Petak, 22 rujna, 2023

Španjolski turizam na koljenima, 73%manje turista nego lani

Španjolski turizam

Španjolska je druga zemlja po broju turističkih posjeta, nakon Francuske. Glavne gospodarske grana su prehrambena, tekstilna, metalna industrija, no najviše novca Španjolska ubire od turizma. Prošle godine neki Španjolski gradovi su se pobunili protiv masovnog turizma. Budući da takav vid turizma uništava normalan život i razvoj turističkih destinacija. Prosvjednici su naveli da su stanovi postali preskupi bilo za najam ili kupnju jer je potražnja velika. Mladi ljudi ne mogu započeti svoju budućnost u gradu jer je preskupo pa sele van u neka druga mjesta. Stanovnicima turističkih destinacija turisti zauzimaju mjesta u omiljenim lokalima, stvaraju gužvu na ulicama dok se sudaraju po uglovima noseći mape ili mobitele. No ove godine mnogi Španjolci mogu se s nostalgijom prisjećati lanjske turističke sezone, jer je pandemija uništila svaki oblik ove gospodarske grane.

Španjolska prošle godine imala više od 80 milijuna stranih turista

Španjolski službeni podatci zavoda za statistiku bilježe ogroman pad prihoda od stranih turista. Ovo su statistički podatci za period od siječnja do kolovoza 2020. Zbog širenja epidemije mnogi strani turisti su odlučili zaobići Španjolsku ove godine. Najveći dio prihoda Španjolska je ubirala tijekom ljetnih mjeseci, tako je ovu zemlju prošle godine posjetilo 80 milijuna stranih turista. Španjolska je ponudila povoljnije cijene ljetovanja svojim državljanima, ali to im nije urodilo plodom budući da je njenim državljanima bilo jeftinije putovati u Hrvatsku i Tursku.

Španjolski turizam trpi ogromne gubitke

Španjolsku je ove godine posjetilo 15.,7 milijuna turista, što je 73 posto manje nego u istom periodu 2019. godine. Kada se usporedi ovogodišnji broj sa 80 milijuna prošle godine, razlika je više nego evidentna. S padom broja turista pao je i cjelokupni prihod s 47 milijardi eura na 16,75 milijardi eura. U kolovozu broj posjeta stranih turista pao je za 76 posto, a sama potrošnja pala je na 79 posto.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno