Ponedjeljak, 6 veljače, 2023

Španjolska pokušava spasiti sezonu

EUROPSKI centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je ažuriranu kartu Europe. Na ovotjednoj karti cijela Hrvatska je u zelenoj zoni.

U zelenom su i okolne zemlje, kao i većina Europe. Bitan izuzetak su Španjolska i Portugal koji su većinom u crvenoj zoni koja označava najvišu incidenciju, piše index.hr.

ECDC kartu ažurira svakog tjedna koristeći podatke od četvrtka u 23:59. Boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotkom testirane populacije.

ECDC je europska agencija sa sjedištem u Stockholmu, a njene covid-karte pokazatelj su i za turiste je li sigurno ići na neku destinaciju.

Zadrži li se Hrvatska u zelenoj zoni, djelatnici u turizmu smatraju da bismo do kraja sezone mogli biti mnogo bliže rekordnoj 2019. nego što se očekivalo.

“Hrvatska je sigurna destinacija i velika je potražnja jer je vlada napravila sve preduvjete da Hrvatska bude sigurna i na nama je da očuvamo tu situaciju, da se ponašamo odgovorno, poštujemo epidemiološke mjere, zadržimo dobre brojke koje imamo”, rekla je u srijedu ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dodavši kako je pred nama jedna od najboljih mogućih sezona za vrijeme covida.

Portugal u crvenom, Francuska savjetuje građanima da ga izbjegavaju

Portugalski turizam nalazi se u nezavidnoj situaciji dok zemlja prolazi kroz novi val pandemije. U posljednjih nekoliko dana su prešli granicu od 3000 novih dnevnih slučajeva, što se nije dogodilo od početka veljače.

Francuska je savjetovala svojim državljanima da izbjegavaju Portugal i Španjolsku ovo ljeto zbog brzog širenja delta soja.

“Vi koji još niste rezervirali ljetovanje, izbjegavajte Španjolsku i Portugal kao vaše destinacije, to je savjet iz opreza”, rekao je državni tajnik za europske poslove Clement Beaune za javnu televiziju France 2.

“To je preporuka na kojoj inzistiram, bolje je ostati u Francuskoj ili ići u druge zemlje… Situacija je jako zabrinjavajuća”, dodao je ističući da su putovanja u te destinacije ipak dopuštena. Napomenuo je, međutim, da je moguće uvođenje i strožih mjera u danima koji dolaze.

Portugalski ministar vanjskih poslova Augusto Santos rekao je da je zabrinutost Francuske “razumljiva” s obzirom na zdravstvenu situaciju u zemlji, koja se “pogoršala”.

Noćni policijski sat određen prošlog petka i dalje je na snazi u rizičnim područjima, uglavnom u Lisabonu i okolici i turističkoj regiji Algarve, na jugu zemlje. Sada posjetitelji u restoranima tijekom vikenda moraju imati negativan test ili dokaz da su u potpunosti cijepljeni. U hotelima to je obveza svakog dana u cijeloj zemlji.

Ostojić: Portugalu se dogodio problem kad su pobijedili na prvenstvu, uvijek presude fešte

Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge turizma (HUT) kaže kako moramo biti veoma oprezni i učiti iz onoga što se dogodilo Portugalu, Španjolskoj i Grčkoj.

“Portugalu se dogodio problem jer su imali feštu nakon pobjede na Svjetskom prvenstvu, a uz to su pustili i Britance da ulaze. Uvijek presude velika okupljanja i proslave. Mi smo lani sredinom kolovoza doživjeli nešto slično. Moramo biti svjesni da turisti koji nam dolaze u Hrvatsku također znaju u kakvoj se situaciji svijet nalazi i da neće otići zato što u nekom malom primorskom mjestu nije održana ribarska večer ili je otkazan kakav koncert. Epidemiološke mjere moramo podrediti dugoj sezoni”, naglašava Ostojić dodajući kako će i ova sezona biti velik izazov.

Španjolska pokušava spasiti sezonu

Suočena s velikim povećanjem broja slučajeva korone među mladima, Španjolska želi ubrzati cijepljenje te dobne skupine kako bi izbjegla novi val virusa koji bi uništio turističku sezonu i uzlet gospodarstva.

Dolaskom ljeta i praznika sve je više studentskih zabava u kafićima, diskotekama i apartmanima pa je broj zaraza među mladima izmakao kontroli posljednjih desetak dana. Incidencija je porasla do 814 slučajeva na 100.000 ljudi u 14 dana za mlade između 20 i 29 godina ili tri puta više od prosječne incidencije za cijelo stanovništvo (252).

Kako bi zaustavila porast brojeva zaraza kod mladih, vlada Katalonije najavila je da od vikenda zatvara klubove na najmanje 15 dana. Prema službenim podacima, postotak onih između 20 i 29 godina koji su primili barem jednu dozu cjepiva iznosi samo 14.4 posto, a među ukupnom populacijom 64.1 posto.

Istovremeno se ubrzava kampanja cijepljenja – 40.3 posto stanovnika od oko 47 milijuna Španjolaca je u potpunosti cijepljeno, dok je polovica (55.9 posto) primila jednu dozu cjepiva. Zbog pogoršanja stanja nekoliko regija, među kojima su Andaluzija i Katalonija, razmatraju postroženje restrikcija ovog tjedna, nakon što od 26. lipnja maske na otvorenom nisu obvezne.

Grčka ponovno uvodi mjere za ugostitelje

Grčka, koja jako ovisi o turizmu, ukinula je većinu restrikcija za putovanja i zabavu, kao i nošenje maski na otvorenom jer je broj zaraženih dugo padao. No zadnjih dana ponovno brzo raste, a stručnjake osobito zabrinjava delta varijanta virusa. Na novoj koronakarti dijelovi Grčke su u narančastoj zoni.

Mnogi novozaraženi su mladi i vlasti širenje zaraze povezuju sa zabavom pa su odlučile vratiti restrikcije restoranima, noćnim klubovima i barovima kasnije ovaj tjedan.

“Od 8. srpnja restorani, barovi, klubovi i mjesta za zabavu radit će samo s klijentima koji sjede i u skladu sa zakonskim pravilima o kapacitetu”, rekao je zamjenik ministra za zaštitu građana Nikos Hardalias novinarima, dodavši da su predviđene velike novčane kazne za prekršitelje, uključujući zatvaranje lokala.

Vlasnici grčkih kafića i noćnih klubova zabrinuti su da će nove restriktivne mjere, koje dopuštaju posluživanje samo gostima koji sjede, ugroziti turističku sezonu, no poručuju da ih prihvaćaju ako će to spriječiti širenje koronavirusa.

“To je korak nazad koji će svakako utjecati na turizam, no čini se nužnim kako ne bismo izgubili ostatak ljeta. Bit ćemo strpljivi”, rekao je 27-godišnji Ilias Babacikos, voditelj kafića na plaži u atenskom obalnom predgrađu Alimosu.

Do sada je u cijelosti cijepljeno oko 38 posto populacije. Vlada do jeseni želi procijepiti 70 posto građana pa nudi razne poticaje, uključujući novac i besplatan mobilni promet za mlade.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceIndex

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno