Subota, 1 travnja, 2023

Što gostima najviše smeta u hrvatskim restoranima?

Kult Plave Kamenice jučer je na web stranici objavio upitnik o tome što gostima najviše smeta u hrvatskim restoranima. Sudionicima ankete ponudili smo 11 odgovora, od previsokih cijena do izbora glazbe.

U prva 24 sata u anketi je sudjelovalo 2368 čitatelja. Rezultati su pomalo šokantni. Hrvatskim restoranskim gostima najviše ne smetaju ni cijene, premda u puno restorana rastu, pa čak ni loše kuhanje, piše Kult Plave kamenice.

Prema rezultatima naše internetske ankete hrvatskim restoranskim gostima uvjerlivo najviše smetaju neljubazni i spori konobari. Čak 478 sudionika ankete, oko 20 posto, smatra su da je spor i neljubazan servis najveći problem domaćih restorana. Slijede loše kuhanje i dosadni jelovnici.

Konobari su u očima gostiju uvjerljivo najslabija točka hrvatske restoranske industrije. Što nije neobično.  U restoranskom servisu radi sve više ljudi koji ne znaju ništa o konobarskom poslu.

Konobarski je posao kompleksan, stručan, naporan i zahtijeva puno znanja i senzibilnosti. Mladi koji tek ulaze u industriju sve to nemaju vremena naučiti i nemaju gdje učiti. Uvozna radna snaga loše je rješenje, jer strani konobari ne razumiju lokalne kontekste, lokalnu gastronomiju i lokalna vina. Već se godinama govori da u hrvatskim restoranima nema tko raditi. Sad se vidi da su gosti prepoznali takvo stanje.

Zanimljivo je da su gosti na treće mjesto svojih zamjerki stavili nemaštovitost jelovnika, na što često upozoravamo: restorani koji redovito ne mijenjaju jelovnike gubit će tržište, osim ako se ne radi o specijaliziranim restoranima poput sushi barova ili pizzerija. Druga zanimljivost je da je uređenje restorana kao faktor uvjerljivo zadnje, iako investitori na uređenje u pravilu troše većinu budžeta kad otvaraju restorane. Posebno je važno da su cijene tek na petom mjestu zamjerki.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno