Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Svi su u iščekivanju nove europske karte ECDC-a: Hrvatska bi uskoro opet mogla “pocrvenjeti”

Sve oči turističkog sektora u zemlji uprte su u četvrtak pred nama u kojem se očekuje nova karta ECDC-a (Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti), a sudeći prema brojevima novooboljelih od COVID-a 19, za očekivati je da će se Hrvatska nakon pet tjedana (od 15. srpnja) u narančastoj boji srednjeg rizika, od četvrtka naći u crvenoj boji visokog rizika za putovanja.

No, ako se u četvrtak doista “zacrvenimo” na europskoj karti ECDC-a, turistički profesionalci kažu kako to neće ni izbliza biti onako dramatično i kaotično kao lanjske godine kada se doslovno od 18. kolovoza zbivao egzodus kolona turista na izlasku iz naše zemlje. Štoviše, dalo bi se zaključiti kako se veći dio turističkog sektora već pripremio na to i smatraju da će svaki promet u rujnu biti bonus na već odlično odrađen dio srpnja i cijeli kolovoz, piše Slobodna Dalmacija.

Što će se onda stvarno dogoditi u trenutku kada “pocrvenimo”, pitaju se oni koji mjesecima strahuju od toga. Upućeni tvrde kako je ovogodišnja situacija na turističkom tržištu bitno drugačija od prošlogodišnje, ponajprije zbog činjenice da je ogroman broj naših gostiju cijepljen ili je već prebolio COVID-19 za što imaju COVID putovnicu kao uvjet ulaska u zemlju, što lani nije bio slučaj.

Zato nikakvog posebnog zatvaranja neće biti, jer više od pola turističke Europe je već duže od mjesec dana u crvenoj ili tamnocrvenoj zoni, no život i kakav-takav turizam ipak i tamo funkcionira. Naravno, uz posebne mjere, ponegdje karantene i obvezne PCR testove te COVID putovnice koje se od srpnja podrazumijevaju za sva putovanja unutar EU-a.

Za očekivati je da nas najvažnija tržišta, poput Njemačke, Austrije, Slovenije i Poljske neće staviti na listu zemalja iz kojih nakon povratka kući njihovi gosti trebaju u petodnevnu karantenu, jer bi to bio pravi udar na turizam. Za sada takva pravila vrijede za zemlje u tamnocrvenoj boji gdje je incidencija oboljelih veća od 500 na 100.000 stanovnika. Izolaciju i boravak u karanteni nakon povratka kući malo tko sebi od gostiju može priuštiti, pa je to najozbiljnija opasnost za putovanja.

No, koliko god u Hrvatskoj zadovoljno trljali ruke do sada napravljenim i zarađenim u turizmu, ne smije se zatvarati oči pred time da i smještaj među “crvene” zemlje ima svoja pravila ponašanja u turizmu i traži svojevrstan plan djelovanja, od brzih i dostupnih testiranja gostiju do organizacije i provođenja mjera za zdravstvenu sigurnost povratnika iz Hrvatske. Do sada tu situaciju još nismo imali, jer kada god smo bili “u crvenom”, gostiju nije ni bilo.

“Safe stay in Croatia” kojim smo na izvrstan način privukli goste u “špici” sezone, dolaskom među epidemiološki visoko rizične zemlje postaje još važniji, pa ostaje vidjeti u praksi kako se provodi dok god nam i zadnji gost daje povjerenje svojim dolaskom u zemlju.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno