Nedjelja, 24 rujna, 2023

Šveđani su ipak podcijenili koronu. Njihova predviđanja bila su nažalost pogrešna

ŠVEDSKA je danas zabilježila neslavni rekord u broju novih dnevnih slučajeva koronavirusa, njih 9654, uz čak 100 novih smrtnih slučajeva. A ranije ovog tjedna objavljeno je da je ova skandinavska zemlja, čija je specifična strategija borbe protiv epidemije covida-19 mjesecima tema žestokih prijepora, u studenom imala najvišu smrtnost u tom mjesecu u stotinu godina – od španjolske gripe 1918. 

Naime, u studenom je u Švedskoj zabilježeno ukupno 8088 smrti, što je 10% više od petogodišnjeg prosjeka za taj mjesec u godini, koji iznosi 7383 smrti, prenosi portal The Local Sweden. Ukratko, jasno je da Švedska, unatoč suprotnim predviđanjima u toj zemlji i izvan nje, prolazi kroz mnogo teži drugi val od prvog na proljeće.

U ovom kontekstu posebno je porazan podatak koji je u četvrtak objavila švedska javna televizija SVT. Ona je, naime, podsjetila da je Švedska agencija za javno zdravstvo, čiji je glavni državni epidemiolog Anders Tegnell, u srpnju objavila svoj model za prognozu drugog vala koronavirusa u toj zemlji s tri moguća scenarija.

Prema scenariju 0, širenje infekcije trebalo se nastaviti na tadašnjem izuzetno niskom nivou. Scenarij 1 predviđao je neravnomjerno širenje s vrhuncem u ranu jesen, dok je scenarij 2 predviđao ravnomjerni, umjereni nivo širenja infekcije. 

Tri scenarija za drugi val, najcrnji je bio preoptimističan

“Kada računate, pravite niz pretpostavki, a mi smo bili prilično konzervativni. Razvoj će vjerojatno biti mnogo bolji”, komentirao je tada Tegnell prognoze svoje agencije. 

“Mi uglavnom vjerujemo u širenje niskog intenziteta tijekom jeseni, s visokim rizikom lokalnih žarišta u različitim dijelovima zemlje”, rekao je u intervjuu za SVT nešto kasnije, 10. rujna. 

A onda se Tegnellu i švedskim službama dogodilo ono što se na engleskom zove “reality check”, odnosno suočavanje sa stvarnošću. 

foto: Twitter SVT Nyheter / svt.se

U grafu koji je SVT u četvrtak objavio u svom prilogu jasno se vidi da je stvarni porast broja hospitaliziranih zbog covida-19 bio daleko veći i od najpesimističnijeg scenarija koji su Tegnell i Švedska agencija za javno zdravstvo predstavili.

Umjesto toga, prema podacima švedskog Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, broj novih hospitaliziranih pacijenata u 47. tjednu godine iznosio je gotovo 1500. A evidencija hospitaliziranih i umrlih u Švedskoj značajno kasni, tako da bi pravi broj mogao biti i viši, ističe SVT.

SourceIndex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno