Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Staničić u Dnevniku: Na razini smo 53% noćenja u odnosu na lani

Pogoršana epidemiološka situacija nikako ne ide na ruku nadanjima da bismo i u turističkoj posezoni mogli ostvariti dobre rezultate kao u špici sezone. Sve više zemalja uvodi nam strože mjere, zbog čega mnogi odustaju od dolaska u Hrvatsku. Uz one koji su nas proteklih dana stavili na crvenu ili narančastu listu, od prvog rujna strože mjere za našu zemlju uvode i Mađarska i Slovačka.

U središnjem Dnevniku gostovao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.

Rekao je na početku da lošija epidemiološka slika u Hrvatskoj utječe i na turističku sliku.

– No ako se osvrnemo na srpanj i kolovoz možemo biti zadovoljni. Kolovoz je na razini 67% u odnosu na prošlu godinu. Možemo reći da smo negdj ena 53% kumulativno što se tiče noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Što će biti od turizma u rujnu i listopadu

– Imali smo jako dobre najave i to će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i o tome hoće li pojedine zemlje vratiti Hrvatsku na zelenu listu. To će najviše ovisiti o nama samima. Imamo pripremljene kampanje za pojedina tržišta, dat ćemo naglasak na kontinentalnom turizmu, nautici, zdravstvenom turizmu… 

Sve manje putnika u splitskim lukama

Da turistička sezona u kontekstu korona epidemije pomalo jenjava, najbolje se vidi i po broju putnika u splitskoj zračnoj i trajektnoj luci kroz koju će ovoga vikenda proći 60 tisuća putnika.

Mate Melvan iz Zračne luke Split kaže da će na aerodrom u Resniku danas i sutra sletjeti i odletjeti 150 zrakoplova koji će dovesti i odvesti 20 tisuća putnika.

– Kolovoz ove godine će nam po broju putnika biti na razini od 40 posto ostvarenog u istom razdoblju lani, što iznosi 270 tisuća putnika. Što se tiče prvih osam mjeseci ove godine očekujemo da ćemo biti na 550 tisuća putnika. Za rujan u najavi imamo dosta linija. Tu je 30 prijevoznika, 50 destinacija”, ističe Melvan.

Potvrdio je da iako polako idu prema podsezoni još uvijek postoje linije i interes putnika za dolascima.

Isto tako, iako u smanjenom broju, još uvijek u Split zrakoplovima dolaze i oni putnici čije su zemlje Hrvatsku stavile na crvenu listu zbog pandemije koronavirusa.

I na moru polako posustaje sezona.

Jelena Ivulić iz Jadrolinije kaže da su tijekom jučerašnjeg dana, a tako će biti danas i sutra, u očekivanju 40 tisuća putnika i deset tisuća vozila koja će uploviti ili isploviti iz splitske trajektne luke.

– Da više nema tolikog pritiska i da sezona polako ide svome kraju potvrđuje i činjenica da je ovo prvi vikend ove sezone u kojem nemamo izvanrednih linija prema otocima. Do sada smo ih najviše imali prema Braču i Hvaru, dodala je Ivulić.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno