Subota, 10 lipnja, 2023

Svoj novac čekaju i oni koji putovanja nisu vidjeli – ali jesu platili.

“Mi smo taj novac uplatili partnerima u raznim dijelovima svijeta i ti povrati sporo ili nikako dolaze. Na sve moguće načine nastojimo iznaći sredstva i agencije su se spremne i dodatno kreditno zadužiti”, kaže Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Vlada im je obećala jamstva za kredite. Iznosi tih kredita nekim agencijama nisu dovoljni, a zasad ih nude tek četiri banke. Jednoj od njih obratio se i Ivo. Evo što su mu rekli.

“Da prije četvrtog mjeseca uopće neće primati zahtjeve, što onda sve skupa produžuje tu neku agoniju, jer znate i sami, obrada kredita do faze isplate novca traje mjesec i pol, nekada i više”, govori Ivo Fatović, vlasnik turističke agencije

Iz ministarstva poručuju da će uskoro biti potpisani ugovori s još šest banaka. A kada će oni kredite staviti u ponudu?

“Mogućnost podnošenja zahtjeva za kredit ovisi o tome kojim tempom će pojedine poslovne banke pristupiti i implementirati Program u svoje poslovanje”, poručuju iz Ministarstva turizma.

Začarani krug tu ne prestaje. Jer svoj novac čekaju i oni koji putovanja nisu vidjeli – ali jesu platili.

“Mislim da jedino nam je rješenje čekati. A čekamo toliko… Samo da se vrate naša sredstva, samo to želimo”, žali se Almir Omerović, otac maturantice.

A agencije kažu – samo žele raditi. Promet im je pao i do 90%.

“Nama bi za početak trebali fiksni troškovi, nadamo se da će u skorijem roku biti odobreni i barem da nam se kaže dokad idu ove mjere jer ovo mjera za mjeru ide mjesec za mjesec…”, poručuje Gabrijela Košćica iz Pododbora putničkih agencija u Glasa poduzetnika.

A idu i brojke zaraženih i to u smjeru koji nikom ne odgovara. Pa je povratak normalnom poslovnom ritmu za putničke agencije daleko od mogućeg.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno