Petak, 3 veljače, 2023

Talijanska vlada pozvale svoje građane da za ‘ferragosto’ odaberu svoju zemlju

Kao Talijan, da moram odabrati destinaciju za ljetovanje, ne bih sumnjao, to bi sigurno bila Italija, pozvao je krajem prošlog tjedna Luigi di Maio, talijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijane da ljetuju na poluotoku. Naime, pred vratima je ferragosto, vrijeme kada bi najveći broj Talijana trebao na odmor.

Međutim, ova turistička velesila i sama je izmučena dugotrajnom pandemijom i oštrim mjerama zatvaranja te na turističkom tržištu ustvari vlada velika neizvjesnost i, moglo bi se reći, nervoza.

Tako je na poziv talijanskog ministra svojim sunarodnjacima da ljetuju doma, odmah stigla i reakcija iz turističkog udruženja putničkih agencija i turoperatora Fiavet čija je predsjednica Ivana Jelinić podsjetila kako Talijane u inozemstvo šalju talijanske tvrtke, piše Novi list.

Pandemijske mjere u Italiji na snazi su do 31. srpnja

– Tvrtke koje u Italiji plaćaju poreze i doprinose i sudjeluju u stvaranju BDP-a. Mnogo je turističkih agencija koje nisu ni krenule s radom jer se njihova osnovna djelatnost sastoji od dalekih putovanja koja još uvijek nisu započeta. Poziv na putovanje u Italiju snažno disbalansira tržište, već pogođeno snažnom konkurencijom koja nastaje u vrijeme poteškoća, poručila je Jelinić.
Inače, aktualne pandemijske mjere u Italiji na snazi su do 31. srpnja, dakle, točno do početka samog ferragosta što je proteklih dana također dodatno podiglo stupanj neizvjesnoti. Iz Vlade Marija Draghija u četvrtak su objavili kako bi se izvanredno stanje trebalo produljiti sve do 31. prosinca, a od 6. kolovoza se uvodi »green pass«, odnosno COVID-potvrde koje će koristiti za ulazak u zatvorene prostore ugostiteljskih objekata, kao i muzeje, fitnes studije i bazene.

U Italiji se debata vodi i oko toga hoće li »green pass« biti potreban čak i za dolazak na radno mjesto, a što su tražili neki predstavnici talijanske industrije.

Trend otkaza rezervacija za putovanja u inozemstvo

Nervozu oko putovanja u Italiji ovog su mjeseca podigli i problemi koje su imale grupe talijanskih gostiju koji su ostali blokirani na Malti te u Grčkoj, kao i širenje delta soja te stavljanje u narančasto i crveno nekih popularnih destinacija Grčke i Španjolske. Pogotovo što se tiče organiziranog prometa.

Hrvatska je u tom smislu specifična, s obzirom da u našu zemlju dolaze uglavnom individualni gosti. Za povratak u svoju zemlju trebaju COVID-potvrdu ili negativan test, ali i takozvani PLF formular.

Talijanski mediji navode kako su uz sve te probleme krenula i otkazivanja putovanja u inozemstvo predviđena za kolovoz, ali problema ima i s last-minute rezervacijama za same talijanske destinacije, koje riskiraju da postanu narančasta zona. Na posljednjoj europskoj COVID-karti tako su »požutjele« i neke talijanske regije, među ostalima, i nama najbliža Friuli- Venezia – Giulia.
Marina Lalli, predsjednica udruženja Federtourismo Confindustria, ukazala je na trend otkaza rezervacija za putovanja u inozemstvo.

– Nakon pozitivnog početka ljeta u smislu rezervacija, porastom broja zaraženih, usporavanjem kampanje cijepljenja i novim ograničenjima na putu, sada posebno oni koji su rezervirali odmor u inozemstvu, odustaju od odmora, kazala je Lalli.

Inače, istraživanje koje su proveli Talijanska turistička zajednica ENIT i agencija Demoscopica, pokazuje da će na odmor ove godine 54 posto anketiranih Talijana, što znači da ih čak 46 posto uopće ne planira putovati. Među onima, koji će si priuštiti putovanje, 87 posto njih će ostati u svojoj zemlji. Ono što ustvari proizlazi iz ove ankete jest da je osnovni problem to što Talijani nemaju novca za putovanja. Ekonomski problemi teži su od straha od korone pa tako oko 17 posto anketiranih na odmor neće jer za to nemaju ekonomsku mogućnost, dok tek 5 posto neće putovati iz straha od novog koronavirusa.

Interesa za dolascima ima

Što se tiče putovanja Talijana u Hrvatsku, od početka godine do prošlog tjedna osvareno je 12 posto više talijanskih noćenja nego lani. Najviše u Istri i na Kvarneru. Ipak, već lani, ovo su trište po ostvarenom prometu pretekle Poljska i Češka, a trend je to koji je vidljiv i ove godine.

U milanskom Predstavništvu Hrvatske turističke zajednice (HTZ), doznajemo, telefoni ipak stalno zvone. Interesa za dolascima ima, a ono što svi pitaju jest kakva je epidemiološka situacija u Hrvatskoj. Iz predstavništva HTZ-a u Milanu poručuju da je važno održati povoljnu epidemiološku sliku.

– Treba voditi računa o fleksibilnosti, brzim reakcijama, prilagodbama te naravno sigurnosti jer su to parametri koje Talijani najviše uzimaju u obzir prilikom donošenja odluke o putovanjima. Ono što je za nas važno je da zadržimo povoljnu epidemiološku sliku radi mogućih uvođenja iznenadnih promjena uvjeta povratka Talijana u njihovu zemlju, sjetimo se što se dogodilo lani. Samo dva dana prije Ferragosta uveli su karantenu i obvezan test za sve povratnike iz inozemstva, podsjetila je Vukelić.

Inače, i Jelinić je kazala kako je broj Talijana koji će putovati u inozemstvo nizak, nekih 15 posto od broja onih koji su putovali prije pandemije, s time da se čeka prvi tjedan u kolovozu da se tradicionalno intenziviraju putovanja.
Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Milanu, govoreći o očekivanjima s talijanskog tržišta, kazala je kako se ono lagano pokrenulo, što se vidi i po zadnjem vikendu lipnja i prvom vikendu srpnja, iako se očekuje glavnina turističkog prometa u njihovom tradicionalnom mjesecu za putovanja, a to je kolovoz, dakle ferragosto.
– Ove će se godine svakako čekati do samog kraja, Talijana će zasigurno biti, sigurno ne onoliko koliko smo navikli u normalnim okolnostima, ali sam sigurna kako će njihov broj kontinuirano rasti. Interesa ima posebice za Istru, Kvarner, Zadar, a budi se i Dalmacija.


Bernabò Bocca, predsjednik Talijanskog udruženja hotelijera Federalberghi komentirao je za Pambianco Hotellerie magazin kako je za turizam osnovna stvar cijepljenje.
– U Italiji je birokracija dovela do gubitka dva mjeseca sezone. Borba budućnosti je ona koja će se voditi na međunarodnom tržištu i treba voditi računa da se ne gube udjeli na stranim tržištima, pa i prema konkurentima koji su ranije bili iza Italije, kao što je Hrvatska, kazao je Bocca očito respektirajući smjer u kojem ide hrvatski turizam.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno