Srijeda, 4 listopada, 2023

Startup turistička agencija koja je u krizi povukla čak 200 milijuna dolara investicija

Pandemija je teško pogodila sektor turizma ne samo u Hrvatskoj nego diljem svijeta. Još teže je pogodila turističke startupe, a za turističke startupe vrednije od milijardu dolara, one jednoroge, trebala je biti smrtonosna. Međutim, jedna azijska online turistička agencija, koja je 2018. premašila tržišnu vrijednost od milijardu dolara, čini se, pronašla je protuotrov za posljedice korone u turizmu.

Upoznajte Klook. Hongkonškog jednoroga koji je upravo privukao 200 milijuna dolara investicije. Popis ulagača je impresivan: Aspex Management, Sequoia Capital China, Softbank Vision Fund 1, Matrix Partners China, Boyu Capital i nekolicina drugih novih ulagača. Uz ovu posljednju, ukupan iznos investicija u Klook popeo se na 721 milijun dolara.

Klookov plan je fokusirati se na digitalizaciju rezervacija, najam automobila i takozvani “staycations” ili odmor nedaleko od kuće.

Startup imena skovanog od “Keep looking”, “Klook”, osnovali su u Hong Kongu 2014. Godine trojica prijatelja – Ethan Lin, Eric Gnock Fah i Bernie Xiong. Klook je inicijalno zamišljen kao internetska platformu za rezervaciju putovanja, smještaja, aktivnosti u slobodno vrijeme i ostalih usluga.

Klook se hvali da na svojim stranicama nudi više od 100.000 ponuda na preko 400 odredišta diljem svijeta. Većinom su orijentirani na azijsko tržište.

Iako je prije tri godine potvrdio da je postao jednorog, Klook s novom investicijom nije želio komentirati svoju trenutačnu tržišnu vrijednost. Njihov glasnogovornik je za portal TechCrunch naveo tek da tvrtka ne planira tako skoro izlazak na burzu.

Kao i mnogim drugim kompanijama, pogotovo u sektoru turizma, pandemija im je zadala težak udarac. U proljeće 2020. godine granice diljem svijeta su se zatvorile čime se Klooku tijekom ožujka i travnja prihod srušio za 90 posto. Platforma, koja je u najboljim danima imala 30 milijuna posjeta mjesečno, pala je na pet milijuna.

Za to vrijeme, svjetski putnici pospremili su svoje kofere na vrh ormara, sklonili putovnice na sigurno mjesto i okrenuli se aktivnostima koje mogu raditi doma poput kuhanja i izrađivanja rukotvorina.

Klook je odlučio da neće sjediti prekriženih ruku i čekati završetak pandemije, nego će pokušati doskočiti izazovu.

I tako su došli do neke nove ponude, koja prije nije bila uobičajena za turističke online agencije.

Klook je sredinom 2020. uveo veći broj aktivnosti koje su ljudi mogli raditi u sigurnosti svojih kuća, zaštićeni od virusa. Primjerice, u ponudu su stavili “uradi sam” setove za izradu “bubble tea” (čaj s kuglicama tapioke, vrlo popularan u Aziji), makrona (francuski kolačići), svijeća i još mnogo toga, a sav materijal dostavljali su direktno na vrata kupaca.

Za one koji su i dalje sanjali o dalekim putovanjima, Klook je pokrenuo virtualne ture najpoznatijih znamenitosti diljem svijeta. U prva dva livestreama zabilježili su gotovo 600.000 posjetitelja svojih virtualnih turističkih tura.

U drugoj polovici 2020., pokrenuli su tri nova inovativna alata – “Klook Live!” interaktivnu livestream mobilnu značajku, “Atrakcije plus” koje omogućuju korisnicima da pristupe svim sadržajima u jednoj aplikaciji i “Sustav praćenja kontakata” koji je uveden na lokalnim atrakcijama diljem Filipina.

Sve ove akcije pokazale su se uspješne za Klook koji je na vrhuncu pandemije zabilježio 150 posto više aktivnosti u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Osim toga, naručili su studiju od globalne kompanije za istraživanje tržišta YouGov kako bi saznali koji narod najviše pati od “sindroma lutanja” (The Wanderlost Syndroma), a koji se očituje u negativnom utjecaju na sreću pojedinca na poslu, u obitelji i međuljudskim odnosima. Istraživanje je provedeno na području regije Azija-Pacifik, uključivalo je 15.323 ispitanika na 13 različitih tržišta.

Istraživanje je pokazalo da bi prvi na putovanja krenuli Filipinci. Tržišta na koje je nemogućnost posjeta svojih obitelji najviše utjecalo su Filipini (89%), Indonezija i Malezija (87%), Australija (86%) i Hong Kong (85%). S druge strane, više od polovice ispitanika s tih područja priznaje da žele putovati kako bi se maknuli od svojih obitelji.

Koji god razlozi bili za ponovnim putovanjem, ovo istraživanje i primjer Klooka pokazuje kako jedan startup može kreativnim razmišljanjem “pobijediti” pandemiju i specijalizirati određenu ponudu onima koji su je najviše željni.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno