Srijeda, 29 ožujka, 2023

Svjetska turistička organizacija UNWTO izdvaja Hrvatsku kao jednu od zemalja koje su podigle prosjek Europi

Analizu ljetne sezone objavila je Svjetska turistička organizacija UNWTO u svom redovnom izvješću Svjetski turistički barometar. Analiza je pokazala da je međunarodni turizam pokazao znakove oporavka u lipnju i srpnju, jer su neke destinacije ublažile ograničenja putovanja, a globalno cijepljenje napredovalo je u mnogim dijelovima svijeta.

Na globalnoj razini, procjenjuje se da je u srpnju 54 milijuna turista prešlo međunarodne granice, što je i dalje za visokih 67 posto manje u odnosu na isti mjesec 2019., ali je ujedno i najbolji rezultat od travnja 2020., te je gotovo dvostruko bolje od srpnja prošle godine, kad je granice prešlo 34 milijuna turista. Iako je većina destinacija koje izvještavaju o podacima za lipanj i srpanj 2021. godine zabilježila umjereni oporavak prometa, 2021. je ostala izazovna godina za globalni turizam, s međunarodnim dolascima smanjenim za 80 posto u razdoblju siječanj-srpanj u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.

Uglavnom slabi prihodi

Regija Azija i Pacifik nastavila je s najslabijim rezultatima u razdoblju od siječnja do srpnja, sa 95-postotnim padom međunarodnih dolazaka u odnosu na 2019. Slijedi ih Bliski istok s minusom od 82 posto, te potom Europa i Afrika s padom od 77 posto u odnosu na 2019. Amerika je s minusom od 68 posto zabilježila relativno manji pad, pri čemu su Karibi pokazali najbolje rezultate među svjetskim podregijama. U međuvremenu, neki mali otoci na Karibima, u Africi i Aziji i na Pacifiku, zajedno s nekoliko malih europskih destinacija, u lipnju i srpnju zabilježili su rezultate blizu ili čak iznad pandemijske razine.

Upravo Hrvatsku UNWTO izdvaja kao jednu od zemalja koje su u srpnju podigle prosjek Europi, piše Marija Crnjak za Poslovni.hr. Kako navode, nekoliko velikih destinacija u različitim regijama ostvarilo je i do 80 posto prometa iz 2019. godine. Osim Hrvatske, tu su Meksiko s padom od tek 19 posto, Turska sa 33 posto manje turista nego prije korone, Grčka koja je na 50 posto bila u srpnju, te Španjolska sa 55 posto minusa.

Ovo poboljšanje rezultat je ponovnog otvaranja granica, uglavnom u Europi i Americi. Ublažavanje ograničenja putovanja za cijepljene putnike, zajedno s napretkom u uvođenju cjepiva protiv Covida-19, pridonijelo je i podizanju povjerenja potrošača i postupnom vraćanju sigurne mobilnosti. No, većina odredišta u Aziji i dalje ostaje zatvorena za putovanja koja nisu bitna.
Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili stoga je upozorio da pravi oporavak turizma, zajedno s benefitima koje donosi, i dalje ostaju na čekanju jer na povjerenje u putovanja jako utječu nedosljedna pravila i propisi te nejednake stope cijepljenja. Za Hrvatsku to i dalje znači nedostatak putnika s dalekih tržišta, koja su zadnjih godina prije pandemije imala značajan utjecaj na promet i strukturu turizma, kao i poslovanje turističkih agencija. Kad su u pitanju prihodi od međunarodnog turizma, analiza UNWTO-a pokazala je da je većina destinacija do kraja srpnja imala slabe prihode od turizma. No, nekoliko ih je u lipnju i srpnju zabilježilo skromno poboljšanje, a neke su čak i premašile zaradu iz 2019. godine. Među većim destinacijama Meksiko je ostvario otprilike iste prihode od turizma u lipnju kao i 2019., a u srpnju je čak zabilježeno povećanje od dva posto u odnosu na 2019. godinu.

Izazov zagrebačkog Adventa

Poznato je da je i Hrvatska u trećem kvartalu imala porast iznosa fiskalnih računa, no to se tumači kroz rast cijena smještaja i ugostiteljskih usluga bez neke posebne dodane vrijednosti, i pitanje je radi li se o održivoj stavci koja predstavlja početak nekog trenda. Perspektiva za turistički promet u zadnjem kvartalu je i dalje različita po regijama. Posljednje ankete UNWTO-a među stručnjacima u turizmu pokazale su da čak 53 posto ispitanika vjeruje da će to razdoblje biti gore od očekivanog. Samo 31 posto stručnjaka očekuje bolje rezultate do kraja godine. Kako se u zadnjem kvartalu velik dio destinacija, uključujući Hrvatsku, oslanja na poslovna putovanja, o njima će ovisiti i oporavak. Pritom su u nepovoljnijem položaju odredišta za globalne evente, poput Las Vegasa, no Hrvatska se i dalje u biznis putovanjima oslanja na domaće tržište, a to je znatno življe nego lani.

Eventi i konferencije mogle bi stoga napraviti barem dio prometa u listopadu, nakon odličnog rujna kojem je godila kombinacija naknadnih putovanja i ljetnog vremena. U nastavku godine na Jadranu se i u najboljim godinama sprema zimski san, a sljedeći veći izazov ostaje zagrebački Advent, čija nam je provedba i dalje enigma.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno