Srijeda, 22 ožujka, 2023

SVETVINČENAT : Turistički promet je već na 90 % lanjskog, dvostruko je veći broj domaćih turista

Palača kaštela, sa svojih pet etaža nudi pregršt zanimljivih sadržaja prilagođenih svačijem ukusu: povijesnu zbirku starog oružja, multimedijalni centar, kapetanovu sobu i istraživačku igru “Escape castle”. Kaštel se može razgledati od utorka do petka od 10 do 15 sati, vikendom do 18, a srijedom u 20 sati Povijesna udruga Kaštel organizira “Srednjovjekovne noći”.

Od početka godine pa do sada , na području Općine Svetvinčenat,  ostvareno je 70 % dolazaka i 68 % noćenja u odnosu na prošlu godinu, prema podacima Turističke zajednice. 

Najveći udio čine turisti iz Njemačke (69%), turisti iz Austrije sa 7% te Belgije i Švicarske s 3%.Svetvinčenat i ne cilja isključivo na strane turiste, već iz godine u godinu nastavlja pojačavati svoju turističku ponudu kako bi privukao što veći broj domaćih gostiju kojima je istarsko središte srednjovjekovlja udaljeno tek 20-ak minuta vožnje automobilom.

Možda se ove godine nažalost neće održati nadaleko poznati Srednjovjekovni festival, no barem dio njegove atraktivnosti svejedno se može doživjeti u novo obnovljenom kaštelu Morosini Grimani.

U središnjem dijelu palače nalazi se multimedijalna izložba, zasigurno najatraktivniji dio kaštela. Po uzoru na “slike koje govore” iz knjiga o Harry Potteru, u kaštelu se može doživjeti utjelovljene povijesne ličnosti vezane uz kaštel i povijest Svetvinčenat koje nam s takvih slika pričaju ključne povijesne trenutke ovog prelijepog kamenog zdanja počevši od 10. stoljeća do današnjih dana.

 Na samom vrhu kaštela nalazi se Kapetanova soba s kojeg se pruža predivan pogled koji seže sve do mora i koji je konačno, nakon tko zna koliko desetljeća, dostupan javnosti.

A kad se već posjećuje Svetvinčenat, šteta bi bila ne posjetiti i nevjerojatni drveni dvorac u prirodi idealan je ambijent za opuštajuće i drugačije provođenje slobodnog vremena s djecom i prijateljima. U ponudi dvorca nalazi se dječji vrtuljak, streličarstvo, labirint, viteške borbe, jahanje, sprave za mučenje, tamnica za vješticu, suvenirnica te brojne druge zanimljivosti tipične za srednji vijek. 

Na svježem zraku se i ogladni, pa stoga St. Michael nudi i pravi srednjovjekovni roštilj uz koji se pića obavezno piju iz glinenog srednjovjekovnog posuđa. 

Osim stalnih turističkih sadržaja, u Savičenti se svakog tjedna organiziraju razni eventi koji su u skladu s epidemiološkim okvirima.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno