Utorak, 26 rujna, 2023

Svi radije govore o poticanju na cijepljenje, nego o uvođenju zakonske obveze za necijepljene putnike

Grčka, uz podršku Španjolske, predlaže da se što prije na razini Europske unije počne uspostavljati sustav prepoznatljivih digitalnih certifikata o cijepljenju protiv COVID-19, s ciljem što skorijeg otvaranja turističkih i svih drugih putovanja za one koji su se cijepili. Očekuje li se neka vrsta putovnice za cijepljene građane?

Povjerljivo pismo šefici EK

Kako neslužbeno doznajemo u Bruxellesu, gdje su Grci tu ideju iznijeli u povjerljivom pismu predsjednici Europske komisije i na zatvorenim sastancima u Vijeću EU, očekuje se da će i Svjetska zdravstvena organizacija u skoroj budućnosti imati svoj prijedlog međunarodnog putnog vakcinacijskog certifikata. Ali poanta je da EU razvije nešto takvo i prije, po mogućnosti u koordinaciji s WHO-om i budućim rješenjem na globalnoj razini, kako bi svi što prije bili spremni za ljetnu turističku sezonu. To će biti tema razgovora šefova država i vlada na izvanredno sazvanom videokonferencijskom summitu 21. siječnja.

Zasad nitko ne govori o tome da će potvrda o cijepljenju biti preduvjet za putovanja. Kao što nijedna država ne želi učiniti cijepljenje protiv COVID-19 zakonski obveznim, tako ne želi ni eksplicitno zabraniti putovanja onima koji se nisu dobrovoljno cijepili. Austrija je nedavno imala prijedlog zakona po kojemu bi ljudi koji su se testirali na COVID-19 (negativno, naravno) mogli izaći ranije iz lockdowna nego oni koji se nisu testirali, ali taj je prijedlog povučen nakon kritika.

Svi radije govore o poticanju na cijepljenje, nego o uvođenju zakonskih obveza ili zabrana samo za one koji se ne cijepe. Ali ideja je da se EU što prije vrati potpunoj slobodi kretanja kakva je bila prije pojave globalne pandemije. I da se ekonomska aktivnost vezana uz turizam i putovanja što brže počne vraćati na pretpandemijske razine. A to se, smatra grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, može postići boljom koordinacijom između država članica EU u prepoznavanju onih koji su se cijepili protiv COVID-19 i stekli digitalni certifikat koji, jednom kad se unese u bazu podataka jedne države članice, praktički postaje vidljiv i prepoznatljiv u svim državama članicama. “Osobe koje su se cijepile trebale bi moći slobodno putovati”, piše grčki premijer Mitsotakis u pismu šefici Komisije Ursuli von der Leyen, koje je prvi objavio portal Politico.eu. Mitsotakis smatra da će to “također dati pozitivan poticaj i ohrabrenje ljudima da se cijepe”. Neke države članice trenutačno ni nemaju planove o izdavanju digitalne potvrde o cijepljenju protiv COVID-19, nego se oslanjaju na rukom ispisane knjižice cijepljenja. A takve knjižice i papiriće teško je učiniti prepoznatljivima nekom graničnom policajcu na drugom kraju EU.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno