Srijeda, 4 listopada, 2023

‘Svi “skrolaju” preko mobitela te imate doslovno sekundu, dvije da se istaknete u masi’-Martina Bienenfeld.

Ova je godina prema svim najavama i pokazateljima trebala biti najbolja za turističku industriju u Hrvatskoj. No, dogodilo se nezamislivo, turizam je doslovno stao na globalnoj razini zbog pandemije koronavirusa.

Iako je trenutno turistička aktivnost slaba ili ne postoji, važno je i dalje komunicirati te ostati u fokusu turista. Pogotovo u kontekstu pozicioniranja za proljeće 2021. godine, kad se očekuje aktivacija turističkog tržišta. U kriznim situacijama, kao što je trenutno u sektoru turizma, najgori odabir je – ne komunicirati. Naravno samo objava starih slika iz destinacije na društvenim mrežama neće imati velikog efekta. Sada je odlična prilika za storytelling i duže formate jer više vremena svi provodimo na internetu, a digitalne platforme igraju ključnu ulogu.

Svi “skrolaju” preko mobitela te imate doslovno sekundu-dvije da se istaknete u masi i šumu u komunikaciji kroz jedan post i privučete pažnju, baš kao i kod YouTube oglašavanja, gdje kroz 5 sekundi moramo privući pažnju da korisnik odgleda poruku do kraja. Baza komunikacije mora biti priča, autentična priča (kao i uvijek) kako bi privukli i zadržali pažnju publike. Danas je zahvaljujući društvenim mrežama nikada jednostavnije komunicirati, no s druge strane nikada nije bilo teže doći do pozornosti publike, a još teže ju je zadržati.

No, postavlja se pitanje kako komunicirati u trenutnom vremenu, a da privučemo pažnju. Pažnju je svakako privukla TZG Zagreba s različitim kampanjama, kao i Adventom u Zagrebu koji je ove godine promijenio fokus, sukladno epidemiološkim mjerama. Naime, iz Turističke zajednice Grada Zagreba fokusirali su se na kulturni program i nove tehnologije kroz hibride aktivnosti i nove tehnologije, a pažnju su svakako privukli i zanimljivi video formati te digitalne platforme.

U razgovoru s direktoricom Turističke zajednice Grada Zagreba, Martinom Bienenfeld, otvorili smo teme novih tehnologija, kako trenutno komuniciraju prema tržištima, progovorili smo o važnosti digitalnih platformi, ali i danjeg turističkog razvoja Zagreba kao i budućnosti putovanja.

“Razvili smo pet promotivnih kampanja od ožujka do danas na kojima se najviše temeljila komunikacija, kako na stranom tak i na domaćem tržištu. Prva je bila kampanja “Sa zagrebačkih prozora“ u vrijeme potpunog lock downa, zatim „Zagreb Loves You“ kampanja u trenutku kada smo se, uz pandemiju, nosili s posljedicama potresa. Aktivirali smo i našu „Zagreb Summer Tour“ kampanju nakon kada je uslijedilo postupno popuštanje mjera, a posebno sam ponosna na našu prvu, konkretnu destinacijsku kampanju „Blizu grada, blizu srca“ koju smo razvili u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije. Kraj godine nam uvijek donosi adventsku kampanju koju smo prilagodili specifičnoj situaciji 2020. godine.

Cijelo vrijeme Turistička zajednica Zagreba organizirala je hibridne aktivnosti s prijenosima uživo na njihovim online kanalima. Prvi je bio Uskršnji koncert Zagrebačkih solista, slijedila je serija koncerata za Zagrepčane s krova double-deckera, a potom u suradnji s HNK u Zagrebu podržali su i prenosili izvedbe najpopularnijih opernih arija na otvorenom. Također, za Svjetski dan turizma organiziran je koncert LADO Electro, a u sklopu Adventa Zagreb organizirali su i online prijenos koncerta grupa Detour i Pavela.

Osim toga, kreiramo atraktivne online prezentacije i marketinške projekte za daljnje pozicioniranje na međunarodnom tržištu, a proveli smo i reevaluaciju projekata na kojima je Zagreb u proteklom razdoblju rastao i postao prepoznat na međunarodnom turističkom tržištu. Otkrili smo tako i neke nove potencijale koje smo već počeli aktivirati, a čija puna vrijednost će tek doći do izražaja u budućem vremenu. Tu bih posebno istaknula trenutno aktivnu native kampanju kojom promoviramo kulturnu ponudu Zagreba i okolice na renomiranom američkom portalu – Smithsonian.com te Lonely Planet putem kojeg provodimo sveobuhvatnu online destinacijsku kampanju kroz advertorijale, bannere, destination page (podstranica o Zagrebu na navedenom portalu) i profile na društvenim mrežama ovog svjetski poznatog turističkog vodiča.”

Ove godine Advent u Zagrebu je pokazao jedan novi smjer kroz virtualne sadržaje i korištenjem novih tehnologija. Također, osobno mi je privukao pažnju video format kroz storytelling ( Zagreb Shortcuts, Truffle Hunt … ), kako vidite danji razvoj digitalnih platformi u turizmu?

Turistička zajednica je kroz svoj rad uvijek pratila trendove u novim tehnologijama i rado ih implementirala u svoje projekte. Sjetimo se aplikacije “Zagreb Be There” razvijene sada već davne 2014. godine, koja je bila višestruko nagrađivana „treasure hunt“ aplikacija za razgled grada ili pak QR kod ture kroz grad implementirane 2013. godine. I u ovoj izazovnoj, 2020. godini, nastavili smo komunicirati s potencijalnim posjetiteljima putem digitalnih platformi  kako bismo zadržali prisutnost na turističkom tržištu, što smatramo da će biti od iznimne važnosti u sljedećoj godini, pa i narednih godina. 

Bienenfeld posebno ističe suradnju s hrvatskom startup tvrtkom Equinox Vision s kojom su ove godine realizirali interaktivni AR projekt Virtualni božićni prozori. Riječ je o motivima zagrebačkih adventskih prozora koji su pretvoreni u trodimenzionalne animacije, koje svi pomoću pametnih telefona mogu pogledati putem besplatne aplikacije Equinox XR, te fotografirati i podijeliti na društvenim mrežama. “S početkom Adventa, animirane prozore smo postavili na 20 lokacija u Zagrebu te u Osijeku, Puli, Rijeci i Splitu, a sada ih se može naći u još 12 hrvatskih gradova: Dubrovniku, Gospiću, Karlovcu, Kninu, Koprivnici, Krapini, Rovinju, Šibeniku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Vukovaru, Zadru. Za sve one koji zbog trenutne situacije nisu u mogućnosti putovati, Advent Zagreb prelazi i granice Hrvatske, donoseći barem djelić blagdanske atmosfere u Beograd, Ljubljanu, Maribor, Mostar, München, Novi Sad i Sarajevo,” istaknula je Bienenfeld.

2021. godina će svakako iziskivati i daljnju prisutnost na digitalnim platformama, a tehnologija proširene stvarnosti koju smo ove godine prvi u RH koristili u adventskoj awareness kampanji u Zagrebu, Hrvatskoj i Europi svakako će postati i dijelom naših budućih projekata i kampanja,“ najavljuje Bienenfeld te dodaje kako su u razradi još neke inovacije s područja novih tehnologija koje će predstaviti uskoro.

Znanje i iskustvo koje smo stekli u ovoj turbulentnoj godini svakako ćemo znati primijeniti i u budućim projektima. Turističku ponudu moramo prilagoditi novonastalim uvjetima, a ovakve inovacije omogućuju nam stvaranje dodatne vrijednosti, atraktivnosti, ali i pojavnosti naše turističke ponude. Turizam i tehnologija usko su povezani, putovanja su nezamisliva bez tehnologija, stoga se veselimo kreiranju novih virtualnih, interaktivnih sadržaja za naše potencijalne posjetitelje,” dodala jeBienenfeld.

Za više detalja oko interaktivnog AR projekta – Virtualni božićni prozori, potrebno je samo instalirati aplikaciju s Google i Apple trgovina i otići na neku od lokacija na koje su postavljeni, a karta svih lokacija je dostupna ovdje: https://bit.ly/lokacijeadventazagreb2020.

Projekt “Around Zagreb” i suradnja Turističkih zajednica Zagreba i Zagrebačke županije je po mojem mišljenu jedan od prvih velikih iskoraka u strateškom razvoju destinacija u Hrvatske, jer je fokus na kvalitetnom sadržaju, a koji je win-win za sve. Najviše za turiste jer se promovira kvalitetan turistički sadržaj u samoj okolici Zagreba ili samo pola sata od centra grada. Turizam prvi ne poznaje granice, a turiste prvenstveno zanima kvalitetan sadržaj.

“Već smo dulje vrijeme željeli smo pokrenuti ovaj projekt i drago mi je da smo, s dolaskom Ivane Alilović, direktorice Turističke zajednice Zagrebačke županije, krenuli u njegovu realizaciju. Kampanja „Blizu grada, blizu srca“ kreirana je s ciljem stvaranja jedinstvene platforme promocije bogate ponude Zagreba i njegove okolice. U tom smislu će se, kao destinacijska kampanja, obraćati emitivnim tržištima tijekom cijele iduće godine, podsjećajući ljubitelje putovanja koliko je turistička ponuda Zagreba i zagrebačke okolice raznolika, kvalitetna i atraktivna. Boravak na otvorenom, u zelenilu i prirodi s fokusom na zdravlje, sigurnost, održivost i kompatibilnosti ponude Zagreba i njegove okolice, glavne su odlike naše partnerske kampanje te sam posebno sretna da, po prvi puta, zajedničkim snagama promoviramo glavni grad i zagrebački zeleni prsten kroz jedinstvenu destinacijsku kampanju” ističe Bienenfeld.

Trenutno je fokus na kontinentalne i ruralne destinacije, iako se Zagreb ne može uspoređivati s istima, kako vidite potencijal razvoja i u kojem smjeru se treba razvijati kontinentalni i ruralni turizam? Svakako kontinent ima velikog potencijala, no nikako da se nametne i ubrza razvoj? 

Kako gledate na globalne trendove i promijene ponašanja turista? Iako je danas teško bilo što planirati, kako će turizam izgledati u 2021. na dalje, u nekoj globalnoj slici, a opet s osvrtom na Hrvatsku? 

“Unatoč svim izazovima koji su stavljeni pred globalnu turističku industriju i turistički sektor na globalnoj razini, optimistična sam kad je u pitanju budućnost. Naime, kroz sudjelovanje na brojnim virtualnim radionicama s organizatorima putovanja, konferencija i različitih evenata, primjetno je da postoji snažna želja za što ranijim povratkom u normalno poslovanje i pokretanje aktivnosti. Na brzinu oporavka će značajno utjecati vrijeme konsolidacije avio industrije koja je izuzetno značajna za povratak gostiju, osobito kongresnih te onih s dalekih tržišta koji imaju velik udio u zagrebačkom turizmu.”

Što se Hrvatske tiče, Bienenfeld vjeruje da Vlada Republike Hrvatske čini maksimalne napore kako bi u ovoj kriznoj situaciji efikasno balansirala između različitih društvenih potreba te se nada kako će posljedice pandemije biti prevladane u što kraćem roku.

S tim u vezi nadam se da će, uz mjere za očuvanje gospodarstva, posljedice pandemije biti prevladane u što kraćem roku. Ova teška i zahtjevna vremena pokazuju da je više nego ikada potrebna kooperativnost, podrška i međusobno povjerenje svih dionika turizma. Nova turistička realnost donijela je gotovo neviđenu inovativnost i kreativnost kod razvijanja turističke ponude i projekata te pokazala stvarni značaj turizma na nivou cijele Europe i svijeta, koji, kao horizontalna djelatnost, izravno utječe na cjelokupno gospodarstvo. Turizam predstavlja 10 posto BDP-a Europske unije i zapošljava ukupno 12 posto zaposlenika u EU te je od iznimne važnosti poticanje stvaranja zajedničkih rješenja od strane svih nivoa vlasti kako bi se pronašao izlazak iz ove krize,” kazala je Bienenfeld.

Na pitanje koja je vizija danjeg dugoročnog turističkog razvoja u Zagrebu, Bienenfeld ističe kako bi fokus trebao biti na kvalitetnom umrežavanju i povezivanju svih dionika koji doprinose turizmu.

S obzirom da je turizam složen sustav, strukturiran od dijelova različitih gospodarskih grana i djelatnosti drugih sektora, poput primjerice poslovnog, zdravstvenog, ali i kulturnog sektora, za njegovo je unapređenje od najveće važnosti povezanost i usklađenost svih nositelja predmetnih aktivnosti. Smatram da bi fokus trebao biti na kvalitetnom umrežavanju i povezivanju svih dionika koji doprinose turizmu, ne samo primarnih kao što su ugostitelji, hotelijeri i turističke agencije. Samo kroz koordinirano djelovanje, možemo očekivati i kvalitetniji i konkurentniji turistički proizvod te njegove veće financijske i pozitivne društvene učinke.

Potrebno je još bolje angažirati različite sektore, kao i ljude koji predstavljaju najveći potencijal za razvoj turizma i atraktivnosti Zagreba kao destinacije za različite oblike posjeta, od turističkih do poslovnih. Stoga je potrebno maksimalno aktivirati i koristiti resurse koji proizlaze iz akademske i znanstvene zajednice te pravovremeno valorizirati i poticati poduzetničke inovacije na svim razinama, što je ključno za razvoj kongresnog i poslovnog segmenta. Osim toga, svakako treba poticati razvoj programa koji će naše posjetitelje i turiste uključivati u zajednicu kako bi mogli udovoljiti njihovim željama za doprinosom na obostrano zadovoljstvo i korist. Na kraju, mislim kako je važno i dalje koristiti položaj najmlađeg EU grada te biti inicijatorom pozitivnih kretanja u okruženju i to na svim razinama” .

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno