Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Svjetski dan turizma 27.09.. U Poreču se priprema program proslave

Predstavljen program koji je TZG Poreča u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Poreč i Zavičajnim muzejom Poreštine pripremila za građane i posjetitelje Poreča.

Svjetski dan turizma obilježava se svake godine 27. rujna. To je datum kad se na sjevernoj hemisferi glavna turistička sezona bliži kraju, na južnoj počinje, a ove godine održava se pod motom Turizam za uključivi rast (engl. Tourism for Inclusive Growth). Tim povodom Turistička zajednica grada Poreča pripremila je program za svoje građane i posjetitelje.

Gradonačelnik Poreča, Loris Peršurić i direktor TZG Poreča, Nenad Velenik, otvorili su press konfe-renciju na kojoj je predstavljen program koji je Turistička zajednica u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Poreč i Zavičajnim muzejom Poreštine pripremila za građane i posjetitelje Poreča povo-dom obilježavanja Svjetskog dana turizma. Press-konferenciji nazočili su i obratili se medijima i Snje-žana Radetić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč, Elena Poropat Pustijanac, kustosica Zavi-čajnog muzeja Poreštine te Jelena Fiškuš i Sean Poropat, kreativni dvojac iz Studija Sonde, piše Turizmoteka.

“Iako u Poreču još ne razmišljamo i kraju sezone, jer svjedočimo iz dana u dan kako su naše ulice i da-lje pune gostiju, svi smo se složili kako u ovim uvjetima želimo obilježiti Svjetski dan turizma prvenstve-no kao zahvalu našim sugrađanima, koji su svojim gostoprimstvom, predanim radom, ljubaznošću omogućili da imamo tako uspješnu sezonu. Od srca svima hvala. Drago nam je bilo vidjeti kako se naš grad puni gostima, gužve koje smo vidjeli na ulicama ove godine. Poreč, a i sve okolne općine koje gra-vitiraju našem gradu, ostvarile su izvrsne rezultate tako da smo u jednom trenutku imali gotovo sto tisuća turista što je bilo vidljivo na cestama, ulicama, trgovima, restoranima, trgovinama. Turista ima još i to nas posebno raduje, a dobre su i najave za sportske manifestacije najavljene u posezoni. Bilo je teško i naporno ove sezone izdržati, ali možemo svi biti sretni, jer gosti i dalje stižu, a mi već aktivno planiramo događanja za razdoblje ispred nas. ” – rekao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.

“Prema podacima iz sustava eVisitor, Poreč je u razdoblju od 01.01.2021. do 21.09.2021. godine os-tvario 2.406.290 turističkih noćenja, što predstavlja povećanje od 81% u odnosu na 2020. godinu. U usporedbi sa 2019. godinom to je 74% ostvarenih noćenja. U istom razdoblju ostvareno je 378.654 dolazaka što predstavlja povećanje od čak 96% u odnosu na 2020. godinu te 72 % ukupno ostvarenih dolazaka u odnosnu na 2019. godinu. Najbrojniji su turisti iz Njemačke sa učešćem u noćenjima od 35%, slijede turisti iz Austrije sa učešćem od 17%, potom turisti iz Slovenije sa učešćem od 8%, domaći turisti sa učešćem u noćenjima od 6%, turisti iz Češke sa učešćem od 5%, te turisti iz Italije sa učešćem od 4%. Prema vrsti objekta najviše je noćenja ostvareno u hotelskom smještaju (udio 51%), slijede objekti u domaćinstvu (udio od 28%), kampovi (udio od 12%), ostali objekti za smještaj (udio 5%), te nekomercijalni smještaj odnosno kuće i stanovi za odmor (udio od 5%).

Poreč je ove godine ostvario fantastične turističke rezultate koje je u predsezoni bilo vrlo teško i zamis-liti. Ovom manifestacijom željeli smo svim stanovnicima i turističkim djelatnicima čestitati Svjetski dan turizma, te se zahvaliti na suradnji, jer su upravo oni omogućili da i ove turističke sezone ostvari-mo odlične turističke rezultate. Turizam je jedan od ključnih gospodarskih grana Poreča i pokretač mnogih pozitivnih ideja i projekata. Posljednje dvije turističke sezone bile su izuzetno izazovne, ali smo ponovno dokazali snagu i moć koju turizam na ovom području ima. Ostvareni turistički rezultati su dokaz toga.” – rekao je direktor TZG Poreč, Nenad Velenik.

Snježana Radetić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč dodala je: „Važno je prisjetiti se da su prije šest desetljeća potrebe za kulturnim programima proizašle iz potrebe za raznolikom i autentič-nom turističkom ponudom. Rezultat svega je osobita simbioza turizma i kulture u Poreču: kultura pod-neblja omogućila je da se turizam u našem gradu razvije, a s druge strane turizam je kreirao kulturu grada. Upravo zato treba pohvaliti dugogodišnja ulaganja, upravo iz turističkog budžeta, u kulturne manifestacije koje su većim dijelom bile ili jesu pod patronatom i u organizaciji POUP-a.

Neki od naših dugovječnih programa kao Annale i Koncerti u Eufrazijani programi su koji se odvijaju u spomenicima nulte kategorije i to je jedinstvena ponuda i vrijednost grada. To je nasljeđe koje bi tre-balo valorizirati i dalje njegovati i strateški mu pristupiti te i dalje graditi taj kulturni identitet porečkog turizma.
Kultura je, uz ostale, važan segment u kreiranju zajednice, a pretpostavljam da je nam je važno da se i turisti osjećaju kao građani dok borave u našem gradu, tome doprinosi glazba, ples, izvedbe koje kvali-tetno nadograđuju našu turističku ponudu.
Upravo me zato veseli što je ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana turizma koncipirano oko kultur-nog identiteta grada. Ova godine slavimo 60 godina Koncerata u Eufrazijani pa će u tome duhu pore-čkoj publici u petak, 24. rujna biti predstavljene Ana Rucner (violončelo) koja već slovi kao ambasa-dorica hrvatskog turizma i Maria Mikulić Štimac (klavir). Iako je koncert besplatan, molim našu publi-ku da svakako rezervira svoja mjesta preko našeg rezervacijskog sustava.
Istoga dana u 19 sati u galeriji Zuccato bit će otvorena skupna izložba fotografija Kulturne udruge Šta-jerske naziva A-8020 Graz / Četrnaest umjetnika ovoga grada. Izložba se organizira u suradnji s Aus-trijskim kulturnim forumom u Zagrebu i ovom prilikom moram pohvaliti ovu dugogodišnju suradnju jer nam omogućuje gostovanja probranih kulturnih poslastica iz područja klasične glazbe, džeza i likovne umjetnosti.

U subotu, 25. rujna u 17 sati s Trga slobode kreće jednosatni razgled suvremenih skulptura u staro-gradskoj jezgri. Tura SkulpTura, kulturno-turistička tura osmišljena je u našoj Ustanovi kao jedna od aktivnosti u sklopu pilot-projekta EU-a I-Archeo.S. Tura je zaživjela kroz Tjedan kulture življenja, pro-gram koji je proizašao iz projekta EU-a i turističku promidžbu TZ-a, a ovom je prilikom još jednom predstavljamo svojim građanima.
U nedjelju, 26. rujna u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine u 20 sati ljubitelji kazališta moći će pogledati predstavu Teatra Exit I Kazališta Ulysses: Cabaret – koncert za žlice i gitaru igraju Nikola Nedić i Mario Jovev, mentori su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički. Ulaznice za predstavu mogu se kupiti preko našeg rezervacijskog sustava ili na blagajni Učilišta.

Ponedjeljak, 27. rujna donosi nam još jedan medij koji u našem gradu ima mnogo poklonika, a to je dokumentarni filmski zapis. Zaključit ćemo proslavu Svjetskog dana turizma projekcijom izbora razno-likog dokumentarnog materijala kojim se afirmirao porečki turizam, s početkom u 19 sati. Uz suradnju Rose-arta iz Kaštelira i koristeći njihov arhivski materijal, Učilište je pripremilo mozaik dokumentarnih zapisa.
Vjerujem da će se ova lijepa suradnja Turističke zajednice grada Poreča i gradskih kulturnih ustanova nastaviti i nadalje razvijati jer jedino razumijevanjem vlastitog identiteta imamo što ponuditi svojim gostima.“

Elena Poropat Pustijanac, kustosica Zavičajnog muzeja Poreštine dodala je: “Zavičajni muzej Pore-štine se vrlo rado uključio u obilježavanje Svjetskog dana turizma, tim više što spadamo među rijetke muzeje u Hrvatskoj koji sustavno prikupljaju građu turističkog sadržaja. Smatramo da je to naša ob-veza i dužnost, s obzirom na značaj turizma kao gospodarske djelatnosti za naš grad. Porečki muzej je 2014. godine formirao Zbirku turizma Poreštine, s ciljem prikupljanja, čuvanja, istraživanja i prezenti-ranja materijalne i nematerijalne baštine turističkog sadržaja, koja svjedoči bogatu povijest turizma u Poreču. Danas zbirka broji gotovo 500 predmeta, prikupljenih donacijama i otkupima, te se kontinui-rano radi na njezinu obogaćivanju kako bi se tema povijesti porečkog turizma mogla suvremeno i inte-raktivno predstaviti u sklopu novog stalnog muzejskog postava.

Ovom prilikom porečkoj publici predstavit će se porečka kupališta kroz povijest i to na nekoliko stilizi-ranih i suvremeno prikazanih silueta kupača. Izložba nudi presjek razvoja kupališnog turizma u Poreču od kraja 19. stoljeća do 1970-ih, kao i prikaz razvoja odjeće za plažu, rekvizita i pomagala. Brojne raz-glednice i fotografije kupališta i plaža svjedoče kako se mijenjala i razvijala ova turistička destinacija s preko 125 godina organizirane kupališne tradicije te bogate kupališne kulture i baštine. Posebnost ove izložbe, osim što je na otvorenom, interaktivna je komunikacija s posjetiteljima, gdje se skeniranjem QR kodova može pristupiti popratnim tekstovima izložbe.

Izložba će biti postavljena od 24.9. do 3.10.2021. i to u drvoredu u Ulici Nikole Tesle. Namjera je da se ona sljedeće turističke sezone ponovno postavi na nekoj frekventnoj lokaciji u gradu.“

“ Koncept izložbe „Porečka kupališta kroz povijest“ pokušava kroz fizičke eksponate dočarati emocio-nalno stanje pojedinaca u trenutku dok oni obitavaju na prostorima poput gradskih kupališta. Pona-šanja koja su karakteristična za takve prostore, dakle skakanje, prskanje, sunčanje, izolirali smo na trgu grada, odnosno prostoru na kojemu tako što nije uobičajeno. Time su aktivnosti s kupališta i do-datno naglašene. Mogu se sagledati na jedan jedinstven, objektivan način, s odmakom od samog pro-stora, a da pritom uvijek bude nama dobro poznate i pozitivne asocijacije, jer i sami, kao građani ovo-ga grada, rado i redovito koristimo porečka kupališta i povijesno smo vezani uz njih.

Kako bi povijesna konotacija izložbe bila jasna, na samim siluetama aplicirane su fotografije kao dokaz prošlih vremena, ali istodobno je vidljivo da, kada je zabava na plaži u pitanju, ponašanja se nisu pro-mijenila te su i ona na fotografijama posve suvremena, kao što su i ona na postavljenim siluetama zapravo ostala ista kao u povijesti. Ono što se nepobitno mijenja, kupaći su kostimi, pokrivenost tijela i izgled naše obale. Ali emocije koje imamo spram uživanja mora uvijek su iste.
Još jedan zanimljiv spoj prošlosti i sadašnjosti su QR kodovi na siluetama koji vode na tekstove o kupa-lištima kroz povijest a, koje je izradio i za potrebe ove izložbe istražio naš Zavičajni muzej Poreštine s kojim je uvijek zadovoljstvo surađivati, a na tekstovima i istraživanju građe radila je Elena Poropat Pustijanac sa svojim timom. Koncept je razradio studio Sonda, a hvala i izvođaču – Mateus Funtana.
Pozivamo vas da uživate u izložbi i učitate tekstove te saznate više o povijesti porečkih kupališta.” – izjavili su Jelena Fiškuš i Sean Poropat iz Studia Sonde, autori kreativnog koncepta izložbe.

„Turistička zajednica grada Poreča ovim putem čestita svim svojim sugrađanima Svjetski dan turizma. Koristimo priliku zahvaliti vam na iznimnom doprinosu uspješnosti Poreča kao turističke destinacije. Bez vas Poreč ne bi bio višestruki turistički šampion koji već godinama osvaja najveće hrvatske nagra-de u sektoru turizma i ugostiteljstva.“ – rekao je direktor TZG Poreč, Nenad Velenik.

* * *

SVJETSKI DAN TURIZMA U POREČU
Program

24.9. – 03.10. Porečka kupališta kroz povijest
izložba

Drvored u ulici Nikole Tesle
24.9.– 12.10.
A-8020 Graz / Četrnaest umjetnika ovoga grada
skupna izložba fotografija / KULTURNA UDRUGA ŠTAJERSKE
galerija Zuccato, Decumanus 34
* otvorenje 24.9. u 19 sati
24.9. 20 sati 60. Koncerti u Eufrazijani – Ana Rucner (violončelo) i Marie Mikulić Štimac (klavir)
koncert klasične glazbe
Eufrazijeva Bazilika
25.9. 17 sati SkulpTura
vođeni razgled porečkih suvremenih skulptura
starogradska jezgra
26.9. 20 sati Teatar Exit / Cabaret – Koncert za žlice i gitaru
kazališna predstava
lapidarij Zavičajnog muzeja Poreštine / u slučaju kiše Kazalište Poreč
27.9. 19 sati Turizam u Poreču – izbor dokumentarnih zapisa
projekcija filmova
kino Poreč


IZLOŽBA: POREČKA KUPALIŠTA KROZ POVIJEST

TRAJANJE IZLOŽBE: 24.9.2021. – 3.10.2021.
LOKACIJA: Drvored u ulici Nikole Tesle
OPIS: Izložba nudi presjek razvoja kupališnog turizma u Poreču od kraja 19. stoljeća do 1970-ih, kao i prikaz razvoja odjeće za plažu, rekvizita i pomagala. Brojne razglednice i fotografije kupališta i plaža svjedoče kako se mijenjala i razvijala ova turistička destinacija s preko 125 godina organizirane kupališne tradicije te bogate kupališne kulture i baštine. Povijest porečkih kupališta bit će predstavljena kroz nekoliko stiliziranih i suvre-menih silueta kupača, na kojima se kroz stare razglednice i fotografije iz fundusa Zavičajnog muzeja Poreštine prikazuje razvoj kupališnog turizma. Posebnost ove izložbe interaktivna je komunikacija s posjetiteljima gdje se skeniranjem QR kodova može pristupiti popratnim tekstovima izložbe.

KONCERT: ANA RUCNER (VIOLONČELO) I MARIE MIKULIĆ ŠTIMAC (KLAVIR) / BESPLATNO

DATUM I VRIJEME ODRŽAVANJA: 24.9.2021. u 20 sati
LOKACIJA: Eufrazijeva bazilika
OPIS: U sklopu najstarijeg festivala klasične glazbe u Hrvatskoj – Koncerata u Eufrazijani, u petak 24. 9. odr-žat će se koncert klasične glazbe – Ana Rucner (violončelo) i Marie Mikulić Štimac (klavir).
REZERVACIJA: Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja obavezno je rezervirati mjesto putem poveznice http://rezervacije-poup.hr

A-8020 Graz / Četrnaest umjetnika ovoga grada

TRAJANJE IZLOŽBE: 24.9.2021. – 12.10.2021.
OPIS: Skupna izložba fotografija / KULTURNA UDRUGA ŠTAJERSKE
Predstavljanje izložbe u Hrvatskoj organizirano je u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu.
Otvorenje u petak, 24. 9. 2021. u 19.00 / galerija Zuccato, Decumanus 34
RADNO VRIJEME GALERIJE: svakim danom 10 – 12 i 16 – 20 / državnim blagdanima i nedjeljom zatvoreno

SkulpTura – vođeni razgled porečkih suvremenih skulptura u starogradskoj jezgri / BESPLATNO

DATUM I VRIJEME ODRŽAVANJA: 25.9.2021. u 17 sati / trajanje ture oko jedan sat
OPIS: SkulpTura je organizirana edukativna tura o skulpturama moderne i suvremene umjetnosti uz besplat-no stručno vodstvo. Porečka javna zbirka skulptura najvećih hrvatskih suvremenih i modernističkih kipara okuplja 11 djela u užoj povijesnoj jezgri Poreča. Time je tijekom 80-ih i 90-ih godina grad postao galerijom suvremene skulpture na otvorenom. Sve je krenulo 1983. godine kada hotelsko-turističko poduzeće Riviera prilikom proslave 30. godišnjice osnutka postavlja skulpturu Majčina igra Frane Kršinića na terasu Gradske kavane. Skulptura je vrlo dobro prihvaćena pa je postavljanje ostalih skulptura po gradu nastavljeno. Danas porečka galerija skulptura sadrži djela Peruška Bogdanića, Ivana Kožarića, Tomislava Ostoje, Dušana Džamo-nje, Stanka Jančića, Frane Kršinića, Koste Angelija Radovanija, Branka Ružića, Šime Vulasa i Slavomira Drinko-vića. Tura vođenja SkulpTura ističe umjetničko bogatstvo grada, otkriva pozadinske priče i značenja skulptura te educira o uvjetovanosti takvih sadržaja poviješću turizma i turističkim razvojem grada i okolice.
MJESTO NALAŽENJA: ispred crkve Gospe od Anđela na Trgu slobode
REZERVACIJA: Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja sudionika obavezno je rezervirati mjesto putem e-maila info@myporec.com ili telefona 052/ 451 293.

Teatar Exit Cabaret – Koncert za žlice i gitaru

DATUM I VRIJEME ODRŽAVANJA: 26.9.2021. u 20 sati
LOKACIJA: lapidarij Zavičajnog muzeja Poreštine / u slučaju kiše kazalište Poreč
OPIS: Žlice & gitara dvojac su koji uz pomoć zvukova kuhinjskih žlica, gitare i mandoline, otkačenog nastupa, pomalo trubadurski pričaju o svome životu kroz uglazbljenu poeziju, a iza njihovog ludog i uvrnutog nastupa krije se poruka razuma. Svaka pjesma ima svoju priču i pozadinu i koliko god lepršavo i zabavno zvučale, sva-ka ima duboku poruku o svijetu u kojem živimo. Radi se o autorskom projektu i angažiranoj predstavi u kojoj Mario Jovev i Nikola Nedić na iznimno duhovit i satiričan način progovaraju o problemima u društvu koji nas svakodnevno okružuju. Iako to rade dopadljivo i šarmantno, stihovi njihovih pjesama pogađaju u samu srž ozbiljnih problema kao što su korupcija, kriminal, kapitalizam i iseljavanje mladih iz Hrvatske, dotičući se pri-tom i tema iz svakodnevnog života.
REZERVACIJA: Ulaznice se kupuju na blagajni kazališta ili internetskim putem na http://rezervacije-poup.hr

Turizam u Poreču – izbor dokumentarnih zapisa / BESPLATNO

DATUM I VRIJEME ODRŽAVANJA: 27. 9.2021. u 19 sati
LOKACIJA: kinodvorana Poreč
OPIS: projekcija filmova o porečkom turizmu
REZERVACIJA: Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja obavezno je rezervirati mjesto putem poveznice http://rezervacije-poup.hr

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno