Petak, 9 prosinca, 2022

Svjetske destinacije imaju do danas 147 milijuna manje međunarodnih dolazaka s obzirom na 2020.

Između siječnja i svibnja, dolasci međunarodnih turista bili su 85% ispod razine iz 2019. (ili pad od 65% u odnosu na 2020. godinu), pokazuju podaci UNWTO-a. Unatoč malom porastu u svibnju, pojava COVID-19 inačica i kontinuirano nametanje ograničenja utječu na oporavak međunarodnih putovanja. U međuvremenu, domaći turizam nastavlja se oporavljati u mnogim dijelovima svijeta.

Najnoviji podaci UNWTO-a pokazuju da su tijekom prvih pet mjeseci svjetske destinacije zabilježile 147 milijuna manje međunarodnih dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2020., odnosno 460 milijuna manje nego prije pandemije 2019. Međutim, podaci ukazuju na relativno mali porast u svibnju, s padom dolazaka za 82% (u odnosu na svibanj 2019.), nakon pada u travnju za 86%. Ovaj se lagani trend rasta pojavio kad su neka odredišta počela ublažavati ograničenja, a povjerenje potrošača blago poraslo.

“Ubrzanje tempa cijepljenja u cijelom svijetu, rad na učinkovitoj koordinaciji i komunikaciji na stalno mijenjajućim ograničenjima putovanja uz istodobno unapređivanje digitalnih alata za olakšavanje mobilnosti bit će presudno za obnovu povjerenja u putovanja i ponovno pokretanje turizma“, kaže glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Po regijama, Azija i Pacifik nastavili su trpjeti najveći pad s 95% pada međunarodnih dolazaka u prvih pet mjeseci 2021. u odnosu na isto razdoblje 2019. Europa (-85%) je zabilježila drugi najveći pad dolazaka, slijede Bliski Istok (-83%) i Afrika (-81%) dok je Amerika (-72%) zabilježila relativno manji pad. U lipnju se broj destinacija s potpunim zatvaranjem granica smanjio na 63, sa 69 u veljači. 

Međunarodni turizam polako se ubrzava, iako je oporavak i dalje vrlo krhak i nejednak. Sve veća zabrinutost zbog Delta verzije virusa navela je nekoliko zemalja da ponovno uvedu restriktivne mjere. Uz to, nestabilnost i nedostatak jasnih informacija o uvjetima ulaska mogli bi i dalje utjecati na nastavak međunarodnih putovanja tijekom ljetne sezone sjeverne hemisfere, smatraju iz UNWTO-a, no ističu kako programi cijepljenja diljem svijeta, zajedno s mekšim ograničenjima za cijepljene putnike i upotrebom digitalnih alata kao što je EU digitalni certifikat COVID doprinose postupnoj normalizaciji putovanja.

Što se tiče projekcija kada će se turizam vratiti na “staro” ili na pretpandemijsko razdoblje što se tiče broja globalnih putovanja i dalje najviše ispitanika vidi 2024. godinu ili kasnije. Tako na globalnoj razini 14% ispitanika smatra kako bi se turizam mogao oporaviti već 2022. godine, njih 36% očekuje oporavak 2023., a 49% ispitanika 2024. ili kasnije. Što se tiče Europe, najviše ispitanika također gleda na 2023. godinu (40%) kao prvu godinu oporavka, dok njih 46% smatra kako će se turizam oporaviti 2024. godine ili kasnije.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceUHPA

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno