Petak, 9 prosinca, 2022

Studij hotelijerstva i gastronomije – Ivan Pavić optimističan

Studij hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj

Studij hotelijerstva i gastronomije idućeg tjedna, 28. rujna, počinje novu akademsku godinu u Makarskoj. Prof. Ivan Pavić, voditelj studija, ove je godine u ljetnom roku upisao je 21 studenta. Novoupisanih studenata ima ne samo iz drugih dijelova županije, nego i ostalih dijelova Hrvatske.

Sudeći prema prijavama, u jesenskom upisnom roku popunit ćemo upisnu kvotu, tj. upisat ćemo 30 studenata

Studenti ove godine dolaze s daleko šireg područja nego prošle godine. To znači da studij u Makarskoj postaje sve vidljiviji i interesantniji za nastavak školovanja. Konkretnije, osim iz Makarske, upisali smo studente iz Dugog Rata, Splita, Trogira, Ljubuškog, Imotskog, Preloga, Slavonskog Broda, Sumartina.

Studenti u prošloj godini su predavanja počeli slušati u hotelu “Park” jer prostorije u Franjevačkom samostanu nisu bile uređene. Tada je bilo govora o tome da će do ljeta biti sve završeno. Studenti i dalje prate predavanja u makarskom hotelu.


Nije dovršen prostor u sastavu Franjevačkog samostana. Predavanja će se još neko vrijeme, zahvaljujući susretljivosti i razumijevanju vlasnika, odvijati u hotelu “Park”. U pitanju je hotel koji nam pruža dobre uvjete za izvođenje nastave, posebice u ovim epidemiološki vrlo zahtjevnim vremenima.

Zašto prostor u Franjevačkom samostanu još uvijek nije završen? Gdje je “zapelo” i kada je u planu stavljanje u funkciju tog prostora?

U prostoru Franjevačkog samostana bile su nužne određene adaptacije za koje je trebalo izraditi projekt i ishoditi građevinsku dozvolu. Konačno smo to obavili, pa sada slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova. Nadamo se da bi se studij u novi prostor mogao preseliti najkasnije do početka ljetnog semestra – najavljuje Pavić.

Isti su problemi bili i protekle godine, kada smo u studenome razgovarali o razlozima neuseljavanja u predviđeni prostor. Tada je Sveučilište u Splitu za potrebe studija u Makarskoj sklopilo ugovor o najmu zgrade u sklopu Franjevačkog samostana.

Nažalost, zgradu je potrebno adaptirati, odnosno urediti njezinu unutrašnjost u skladu s potrebama studija. Usprkos činjenici da se sve na vrijeme poduzelo, adaptacija još nije započela. Treba pored projekta preuređenja, ishoditi i sve potrebne dozvole, uključujući i suglasnost konzervatora.

Prije nekoliko dana dobili smo suglasnost Konzervatorskog odjela. Sada je sve spremno za raspisivanje natječaja za radove na objektu. Ako natječaj protekne bez žalbi i radovi potom budu u okviru planiranog vremena, predviđamo da bi se studenti mogli sa sadašnje lokacije (Park) preseliti u novouređenu zgradu tijekom ljetnog semestra. Tako je govorio Pavić koncem 2019. godine.

Osigurana distanca?

Nakon toga je uslijedila korona, no malo je vjerojatno da je to bio razlog prolongiranja. S obzirom na COVID jesu li osigurani svi uvjeti glede preporučenog razmaka i ostalih mjera.

Naravno, dužni smo, kao uostalom i sva ostala visoka učilišta, osigurati tražene uvjete. To trenutačno podrazumijeva propisanu socijalnu distancu, dezinfekciju ruku na ulazu, mjerenje temperature i nošenje maski.

Studenti odreda hvale studij Zanimalo nas je kakva su iskustva studenata koji su upisali drugu godinu.

Prema našim spoznajama studenti su posebno bili zadovoljni kvalitetom organizacije online nastave u razdoblju kada smo svi bili u “lockdownu”. Između brojnih pohvala izdvajamo onu koja se odnosi na predmet Stručna praksa. Isti se izvodi u hotelima visoke kategorije s makarskog, splitskog i omiškog područja.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno