Petak, 22 rujna, 2023

Split Gourmet Expo održan unatoč teškoj ugostiteljskoj godini

Manifestacije poput “Split Gourmet Expoa” iznimno su značajne za grad i ugostiteljsku djelatnost i drago mi je da su organizatori iznašli načina da uz poštivanje svih epidemioloških mjera i live stream održe festival, kao mjesto susreta i razmjene iskustava i znanja ponajboljih u svojim branšama.

Županijska komora Split je sa zadovoljstvom podržala ovu manifestaciju putem koje ujedno promoviramo i naglašavamo značaj izvornih i kvalitetnih domaćih proizvoda, posebno onih koji nose znakove kvalitete HGK – poručio je Joze Tomaš, predsjednik ŽK Split povodom jučerašnjeg otvaranja “Split Gourmet Expoa 2020” koji traje do 5. prosinca.

Festival organizira udruga Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita i Gradom Splitom, uz partnerstvo i potporu Županijske komore Split. Između ostalog, ovim natjecanjima, edukacijama i master classovima želi se naglasiti značaj i kvaliteta domaćih proizvoda.

Festival je započeo predstavljanjem znanja, vještina i tehnika školskih timova konobara i kuhara u srijedu ujutro u hotelu “Cornaro” i ŠKMER Kuharskoj Akademiji.

Posebnost je da ove godine manifestacija objedinjuje natjecateljske kategorije 15. Bisera mora i 6. Grand Gourmeta te da se odvija kao dio programa Adventa u Splitu. Među mladim konobarima u kategoriji sinkroniziranog posluživanja Grand Gourmeta bila je najbolja Srednja škola Metković.

Ovo nam je treća godina da osvajamo prvo mjesto. Zbog epidemiološke situacije bilo smo s manjim brojem učenika, a izvrsna ekipa Marko ČelićAntonio Tošić i Luka Dominiković učenici su drugog razreda koji su se dva mjeseca pripremali za ovu manifestaciju, dolazili i van nastave“ – kazao je mentor Rade Nikoletić, profesor Srednje škole Metković.

U međuvremenu su se učenici kuharskog smjera okušali u kategorijama “Bisera mora” u ŠKMER Kuharskoj Akademiji u skladu s propisanim mjerama zaštite i uz ograničeni broj sudionika. Sve se moglo pratiti uživo na Facebook stranicama ŠKMER-a.

– Drago mi je što se festival ove godine održava baš u Splitu, jer je manifestacija od velikoga značaja za cjelokupnu gastro industriju u Hrvatskoj. Suradnju Turističke zajednice i udruge ŠKMER tijekom Adventa u Splitu možemo povezati i našim krovnim sloganom “Ljubav nas spaja”.

Uz međusobnu podršku nastavljamo raditi na što kvalitetnijoj realizaciji, s mišlju da ćemo se jednoga dana ponovno udružiti na bliskim druženjima, kao i na prepunim splitskim ulicama u božićnom razdoblju – izjavila je Alijana Vukšić, direktorica splitskeTurističke zajednice.

Što se tiče edukacija, prva je bila o začinskim mješavinama za suho mariniranje mesnih delicija pod vodstvom chefova Željka Nevena Bremeca i Hamida Hadžića, dugogodišnjeg šefa kuhinje sarajevskog “Holiday Inna” i drugih visokokategornika, a održana je i tribina o pizzi s vodećim hrvatskim pizza majstorom Marinom Vanjkom, osnivačem zagrebačke pizzerije “O’Hara” te predstavnikom talijanske škole za pizzaiole Accademie del Grano za Istočnu Europu, dok su Jure Vojković, koktel majstor i Mario Majcen, brand ambasador Badela 1862, pojasnili kako se pravi savršeni gin.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno