Nedjelja, 24 rujna, 2023

Smještaj u luksuznim vilama najbolje je prošao u korona krizi

Dok je najveći dio turističkog sektora pandemija koronavirusa bacila na koljena, segment smještaja u superluksuznim vilama gotovo nije osjetio krizu. Jedan od najjačih igrača na tom tržištu, zadarska agencija Croatia Luxury Rent (CLR), lani je imala pad rezervacija od svega četiri posto.

Vlasnik i direktor CLR-a Josip Stulić i u ovoj godini očekuje dobre poslovne rezultate.

‘U tekućoj godini očekujemo nastavak rasta ponajprije jer očekujemo dobru sezonu za hrvatski turizam. Naravno, ako se ne dogode dodatne otegotne okolnosti, ali mi se nadamo i optimistični smo po tom pitanju. Rezultate bukinga u ovom trenutku relativno je nezahvalno komentirati jer očekujemo, kao i protekle godine, da se rezervacije smještaja značajno intenziviraju tijekom travnja, svibnja i početkom lipnja, nakon što popuste mjere zaštite protiv pandemije na razini EU-a i okolnih tržišta’, rekao je za tportal Stulić.

Najbrojniji gosti CLR-a su turisti visoke platežne moći iz Njemačke, Austrije, Švicarske i zemalja Beneluksa. Ali značajno raste i broj Hrvata koji si mogu priuštiti boravak u vilama čija se cijena najma kreće (ovisno o lokaciji, broju kreveta te razini luksuza) od 200 pa čak do 2000 eura po danu.

‘Gledajući izvanpansionsku potrošnju stranih turista, broj dana koje su boravili u vilama, ali i dodatne zahtjeve u sklopu naše ponude, jasno je vidljivo da je pandemija kanalizirala ovaj tip gostiju za odmor u našoj zemlji. Razloge treba tražiti u činjenici da se dogodio kolaps avioturizma te da su turisti iz emitivnih država u našem okruženju birali našu obalu za odmor. Posebno veseli podatak da bilježimo i značajan rast domaćih gostiju, čiji je ukupan broj rastao za 27 posto u odnosu na godinu prije. Nakon ljetne sezone, a poglavito tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, velik broj rezervacija činili su domaći gosti te Hrvati koji rade i borave u zemljama EU-a’, istaknuo je Stulić.

Trenutno je u ponudi Croatia Luxury Renta 420 vila lociranih diljem jadranske obale, od Istre do Dubrovačkog primorja te na otocima.

‘U posljednje vrijeme započeo je trend rasta izgradnje, a posljedično i ponude preko naše agencije vila u unutrašnjosti – s naglaskom na Gorski kotar i dalmatinsko zaleđe. Do početka pandemije Covida-19 ulaganje u ovaj vid turističke ponude bilo je iznimno popularno i bilježilo je sustavan rast. Očekujemo nastavak tog trenda’, rekao je Stulić.

Prilikom rezerviranja vila gosti najviše traže one koje nude dodatni sadržaj, poput saune, gymajacuzzija, igrališta za tenis, uz što više zabavnih sadržaja za djecu, s ciljem da se što manje napušta kuća.

Iz ponude CLR-a izdvojili smo deset vila. Sve su one u rukama privatnih vlasnika, bilo domaćih, bilo stranih, koji su ih agenciji dali na upravljanje. Investicija u jednu takvu vilu kreće se od 500.000 eura pa sve do dva milijuna eura.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno