Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Španjolska očekuje povratak na brojke iz pretpandemijskog doba već u 2022.

Strani gosti vraćaju se u Španjolsku i njihov bi broj u 2022. godini mogao dosegnuti pretpandemijsku razinu, objavila je vlada nakon što su podaci pokazali nagli rast broja dolazaka u rujnu.

Broj stranih turista više je nego učetverostručen u rujnu u odnosu na prošlu godinu, dosegnuvši 4.7 milijuna, zahvaljujući visokoj razini procijepljenosti i ublaženim ograničenjima putovanja, pokazali su podaci državnog zavoda za statistiku INE, piše Index.

“Podaci potvrđuju da se međunarodni turizam budi i da ćemo se 2022. vratiti na pretpandemijsku razinu”, rekla je španjolska ministrica turizma Reyes Maroto.

Iako višestruko veći nego u 2020., broj dolazaka još uvijek uvelike zaostaje za 8.8 milijuna iz pretpandemijskog rujna 2019. U ovoj godini Španjolsku bi trebalo posjetiti upola manje stranih gostiju nego u razdoblju prije pandemije i za 20 posto više nego u 2020., izjavila je ministrica u ranijem istupu.

Oporavak se može pripisati prirodnim turističkim atrakcijama Španjolske i velikom broju cijepljenih građana, istaknula je ministrica, napomenuvši da je cijepljeno oko 80 posto stanovništva.

Najbrojniji su strani posjetitelji bili Nijemci

Strani turisti potrošili su u rujnu ove godine oko 5.04 milijarde eura, peterostruko više nego prošle godine, ali daleko manje od 9.62 milijarde eura potrošenih u rujnu 2019., pokazuju podaci španjolskog statističkog ureda.  

Najbrojniji su strani posjetitelji bili Nijemci, a slijede Britanci i Francuzi.

Za razliku od Italije i Francuske, Španjolska ne uvjetuje ulazak u restorane i barove potvrdom o cijepljenju, odnosno negativnim testom na covid-19, što znači da necijepljeni posjetitelji mogu nesmetano uživati u odmoru, napominje Reuters.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno