Petak, 22 rujna, 2023

Taste the Mediterranean najavljen u splitskom hotelu Briig

Taste the Mediterranean festival danas je službeno najavljen u organizaciji Mediterranean Women Chefs u Splitu. Press konferencija održana je u spliutskom hotelu Briig u kojoj su redom bili sudionici, zvučna imena hrvatske gastronomije.

U sam koncept Festivala uvela nas je moderatorica konferencije Dubravka Tomeković Aralica, te najavila Ingrid Badurina Danielsson, direktoricu Festivala Taste the Mediterranean. Prije 15 godina prva manifestacija ovog tipa održala se na splitskim Prokurativama pod nazivom 1001 delicija. Danas je Taste the Mediterranean priznati međunardoni festival koji okuplja stručnjake mediteranske prehrane. Nastao je kao odgovor ulaska Hrvatske na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine kao zemlja mediteranske prehrane, čija se 10. obljetnica odvija baš ove godine.

”Taste the Mediterranean je u znaku žena”

Ideja Festivala je spajanje ljudi iz eno i gastro svijeta, razmjena iskustava, edukacija te unapređenje žena u svijetu gastronomije. Između ostaloga, gosti ove manifestacije su i kuhari iz Španjolske , Italije i Grčke. ”Festival je u znaku žena”, izjavila je Badurina. Također će se održati panel platforma o strategiji održivog razvoja hrane pri EU.

Srž svega jest mediteranska prehrana

”Festival pogađa bit dalmatinskog životnog stila. Srž svega jest mediteranska prehrana. Nedostaju nam ovakve manifestacije, i marketinški se moramo orijentirati na eno i gastro moment, a to možemo razmjenjujući iskustva s ostalim mediteranskim zemljama, učeći od njih.”, izjavio je na konferenciji Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije.

Španjolska se još prošle godine pojavila na Festivalu, tada održanom na Hvaru. U 2019. godini predstavila se svojim vinima, no ove godine prezentira i svoju hranu. ”Kao jedan od najvećih izvoznika hrane i vina u svijetu, čast nam je sudjelovati na ovakvom forumu koji pomaže promociji gastronomije i donosi razmjenu bitnih informacija među zemljama Mediterana,” izjavila je španjolska veleposlanica Monserrat Perez Ripoll.

Taste the Mediterranean

Stimuliramo hrvatske proizvode

Glavni sponzor manifestacije je trgovački lanac Tommy, u čije ime je sve opristune pozdravio Dario Mamić, direktor korporativnih komunikacija. Uz finu degustaciju delikatesa, Tommy je naglasio da su u programu zastupljene lokalne namirnice i preko 300 OPG-ova iz Dalmacije. ”Na policama Tommy-a naći ćete Mediteran.”

Taste the Mediterranean

Stimuliramo hrvatske proizvode i podržavamo ovakve događaje koji daju novu dimenziju mediteranskoj kulturi.” Dario Mamić zaključio je svoje izlaganje činjenicom da je lanac Tommy suštinski mediteranska tvrtka-po lokaciji ali i poasortimanu.

Hotel Briig domaćin Festivala

Duška Žižak, direktorica prodaje hotela Briig pozdravila je sve prisutne te izrazila čast i ponos što je splitski hotel partner ovako velikoj manifestaciji. Najavila je i centralni događaj 08.listopada. Naime, tada će španjolska lady Chef María José San Román za goste poslužiti večeru u 6 tradicionalnih slijedova. Hotel Briig nada se da će ovim i sličnim događajima privući goste i u posezoni ove krizne godine.

Cijela organizacija zahvalila je i splitskim Chef.ovima koji će sudjelovati i dati obol Festivalu. Uz restoran Zora Bila, Chef Pažanin i Zirojević kuhat će u restoranu Štorija na splitskoj Rivi, te veliko iznenađenje priprema i jedan od najstarijih splitskih ribljih restorana Nostromo. Za vinske degustacije zadužen je dvojac VinoLike Siniša Koceić i Alen Gulan. Oni će odabrati najbolje kapljice uz fine delicije mediteranske kuhinje.

Ostaje samo da pratite Program Festivala i uživate u gastronomskog događaju od 7. do 11. listopada.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno