Subota, 10 lipnja, 2023

Spremni smo na euro 2023.

Procjena da će BDP u ovoj godini pasti 10% a u idućoj porasti 6% dolazi direktno od guvernera Vujčića. Pogođeno pandemijom korona virusa, hrvatsko gospodarstvo svakako ima šansu uvođenja eura 2023.. Na konferenciji Hrvatsko novčano tržište zaključili su da se očekuje brz oporavak gospodarstva stoga je neophodno na vrijeme reagirati i provesti do kraja sve reformske mjere na koje smo se obvezali.

Sada je u izradi Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom, kako bismo bili spremni euro uvesti već prvog dana 2023. Taj projekt, koji se radi s Vladom, je u završnoj fazi i uskoro će biti predstavljen, a usvajanje i početak provedbe se očekuje na jesen, istaknuo je Vujčić. 

Plan je da Vlada zaštiti potrošače od nekorektnog preračunavanja cijena, donijeti program konvertiranja kunskih depozita i kredita te te odabir dizajna nacionalne strane kovanica.

Nacionalni plan predviđa i aktivnosti informiranja građana o svim važnim pitanjima uvođenja eura, najavio je Vujčić, podsjećajući kako ankete pokazuju da skeptični građani najčešće strahuju od smanjenja životnog standarda i povećanja cijena.

U srpnju 2022. se očekuje od Vijeća EU da utvrdi da Hrvatska ispunjava sve uvjete te da smo ispunili sve svoje obveze do ožujka 2022., i to iz područja borbe protiv pranja novca,financijskog opterećenja za gospodarstvo, korporativnog upravljanja te jačanja nacionalnog stečajnog okvira.

Hrvatska već od 2016. ispunjava sve kriterije nominalne konvergencije, ali kriza izazvana pandemijom privremeno će otežati ispunjavanje fiskalnih kriterija, kaže Vujčić. Također je napomenuo da će Hrvatska narodna banka nastaviti i dalje s politikom stabilnog tečaja, te da će se tečaj kune prema euru održavati blizu srednjeg pariteta.

Hrvatska je u europski tečajni mehanizam (ERM II) ušla 10. srpnja ove godine, a središnji paritet utvrđen je na razini od 7,53450 kuna za jedan euro, što je bio tržišni tečaj na dan ulaska u ERM II.

Kriteriji uvođenja eura su veoma jasni, stoga daljnja dinamika samog procesa ovisi isključivo o nama, zaključio je na konferenciji Vujčić.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno