Srijeda, 22 ožujka, 2023

Srpski milijuni za najveću investiciju u hrvatski turizam. Luksuzni resort usred krize niče u Istri

 Dok je većina investitora u hrvatski turizam malo povukla kočnicu zbog pandemije covida-19 i neizvjesnosti u razvoju situacije oko ove globalne zdravstvene, a posljedično i gospodarske krize, u Savudriji niče novo luksuzno turističko naselje s hotelom, vrijedno oko 80 milijuna eura (više od 600 milijuna kn), nedaleko od poznatog hotela Kempinski i obližnjeg golf-terena. Najveća je to investicija u hrvatski turizam, jedna od rijetkih greenfield ulaganja.

Riječ je o novom resortu Petram čija je gradnja počela sredinom listopada. U projekt formalno investira tvrtka Čista voda projekt iz Savudrije, a suinvestitor je Vojislav Gajić koji je na čelu tvrtke koja se bavi gradnjom i prodajom nekretnina u Novom Sadu pod nazivom Aleksandar Gradnja. Njegova je tvrtka u više od 25 godina poslovanja na tržištu Srbije poznata po gradnji stambenih i poslovnih prostora, a posljednji u nizu su projekti poput stambenih i poslovnih kompleksa Kapija Vračara u Beogradu, Taurunum u Zemunu, Aleksandar Bulevar Centar u Novom Sadu, te K district i The One u Beogradu. Vojislav Gajić kaže da će ovaj resort biti gotov za sezonu 2022. godine.

Investicija od oko 80 milijuna eura

 Riječ je o investiciji od oko 80 milijuna eura, a svu smo dokumentaciju s građevinskim dozvolama uspjeli riješiti u samo 10 mjeseci, i to bez ikakvih problema. U potpunosti smo promijenili projekt koji je tu trebao biti realiziran. Bez obzira na cjelokupnu situaciju oko pandemije covida-19, nemamo nikakvih problema oko naših investicija, pa tako niti ove u Savudriji. Uzeti su u obzir svi aspekti mogućih problema na tržištu i investicija je pokrivena – objašnjava nam Gajić u telefonskom razgovoru.

Zemljište za 17,2 milijuna kuna

Zemljište na kojem će se realizirati projekt financiran srpskim kapitalom, kupljeno je na javnoj dražbi prije dvije godine, a prodavalo se u procesu stečaja tvrtke Vila Savudrija po početnoj cijeni od jedne kune. Čista voda projekt zemljište je kupila za 17,2 milijuna kuna.

Riječ je o građevinskom zemljištu koje je bilo u vlasništvu slovenske tvrtke Imos Holding iz Ljubljane koja je bankrotirala, a najveći vjerovnici su joj Nova ljubljanska banka, hrvatsko Ministarstvo financija te HEP. Na zemljištu je još 2010. bio planiran veliki turistički projekt Hotel&Resort Villa Savudrija – čak dva hotela s pet zvjezdica s brojnim vilama s ukupno 400 soba, kasino, vile s bazenima, šoping zona, bazeni, golf-kuća. Sve je propalo jer je tvrtka, čiji je osnivač bio slovenski građevinar Milan Kepic, završila u stečaju nakon što nije pronašla investitora koji bi uložio u ovaj projekt koji je na kraju sasvim promijenjen.

Osnivač Vinemont Ventures

Kada je zemljište kupljeno, u javnosti se spekuliralo da iza svega stoji srpski kralj šećera Miodrag Kostić koji u svom vlasništvu ima nekretnine u neposrednoj blizini. Riječ je o hotelu Kempinski te Rezidenciji Skiper i tamošnjem golf-igralištu kojim upravlja tvrtka MK Group, u vlasništvu Kostića. On je pak u obližnjem Portorožu kupio hotel Kempinski i aerodrom.

Kada je zemljište kupljeno, javnost je upoznata da se iza tvrtke koja je bila formalni vlasnik krije osnivač Vinemont Ventures koji je pak registriran na Britanskim Djevičanskim otocima. U svom vlasništvu imala je tvrtke koje su se povezivale sa samim Kostićem, pisali su mediji.

Tvrtka Čista voda projekt, prema sudskom registru, se dijeli i nastaje novo društvo Beater Limited koje postaje osnivač tvrtke koja formalno vodi projekt. Na pitanje je li Kostić partner u projektu, iz ove tvrtke to negiraju.

55 luksuznih vila i 3 stambene zgrade

Na cijelom zemljištu prema ovom projektu bit će sagrađen apart-hotel sa 179 smještajnih jedinica, 55 luksuznih vila te tri stambene zgrade s 18 stanova. I to sve visoke kategorije s četiri i pet zvjezdica. Ukupno će resort imati nešto manje od tisuću kreveta.

– Vile će imati pet zvjezdica, a hotel četiri, ali se i to može promijeniti s obzirom na potražnju na tržištu. Resort će zbilja biti nešto posebno. Primjerice, hotel će imati bazen na krovu i bit će dugačak čak 105 metara. Bit će to najveći bazen u Europi i drugi najveći na svijetu. Imat će i dva dodatna bazena te niz luksuznih trgovina i restorana. Tu će biti i posebni wellness te fitness sadržaji, ističe Gajić.

Vile će pak imati od 250 do 500 kvadrata, a većina će imati bazene. Također, bit će ponuđene na prodaju. Od Grada Umaga zatražili su i koncesiju nad plažom u neposrednoj blizini resorta. I taj će do obale, veli, urediti zajedno s barovima i svim ostalim sadržajima. Kako zasad kaže Gajić, sadržajno ovaj resort neće biti povezan s Rezidencijom Skiper niti hotelom Kempinski koji se nalaze odmah do resorta.

– Resort Petram će funkcionirati neovisno o obližnjim objektima, ali u konačnici će to biti stvar operatera i što će na tržištu biti interesantnije. Svakako nam je velika prednost što je u blizini golf-teren jer onda investicija može funkcionirati cijelu godinu – ističe investitor koji je gradnju prepustio hrvatskoj građevinskoj tvrtki Kamgrad, koja je već punom parom u zemljanim radovima. Očekuje se da će dnevno na ovom ogromnom gradilištu biti između 250 i 500 radnika.

Jedinstven projekt i prvi takve vrste u Hrvatskoj

I sve će nadzirati zagrebački Lad 1 studio te Maja Bručić kao glavna arhitektica, ujedno i voditeljica projekta.

– Ovo jedinstven projekt i prvi takve vrste u Hrvatskoj. Cilj je bio ostvariti koncept koji je poznat među nekim “high-end” brendovima, primjerice Four Seasons hotel and residences, Six Senses, Aman itd. Lokacija projekta je Savudrija, najzapadnija točka Republike Hrvatske, prednost blizina zapadne Europe, blizina golf-terena te svih gastronomskih lokaliteta koje Istra kao regija pruža, te smo i zbog tih vrlo čvrstih polaznih točki odlučili kreirati ekskluzivni resort. I taj je smjer naravno utjecao i usmjerio poprilično projektiranje i postavljanje svih sadržaja.

U resortu se sve nekretnine prodaju, tako da svaki vlasnik, bilo stana, apartmana ili vile, ima mogućnost odlučiti hoće li cijelo vrijeme uživati u svojoj rezidenciji, ili će pak gledati to kao investiciju i koristiti je samo dio godine, a drugi pak dio godine dati hotelskom menadžmentu tu svoju nekretninu na upravljanje – kazala je arhitektica Bručić.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno