Srijeda, 29 ožujka, 2023

Tado Jurić: Dijaspora je jedini revitalizacijski faktor u oporavku demografske slike Hrvata

Gost ovotjednog podcasta Turizam24 bio je docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, gospodin Tado Jurić. Osim loše demografske slike Hrvatske, u podcastu se govorilo i o efektu uvoza radne snage iz inozemstva. Činjenica da Nacionalna razvojna strategija nije učinili ništa po pitanju kretanja radne snage unutar RH, ostavlja dojam da se puno ne čini ni za strane državljanine koji se odluče za rad u našoj domovini.

Integracija stranog radnika nas košta

S druge strane, kaže Tado Jurić, cijena integracije stranog radnika u Hrvatskoj viša je od same koristi koju Hrvatska dobiva od rada te iste osobe.

Stoga se pitamo koliko onda uopće imamo šanse da Hrvatska profunkcionira kao zemlja digitalnih nomada. Po mišljenju Tada Jurića, dijaspora je jedini revitalizacijski faktor u oporavku demografske slike Hrvata, no je li takva situacija realna za očekivati shodno sve većim premišljanjim u svezi uloge dijaspore u funkcioniranju države?

Udar na pozitivno razmišljanje izvršila je i činjenica da je Europska unija Hrvatsku proglasila demografski najpogođenijom regijom, stoga možda i ne bismo smjeli zamjerati mladim stručnjacima koji svoje znanje i vještine odluče ipak ponuditi zemljama s boljim uvjetima života i rada. Koliko je turizam moćan i bitan da bi uspio zaustaviti odljev školovanog kadra u Irsku, Njemačku i prekooceanske zemlje?

Zahvaljujući pandemiji koja je turizam dovela do ruba, i demografskoj slici koja iz dana u dan biva sve lošija, imamo li šanse iz ove krize izvući pouku i reagirati dok još nije kasno?

Više o ovoim temama pogledajte na našem Youtube kanalu Turizam24, u podcastu : Utjecaj demografije na održivi turizam s gostom Tadom Jurićem, poznatim hrvatskim demografom s dugogodišnjim iskustvom praćenja iseljavanja Hrvata, autorom prve knjige o Hrvatima u Njemačkoj: Iseljavanje Hrvata u Njemačku. Gubimo li Hrvatsku? #Tado Jurić

Ovdje pogledajte cijeli podcast

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno