Nedjelja, 24 rujna, 2023

Taste the Mediterranean oduševio drugog dana održavanja

Taste the Mediterranean otvorila je Mirta Šurjak i pozdravila sve prisutne. Na otvorenju, uz velika gastro imena, sudjelovali su i predstavnici turističkih zajednica, nutricionisti te španjolsko veleposlanstvo.

Organizatorica festivala Ingrid Badurina Danielsson, alfa i omega Taste the Mediterranean osvrnula se na same početke gastro festivala u nas.

”Prije 15 godina, upravo u Splitu, organiziran je festival gastronomije 1001 delicija. Sada, nakon toliko vremena, opet smo u Splitu. Nije bilo lako organizirati ovakvu manifestaciju shodno vremenima u kojima se nalazimo, no iznenađujuć je odaziv svih koji su htjeli sudjelovati i razmjeniti svoja iskustva. Razmjena iskustava i znanja baza je svega,” zaključila je Badurina

Zanimljivo je reći da je naime gđa. Ingrid zapravo uvela riječ delicija u gastronomske krugove i gastronomske medije. Stoga, nije ni čudo da nakon toliko godina organizacija ovako velike gastro i eno manifestacije dolazi upravo od nje.

Sve uzvanike pozdravila je i Alijana Vukšić, direktorica TZ Split te direktor TZ Splitsko dalmatinske županije Joško Stella. Osvrnuo se Stella i na 2019. kada je Županija imala čak 12 gastro manifestacija sufinanciranih od strane TZ-a s ciljem podizanja kvalitete usluge i marketinga u svijetu gastronomije. Čak 30% gostiju u našu destinaciju doilazi zbog gastro i eno ponude, završio je uvodni govor.

Taste the Mediterranean: Split natopljen baštinom i kulturom

Gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara pozdravio je visoke dužnosnike španjolske ambasade te sve prisutne Chefove iz Grčke, Španjolske, Italije, Portugala. Zaželio dobrodošlicu u Split – grad natopljen baštinom i kulturom.

Za kraj ovog svečanog otvorenja prisutnima se obratio i Tonči Glavina, državni tajnik MINT-a. Njega je iznimno obradovala činjenica da se festival organizira baš u Splitu. Jer cilj MINT-a između ostalog jest pozicionirati Dalmaciju kao centar hrvatske gastronomije.

”Svaka regija u Hrvatskoj je drukčija po svojoj gastro ponudi, no opet smo pokazali zajedništvo u ovim izazovnim vremenima. Isto tako, čast je imati uvažene goste iz Španjolske od kojih možemo samo učiti kako pozicionirati svoje autohtone proizvode na svjetsko tržište.

MINT povukao 388 milijuna kuna za obrazovanje gastro stručnjaka

Ministarstvo turizma odradilo je projekt najveće investicije u turističko obrazovanje ikad. Čak 388 milijuna kuna povučeno je iz EU fondova za izgradnju i realizaciju 6 edukacijskih centara. Centri izvrsnosti ili kompetencije bit će zapravo centri za obrazovanje odraslih. Stojga jeneophodno reorganizirati edukaciju i kadrove unutar turističkog obrazovanja. Predavači moraju biti stručnjaci u svojim područjima, a ne isključivo profesori. Ovih 388 milijuna ulaganje je u znanje kao odgovor na izazove tržišta. Centri su bitni zbog provođenja programa i kao poveznica sa svjetskim centrima. Želimo svojim polaznicima omogućiti stručnu edukaciju i putovanja u druge zemlje. Zato je iznimno važna suradnja s europskim centrima izvrsnosti poput onog baskijskog, Cordon Blue itd.

Sredstva koja smo povukla prvenstveno su tu za ”soft” dio – edukatore i putovanja. Dok ne stvroimo izvrsnost nećemo moći biti na poziciji gastro destinacije Europe.”

Taste the Mediterranean panel: Uloga mediteranske prehrane u održivom turizmu

Gosti panela bili su redom direktor TZ Splitske županije Joško Stella, nutricionistkinja Olja Martinić, Ivana Kolar, dir. konferencije Može li Hrvatski turizam 365, Lejla Krešić, dir. HTI Conference and Expo, Tonči Glavina, državni tajnik MINT-a i španjolski veleposlanik H.E. Alonso Dezcallar de Mazzaredo.

Integracija zdrave prehrane kao novog motiva turističkih dolazaka

Lejla Krešić je naglasila kako je do ove godine bila održavana akcija Hrvatski proizvod za hrvatski turizam čiji je cilj bio spojiti hotele i restorane s onima koji imaju proizvode.

”U početku je bilo teško pridobiti velike hotelske lance, no s godinama odjek je bio odličan. To je samo dokaz da Hrvatska ima priču. Hgk je to uvidio, no nažalost akciju je prekinula pandemijska situacija. Isto tako vidi se iz dana u dan da se drži do integracije zdrave prehrane kao novog motiva turističkih dolazaka.”

Ivana Kolar naglasila je važnost prihvaćanja promjene očekivanja turista zbog COVID-19 virusa i tako iskoristiti priliku za afirmaciju malih i skrivenih turističkih mjesta i proizvoda. Mediteranska hrana ima priliku pružiti hranu ali i doživljaj. No sve što prethodi tome također treba upakirati u turistički doživljaj. Samu pripremu zemlje, obradu, ribolov i pripremu hrane..sve to prezentirati turistima kao dio iskustvenog paketa.

”Važno je pokazati viziju kako razviti priču i dati ohrabrenje svima koji see time bave. Između ostalog, a nadovezujući se na riječi gdina. Glavine, podršku i obrazovanju i mladim ljudima kojim treba pomoći da podignu svoje znanje na još višu razinu.

Festival su podržali i unjega uključeni Turističko ugostiteljska škola Split, Oliva Allegra i Visoko učilište Aspira.

Hrvatska ima potencijal pričati priču, zaključak je današnjeg panela.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno