Hrvatske ljepote, čini se, ovih dana nisu primarni razlog dolaska stranih državljana u Hrvatsku. Sve veći ih broj u zadnje vrijeme, unatoč tomu što je turistička sezona završila, organizirano dolazi u Lijepu našu zbog – cijepljenja protiv koronavirusa.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdili su da se u Hrvatsku dolaze cijepiti osobe iz različitih zemalja. Kako navode, prema podacima s cijepnih punktova iz nekoliko županija, dolaze se cijepiti osobe iz Rusije, Ukrajine, Italije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Njemačke, Brazila, Slovenije i Srbije. Međutim, nemaju podatke o tome iz kojih se zemalja dolazi cijepiti najveći broj ljudi. Razlozi dolaska su, kažu, različiti, piše Lider.

– Ponekad zato jer su se zatekli u Hrvatskoj tijekom ljetnog odmora u terminu kada trebaju primiti drugu dozu cjepiva, ili su se došli cijepiti prvom dozom jer je dostupno dok su na odmoru, zbog boravka u Hrvatskoj tijekom sezonskog rada kako bi se bez testiranja vratili u domovinu, zbog studiranja ili obrazovanja u Hrvatskoj, zbog želje da se cijepe cjepivima kojih nema u njihovim državama – navode iz HZJZ-a razloge dolaska stranih državljanja na cijepljenje u Hrvatsku.

Sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog stožera civilne zaštite, cijepljenje je za sve strane državljane, kao i za stanovnike Hrvatske, besplatno.

No, osim zbog toga što su se u određenom trenutku našli u Hrvatskoj i iskoristili mogućnost cijepljenja, za strane su se državljane (najčešće iz Rusije i Brazila) počela organizirati putovanja u Hrvatsku isključivo zbog cijepljenja. Razlozi tomu su, uz besplatno cijepljenje, i dostupnost svih cjepiva koja jamče ulazak u EU, poput Johnsona & Johnsona kojemu je prednost i što se dobiva u samo jednoj dozi, pa strani državljani time ne moraju ponovno dolaziti po drugu dozu.

Iz Udruge hrvatskih putničkih agencija pak nisu upoznati s organiziranim turističkim dolascima stranih državljana na cijepljenje u Hrvatsku te ističu da nemaju informacije o domaćim putničkim agencijama koje organiziraju takve dolaske isključivo zbog cijepljenja. No, kako piše Večernji list, a prenosi Hina, za organizaciju dolazaka državljana Rusije na cijepljenje u Hrvatsku zaslužne tamošnje turističke agencije.

Jedna od njih, ruska turistička agencija Russian Express, organizira putovanja za cijepljenje u Hrvatsku te bilježi sve veću potražnju, unatoč činjenici što za Hrvatsku trebaju vize. Za oko 439 eura Rusi tako mogu doći zrakoplovom do Pule ili Zagreba, a u cijenu paketa uključeni su i transfer, zdravstveno osiguranje, hotelski smještaj te dodatna usluga pratnje na cijepni punkt. Tijekom četiri dana boravka u Hrvatskoj zbog cijepljenja i pojave mogućih nuspojava, Rusi mogu iskoristiti vrijeme i za turističko razgledavanje Hrvatske.

Upitali smo i ambasade Rusije i Brazila u Hrvatskoj za komentar o organiziranim dolascima njihovih državljana na cijepljenje, no još nismo dobili odgovor.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!