Srijeda, 29 ožujka, 2023

Suradnja “mare – monti” traje pune 24 godine, poručuju iz TZ Medulin

Ovogodišnja tradicionalna prezentacija medulinske rivijere kao turističke destinacije održana je u Brunicku u novoj hokejaškoj dvorani Intercable koja je otvorena u prosincu 2021. godine. U njenim su prostorima jučer, u organizaciji medulinske Turističke zajednice, predstavljena brojna jela istarske kuhinje i promoviran Medulin i njegova okolna mjesta, piše Glas Istre.

Od velikog broja uglednih uzvanika iz južnog Tirola zainteresiranih za Medulin i Istru, razgovarali smo s mladim Thomasom Reiterom, direktorom sustava uspinjača Skirama Kronplatz, koji je dan danas najveći skijaški kompleks talijanske regije Trentino Alto-Adige te, samim time, njen glavni gospodarski pokretač. Potvrđuje nam dobro poznatu činjenicu da je “mare-monti” suradnja koja je, barem formalno, započela 1998. godine – snažna i neuništiva veza između obližnjih regija Hrvatske i Italije.

– Svake godine, tijekom zimske sezone imamo skoro dva milijuna gostiju, a Hrvatska nam je jedna od najvažnijih tržišta. Njen udio je otprilike 15 posto, tako da ovih dana slavimo tu višedesetljetnu suradnju. Nismo si konkurencija. Nama je važna zima, a vama ljeto. Hrvati su općenito vrsni skijaši i to svi ovdje znamo. Također znamo i da se najbolje ljetuje u Istri, pogotovo na jugu. Evo, danas su ovdje podijeljena istarska iskustva, ali i gastronomske delicije te je time dokazano da Istrani doista mogu zaista spraviti čuda s vinima, ribom, maslinovim uljem i pršutom, istaknuo je Reiter i najavio sigurni nastavak ove plodonosne suradnje.

– Ovo ljeto i mi dolazimo u Hrvatsku na more. Već sam bio u Puli, ali ću se vratiti. To je jednostavno spektakularna destinacija.

Podsjetimo da suradnja Tourismusverbanda Crontur i Medulina seže u 1998. godinu kada je, zahvaljujući inicijativi Alda Dobrovca i Christiana Mayrhofera, uz svesrdnu pomoć Radovana Kirina, održana prva prezentacija destinacije Medulin u hotelu Hiterhuber.

Pripremane istarske delicije

Kako ističe Enco Crnobori, direktor Turističke zajednice Medulina, suradnja ovih dviju turističkih institucija traje duge 24 godine, a osim što su se njome otvorila brojna vrata i ostvarili vrijedni turistički uspjesi, iz nje se razvilo i snažno prijateljstvo. Između ostalog, zadovoljno je konstatirao da bolji termin nije mogao biti odabran za prezentaciju destinacije jer su u razdoblju karnevala skijališta najposjećenija.

– Ove smo godine dobili tu ekskluzivu da udarnu večer u kojoj prezentiramo naše tipične domaće proizvode, predstavimo u business klubu nove hokejaške arene gdje će biti mnogo gospodarstvenika, turističkih djelatnika te osoba iz javnog života, a koji su mnogo puta posjetili i našu destinaciju. Vrlo je važno reći da će oni u špici naše turističke sezone, 15. kolovoza, gostovati u Medulinu i predstaviti svoju destinaciju, najavljuje Crnobori.

Istarski turistički djelatnici ove su godine odlučili predstavljati isključivo lokalne proizvode, a za pripremu istarskih delicija doveli su kuharski tim poznatog brenda Hook&Cook iz Medulina.

– Pripremaju nam nekoliko, za naš kraj, tipičnih pijata sa sardelom, sardinama i palentom te njihove slasne ‘udarne’ burgere s tunom. Donijeli smo u Brunick frišku ribu iz našeg mora! Uz to ćemo gostima prezentirati i jedan istarski pršut, kaže Crnobori pa dodaje da će se pršut ručno rezati pred njima, što turiste uvijek ugodno iznenadi.

Promo za eminentna tržišta

– Moći će se degustirati i vrhunski sirevi s našeg područja, OPG-a Peršić s kravljim i ovčjim sirom te OPG-a Jukopila iz Medulina koji proizvodi odličan kozji sir. Predstavit ćemo i domaća maslinova ulja lokalnih OPG-ovaca; Tanger, uljara nono Bruno i Crnobori, kao i brojna visokokvalitetna vina brenda Medea koji ima vinograde na cijelom području općine Medulin, ističe Crnobori i naposljetku se zahvaljuje domaćinima Thomasu Reiteru, Andrei De Frariju i drugima koji su ovaj projekt učinili mogućim. Oni ga, ističe, planiraju i nastaviti, piše Glas istre.

– Na Kronplatzu je trenutno oko desetak tisuća gostiju iz raznih krajeva koji su nama jako interesantni. To su eminentna tržišta kojima gravitiramo s našim promotivnim materijalima. Prije svega to su Njemačka, Poljska, Češka pa i Skandinavske zemlje, ističe Crnobori.

Siguran je da će prezentacija destinacije koja ima mnogo obiteljskog, gastronomskog i sportskog sadržaja privući mnoge goste i ove turističke sezone u Medulin.

“To je jedna dobra priča koja pokriva i hotelski i privatni i kamping smještaj, a kojeg imamo poprilično u našoj destinaciji. Gosti nam u Medulin dolaze već treću generaciju, odnosno sada već dolaze i unuci sa svojim obiteljima. To nam je posebno drago jer smo destinacija obiteljskog smještaja, zaključuje Crnobori.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno