Utorak, 30 svibnja, 2023

Stožer je partner i o svemu se može razgovarati”, poručio je Božinović.

Stožer, potpredsjednik Vlade i načelnik Davor Božinović u srijedu je izvijestio da su inspekcije obavile više od 20.000 nadzora o pridržavanju epidemioloških mjera. Podsjetio je da radno vrijeme ugostiteljskih objekata ograničeno do ponoći.

Stožer donio odluku o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena u ugostiteljstvu. Ugostiteljski objekti mogu raditi do 24 sata, rekao je Božinović na sjednici Vlade. Istaknuo je kako pojačan nadzor inspekcija civilne zaštite koje su obavile više od 20.000 inspekcija u tjedan dana.


Zbog epidemije koronavirusa Nacionalni stožer jučer je donio odluku da ugostiteljski objekti od danas mogu raditi od 6 do 24 sata.


“Prije donošenja novih mjera održano je nekoliko sastanaka s predstavnicima ugostiteljstva i turizma. Naša je intencija da taj dio djelatnosti ne doživi sudbinu ugostiteljstva koju vidimo u ostatku Europe gdje je za najveći dio tih objekata bitno skraćeno radno vrijeme, zabranjeno točenja alkohola ili su takvi objekti proglašeni izvorom zaraze i zatvoreni. Mi to nismo prihvatili kao praksu niti to namjeravamo. No, ako postoje nejasnoće, Stožer je partner i o svemu se može razgovarati”, poručio je Božinović.

Zbog kontinuiranog rasta novozaraženih u Hrvatskoj Nacionalni stožer donio je i odluku o ograničavanju društvenih okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima na koje je pozvano više od 50 osoba.

Suglasnost za organizaciju okupljanja


Organizatori tih okupljanja moraju pet dana prije zatražiti suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite. Takva okupljanja se bez te suglasnosti ne smiju održati. Na Sjednici Vlade ovako je upozorio Davor Božinović.

Izuzetak su okupljanja za koja su izdane posebne preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Okupljanja poput kulturno-umjetničkih izvedbi, kino projekcija, pogreba, vjerskih obreda, izložbi i slično.

Donesena je i Odluka o obveznom nošenju maski za lice. Maske se moraju nositi i u samim uredima. Bez obzira na broj osoba koje se nalaze u prostoriji. Važno je da se maske nose u slučaju da se ne može osigurati razmak od dva metra.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno