Nedjelja, 24 rujna, 2023

TAKE IT SLOW – projekt razvoja turističkih mikrodestinacija s posebnim naglaskom na prirodnu i kulturnu baštinu te tradicionalnu gastronomiju tog područja

Projekt TAKE TI SLOW -“Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow” strateški je projekt koji se izvodi u okviru operativnog programa INTERREG Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.764.695,71 €, pri čemu Sveučilište u Zadru ima proračun od 260.034,00 €. U sklopu ovog hvale vrijednog projekta već su organizirani zanimljivi inovativni eventi, a u narednoj godini nas očekuje još radionica i aktivnosti.

Cilj ovog projekta je strateško upravljanje i promocija Jadrana kao održive, zelene i pametne europske turističke regije. Jadransko more okruženo je brojnim malim zajednicama, kako na otocima tako i u priobalnim i unutrašnjim područjima. Životni stil tih zajednica najčešće se odvija u skladu s okolišem, ostao je autentičan i zasnovan je na tradicionalnim znanjima i vještinama. Stoga će se kroz ovaj projekt razviti rješenja za upravljanje mikro turističkim destinacijama, kako bi se potaknule lokalne zajednice na aktivno sudjelovanje, kao i očuvanje prirodne i kulturne baštine te životnog stila.

U okviru TAKE IT SLOW projekta proveden je značajan broj aktivnosti koje doprinose ostvarenju definiranih ciljeva. Na samom početku projekta svaki projektni partner definirao je mikro turističku destinaciju kao pilot područje. Ravni kotari tako predstavljaju mikro turističku destinaciju unutar Zadarske županije, koja ima izniman potencijal za rast, budući da je vrlo atraktivan. Razvoj ovog područja može doprinijeti smanjenju sezonalnosti, ali i rasterećenju turističkih destinacija u priobalnom području.

Sveučilište u Zadru kroz projekt TAKE IT SLOW odlučilo je posebno naglasiti materijalnu i nematerijalnu baštinu te prirodnu i kulturnu baštinu vezanu za tradicionalnu gastronomiju tog područja. Sukladno tome već su organizirana dva inovativna događanja; 27. rujna u Muzeju Antičkog stakla u Zadru u sklopu obiježavanja Svjetskog dana turizma te 21. listopada u OPG Butić, u Ravnim kotarima – Zalog(aj) budućnosti, na kojima su sudjelovali profesori sa Sveučilišta u Zadru te brojni drugi akteri, od iznimne važnosti za ovaj projekt.

Aktivno uključivanje lokalne zajednice u projektne aktivnosti predstavlja osnovu ostvarivanja definiranih ciljeva projekta. Stoga je svaki projektni partner kreirao bazu ključnih regionalnih dionika koji su uključeni u lance vrijednosti u turizmu te su oformljene savjetodavne lokalne skupine dionika iz prakse relevantne za odabranu mikro turističku destinaciju. Uz to, kreirana je baza primjera dobre prakse te je izrađen popis organizacija koje posluju u skladu s načelima tzv. sporog turizma na projektnoj razini.

Do kraja provedbe projekta TAKE IT SLOW bit će organizirane još brojne druge aktivnosti. Sveučilište u Zadru u veljači 2022. godine organizirat će radionicu vezanu za ekološko označavanje i certificiranje u poljoprivredi i proizvodnji, pri čemu se planira i uvođenje jednog zelenog/ekocertifikata do kraja trajanja projekta. Uz to, bit će organizirane inovativne edukacije za različite dionike u turističkoj destinaciji. Također, u 2022. godini planirane su radionice kuhanja temeljene na tradicionalnim receptima i namirnicama s područja Ravnih kotara, kako bi se ojačali kapaciteti ugostiteljske turističke ponude na području Zadarske županije. Planirano je i studijsko putovanje u Baskijski kulinarski centar, i to s ciljem unaprjeđenja znanja ključnih dionika u području gastronomije u turističkoj destinaciji.

Za dodatne informacije o projektu posjetite:

Web: https://www.italy-croatia.eu/web/take-it-slow

Facebook: https://www.facebook.com/takeitslowproject/

Instagram: https://www.instagram.com/takeitslowproject/

Twitter: https://twitter.com/takeitslowadria

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC_zafmSNyXbnerSDddb2SIw

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno