Utorak, 31 siječnja, 2023

Talijani žele u Hrvatsku

“Hrvatska je u Italiji prepoznata kao destinacija s velikim brojem otoka, razvedenom obalom, razvijenim nautičkim turizmom, kao zemlja u kojoj svaki gost može pronaći kutak za sebe, odnosno može se distancirati što je izuzetno važno u doba pandemije. Na nama je da očekivanja ne iznevjerimo”, poručila je direktorica milanskog Predstavništva HTZ-a Viviana Vukelić, a prenosi Novilist.hr.

Italija uvodi COVID-putovnice vrijedne 53 milijarde eura nakon najava vlade kako će od sutra, 16. svibnja, Italija uvesti svoju »zelenu putovnicu«, dakle ranije nego se očekuje da će zaživjeti i ona na razini Europske unije.

Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile. Podaci ISNART-Unioncamere, Talijanskog instituta za turizam, pokazuju da je ova zemlja lani izgubila 53 milijardi eura prihoda od turizma, a u prva tri mjeseca ove godine taj se pad nastavio pa je, s obzirom na to da Talijani imaju jak skijaški turizam, zimski turistički prihod pao za još nekih osam milijardi eura. Za usporedbu, Hrvatska je u rekordnoj 2019. imala oko 10 milijardi eura turističkog prihoda od stranih gostiju, dok je on lani pao za 5,7 milijardi eura.

U Hrvatskoj se također očekuje popuštanje ograničenja na talijanskoj granici što bi trebalo dovesti i veći broj talijanskih gostiju koji velikim dijelom u Hrvatsku dolaze u vlastitom aranžmanu, a samo se manji dio odnosi na organizirane dolaske. Naravno, Italija je sama po sebi turistička velesila koja se željno želi vratiti u igru, a u tome računaju i na domaće goste da ostanu u vlastitoj zemlji na odmoru. O najavama za sezonu bilo je govora i ovog tjedna na jednom od najznačajnijih talijanskih turističkih sajmova Borsa internazionale tourismo (BIT) koji je prvi put održan virtualno. Ondje su domaću turističku ponudu predstavljali Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Turistička zajednica (TZ) Kvarnera.

Lani je u Hrvatsku s tržišta Italije ostvareno više od 248 tisuća dolazaka, što je 21 posto prometa iz 2019. godine te 1,47 milijuna noćenja, odnosno 27 posto prometa iz 2019.

“Pritom je najviše noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru te u Zadarskoj županiji, a gledajući po vrsti smještaja najviše je noćenja ostvareno u privatnom smještaju, kampovima i hotelima. Riječ je o dobrim rezultatima s obzirom na to da je tržište Italije bilo snažno pogođeno pandemijom, a prisutna je bila i snažna kampanja koja je za cilj imala poticanje putovanja Talijana u vlastitoj zemlji”, kazala je Vukelić dodajući kako se iz kontakata s partnerima na BIT-u, ali i ostalih radionica, kao i u komunikaciji sa samim Talijanima, vidi kako interesa za Hrvatskom ima.

“Najveći se interes iskazuje za nautiku, kampove, zdravstveni turizam, otoke, ali i regije kao što su Istra, Kvarner, Zagreb i Dalmacija”, ističe Vukelić.

“Inače, Hrvatska je u Italiji prepoznata kao destinacija s velikim brojem otoka, razvedenom obalom, razvijenim nautičkim turizmom, kao zemlja u kojoj svaki gost može pronaći kutak za sebe, odnosno može se distancirati što je izuzetno važno u doba pandemije. Na nama je da očekivanja ne iznevjerimo te da ih opravdamo u smislu da budemo svi odgovorni i zajednički pridonesemo realizaciji ove izazovne turističke sezone”, poručila je direktorica milanskog Predstavništva HTZ-a.

Intenzivne kampanje

Na pitanje koje se trenutno sve promotivne aktivnosti provode, kazala je kako se u kontinuitetu komuniciraju aktivnosti, aktualno stanje vezano za turizam i vijesti iz turističkog sektora.

“U medijima se izuzetno cijene napori hrvatske strane da učini sve potrebno za kvalitetnu pripremu nadolazeće sezone i to od uvođenja dodatnih punktova za testiranje na koronavirus, promidžbu zemlje, cijepljenje turističkih radnika, inicijativu COVID free otoci, ali se posebno spominje projekt Safe stay in Croatia i njegova edukacijska uloga, kako za domaće, tako i za strane turiste. Sama činjenica da u Hrvatskoj nema policijskog sata, da su mjere relaksiranije, a da posebnu brigu posvećujemo poštovanjima protokola i epidemioloških mjera, prilika je stranim turistima da se u Hrvatskoj odmore bez ograničenja”, navodi Vukelić.

Vijest o projektu Safe Stay in Croatia je, kaže direktorica milanskog predstavništva, vrlo dobro odjeknula u medijima što se vidi po objavama u najčitanijim medijima te je Hrvatska kao Covid free zemlja, uz Španjolsku i Grčku, navedena kao primjer dobre prakse. Dodatno, predstavništvo je odradilo i prezentacije turističke ponude Kvarnera, Istre, Zadarske županije, a u svibnju slijedi Grad Zagreb.

Bliski i sigurni

Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske u Rimu, kazao je kako Hrvatska kao turistička destinacija na talijanskom tržištu uživa status bliske i sigurne destinacije, ekološki očuvane destinacije, ima dobar odnos cijene i kvalitete, čisto more, očuvanu kulturnu i prirodnu baštinu, odličnu enogastronomsku ponudu te je idealna destinacija za nautičare.

“Talijani su naši tradicionalni gosti. Tradicionalno su to turisti iz regije Friuli, Veneto, Emilia Romagna, Lombardia, Piemonte, Marche i Lazio. Vjerojatnije je da će ove godine u Hrvatsku dolaziti turisti iz geografski bližih regija ili oni koji imaju najavljene avionske linije, pri čemu treba istaknuti da je dobro odjeknula najava Ryanaira o uvođenju novih linija”, kazao je Mesić.

Većina Talijana u Hrvatsku dolazi vlastitim automobilom, međutim važne su i avio i brodske linije. Na pitanje kakve su po tom pitanju ove godine najave, Viviana Vukelić, istakla je kako je jedan od naših najvećih aduta svakako dostupnost i blizina destinacije.

“Talijani vole putovati autom i tu su Istra i Kvarner posebno u prednosti. Prije pandemije, prema podacima talijanskog zavoda za statistiku, Talijani su najviše putovali autom, i to njih gotovo 60 posto, oko 20 posto zrakoplovom, desetak posto vlakom, a manje od četiri posto autobusom te brodom. Mogu reći da ima najava za brodske i aviolinije za sezonu 2021. U glavnoj sezoni za Hrvatsku će iz Italije letjeti Croatia Airlines, Vueling, Volotea, Ryanair, Easylet, a tu su i brodari Jadrolinija, SNAV, Gomo viaggi”, kazala je direktorica milanskog Predstavništva HTZ-a.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno