosti skupljanja otpada, što rezultira smanjenim troškovima prijevoza i emisijiom CO2, a na samom izvoru postiže se veća kvaliteta otpadnog materijala za recikliranje. Kupnjom ORWAK COMPACT 3110 balirke, sile prešanja 4 tone i ciklusa od 33 sekunde, proizvoditi će se lagane bale koje su praktične za rukovanje i transport.

Zajedno s Interseroh d.o.o. do rješenja koja pomažu u zaštiti naše klime i očuvanju naših resursa

Uz balirku, nabavkom kompostera GG50, najnovijom tehnologijom u roku od 24 sata bio otpad iz kuhinja ugostiteljskih objekata u termama pretvoriti će se u kompost, pri ćemu će se volumen otpada smanjiti za do 90%. Na ovaj higijenski i način bez mirisa, terme će reciklirati vlastiti otpad, kojeg će kao kompost koristiti u svoje vrtu ili ga vraćati lokalnim proizvođačima i OPG-ovima, čime će za zaokružiti vrlo važna suradnja s lokalnom zajednicom.

Terme Sveti Martin predstavljaju procvat kontinentalnog turizma kako na području gdje se one same nalaze, tako i na području cijele destinacije. One djeluju s ciljem buđenja svijesti o zdravom odmoru sa zdravim stavom prema gostima, ali i prema radnicima. Posvećene lokalnoj kulturu, običajima i tradiciji, ali i trendovima u turizmu, stvaraju nove vrijednosti koje prenose na sve one koji im dopuštaju da budu njihovi domaćini.

Zaposlenik kao temelj

Ovaj resort poštuje svoju organizacijsku kulturu, a ponajviše sve ljude koji su dio nje. Svoje zaposlenike potiču da budu aktivni, motivirani, znatiželjni, fokusirani, a ponajviše željni znanja, te usvajanja novih vještina i kompetencija. Razvili su svijest o zaposleniku kao temelju tvrtke, kao vrijednosti koja čini poduzeće uspješnim, jer kvalitetan proizvod ili usluga nisu više dovoljni za uspjeh.

Pokretač tvrtke je tim kojeg povezuje povjerenje, zajedničke vrijednosti, te fokus na ciljeve i rezultate. A kako bi tim bio predaniji poslu, zaposlenici moraju biti motivirani. Stoga u Termama Sveti Martin jedan od načina motivacije zaposlenika su i posebne povlastice u samoj tvrtci ali i kod partnera. Besplatno korištenje bazena, popusti za obitelj, posebno pripremljene aktivnosti za djecu zaposlenika, popusti na hranu i piće ili pak popusti na usluge poliklinike u sklopu resorta i slično.

Terme Sveti Martin zalažu se za zdravo poslovanje, etično i odgovorno prema svim članovima tima, ali i prema lokalnoj zajednici. Aktivni angažman kroz različite programe, volonterstvo, uključivanje lokalnih stanovnika u proces otkupa domaćih proizvoda, poticanje stanovnika na osnivanje OPG-a, podrška u razvoju lokalnih turističkih atrakcija, donacije potrebitima, samo su dio aktivnosti koje se provode s ciljem rasta zajedno s okolinom.

Terme se na svakom koraku trude doprinijeti kvaliteti života svojih radnika. Interni sustav nagrađivanja i napredovanja potiče djelatnike na promjenu svojih navika, te zdraviji način života. Poticanje i razvijanje kulture biciklizma razvilo je terme u bike friendly destinaciju i tako stvorilo zaposlenike svjesne prednosti ovog ekološki održivog prijevoznog sredstva.

Uključivanje djelatnika u projekte tvrtke rezultiralo je većim brojem kompetentnih, sposobnih i educiranih radnika, koji s veseljem odrađuju svoju ulogu ambasadora Terma Sveti Martin, što gosti svakako prepoznaju.

Projekt ”Radi i dodatno zaradi”

Jedan od projekta koji je Terme Sveti Martin lansirao u sam vrh najboljih poslodavaca prema izboru stručnog žirija portala MojPosao, te tako stekao 2. nagradu za naj poslodavca, bio je projekt „Radi i dodatno zaradi“. Projekt je zapravo nastao iz prirode poslovanja, u kojoj se stvorio prostor za dodatnu zaradu zaposlenika, jačanje vizije, misije i koncepta tvrtke, zdrave organizacijske kulture, te dobivanje domaće kvalitete u dopremanju namirnica.

U izradi vizije Terma Sveti Martin kao „Prvog Healthiness resorta u Europi“ sudjelovali su, a i dalje sudjeluju svi zaposlenici. U posljednjih 5 godina uložili su izuzetne napore u brendiranje resorta kroz koncept Healthnessa. Bitan preokret u samom poslovanju je bio kada su, prije 5 godina, odlučili da će raditi na razvoju ne samo resorta, nego na razvoju cijele destinacije. Tako su uspjeli povezati sve sudionike destinacijskog potencijala, uključujući i vlastite zaposlenike. Sama ponuda Terma Sveti Martin se temelji na poticanju domaćeg, tradicionalnog i autohtonog. Nekoliko godina od pokretanja te ideje uspjeli su postati primjer dobre prakse za suradnju s domaćim OPG-ima, suradnju s cijelom lokalnom zajednicom te radu na održivom razvoju.

Terme Sveti Martin su najveći nositelj turizma Međimurske županije, a mali kotačići kao što su zaposlenici tvrtku čine drugačijom i konkurentskom, kako na tržištu rada, tako i u poslovnom svijetu. Time terme jačaju svoj koncept, dodaju mu dodatnu dimenziju i vrijednost, te za to postavljaju svoje vlastite zaposlenike kao ambasadore svoje vizije, misije i strategije.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno