Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Španjolska bez ideje kako potrošiti EU novac.

Španjolska je osigurala izdašan dio europskih sredstava za oporavak od korona krize. Sad se suočava s nevjerojatnim problemom. Problem je nesvakidašnji. A to je kako iskoristiti sav taj novac, rekli su u ponedjeljak Reutersu vladini izvori. Da bar mi imamo taj problem.

“Ovo nije kriza novca, već kriza ideja”, rekao je jedan od izvora.

U zemlji koja od 2016. nije uspjela donijeti cjelogodišnji proračun zbog produljene političke paralize, potreba za iznenadnim povlačenjem dodatnog novca je izazov.

Španjolska je izuzetno teško pogođena pandemijom. Od Covida-19 oboljelo je preko 640.000 ljudi, najviše među zemljama u zapadnoj Europi, a umrlo je preko30.000 ljudi. Gospodarstvo je u drugom tromjesečju palo za 18,5 posto.

Kako bi se oporavila, Španjolskoj je bespovratno dano oko 140 milijardi eura iz EU-ova paketa za oporavak od koronavirusa. Ukupna vrijednost je 750 milijardi eura. To uključuje 43 milijarde eura bespovratnih sredstava samo u sljedeće dvije godine – što je oko osam posto godišnje potrošnje.

Španjolska : “Potrošiti taj novac nije lako”

Četiri izvora upućena u upravljanje fondovima rekli su da postoje zabrinutost i nervoza. Najviše oko toga kako postaviti sustav za preuzimanje tolike količine likvidnosti.

Drugi izvor s izravnim uvidom u upravljanje fondovima rekao je da su glavni projekti za primanje sredstava već namjenski predviđeni. Španjolska će se sigurno pridržavati rokova i zahtjeva koje nameće Bruxelles.

Španjolska dobila preporuku Europske komisije

Europska komisija preporučila je europskim vladama da novac iz paketa oporavka troše na zelenu energiju, promet i ulaganja u digitalizaciju.

Španjolski premijer Pedro Sanchez, koji se na samitima EU-a u srpnju borio za odobrenje fonda za oporavak, stavio je svoj ured u poziciju nadzora provedbe plana oporavka. Trebala bi biti oformljena i savjetodavna skupina koju čine direktori korporacija, rekao je drugi izvor.

“Trenutni izazov je na koji će se način novac koji stigne u potpunosti iskoristiti. Morat će postojati projekti s velikom apsorpcijom investicija”, rekao je direktor konzultantske tvrtke Red2Red Jose Moises Martin.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno